Producatorul de utilaje industriale AAGES Targu Mures, companie care saptamana aceasta a initiat procedurile pentru listarea pe bursa, este vazuta in general pozitiv de analistii casei de brokeraj Tradeville, care mentioneaza ca intervalul de pret din oferta este in general sub plaja de estimari pe baza multiplior calculati.

Dupa finalizarea IPO-ului, AAGES ar putea sa fie evaluata pe bursa la maxim 39 mil. lei.

Tradeville a comparat AAGES cu 21 de companii europene listate din domeniul utilajelor industriale, care au avut cifre de afaceri de cel mult doua ori mai mici, dar nu mai mult de doua ori mai mari decat cele raportate de societatea din Targu Mures in 2016.

“AAGES avea la finalul lui 2016 un grad de indatorare pe care il apreciem a fi echilibrat (circa 41%), chiar daca este putin peste mediana companiilor comparabile identificate de noi, respectiv 37%. Este de remarcat, daca tot vorbim de structura bilantiera comparativ cu peers, faptul ca lichiditatea AAGES (exprimata prin intermediul indicatorului “Test Acid”) este net superioara medianei acestui grup (212% vs. 89%). Ce-i drept, o intepretare alternativa a acestui fapt este ca societatea este prea prudenta in gestionarea lichiditatii dar, atata timp cat marja comerciala neta a emitentului este mult peste mediana companiilor comparabile (8.7% vs. 1.8%), acest lucru nu reprezinta o problema”, mentioneaza, intr-un raport adresat clientilor, Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville.

Luand in calcul multipli P/E (price earnings ratio), EV/C.A. (enterprise value/ cifra afaceri), EV/EBITDA si P/B (pret/valoarea contabila), casa de brokeraj a calculat o mediana a celor patru valori de 3,6 lei/actiune AAGES, in vreme ce media ajunge la 4,2 lei/actiune. De asemenea, in cazul eliminarii indicatorului P/B (cel mai putin relevant dintre cei patru), mediana devine 4,6 lei/actiune toate aceste valori aflandu-se peste media intervalului de pret anuntat de companie in IPO.

AAGES vinde in oferta actiuni ce pot fi subscrise la un pret cuprins intre 3,15 lei si 3,9 lei, iar investitorii care plaseaza ordine in primele patru zile lucratoare ale IPO-ului (pana pe 13 iunie inclusiv) beneficiaza de un discount de 5% din pretul final de oferta. IPO-ul se inchide pe data de 21 iunie, sau la finalul zilei in care se constata depasirea nivelului de supra-alocare de 200%, daca vanzatorii decid acest lucru.

AAGES: Echipa experimentata, dar semne de intrebare atunci cand managerii cu varste de peste 60 de ani se vor retrage din activitate

AAGES este un producator de echipamente industriale pentru prelucrarea prin incalzire a metalelor (prin inductie electromagnetica), infiintat in Targu-Mures acum aproape 27 de ani de catre un grup de cercetatori locali. Produsele societatii sunt destinate in special metalurgiei si constructiei de masini, fiind folosite cu precadere pentru topirea metalelor feroase si neferoase, deformare la cald, calirea prin inductie si imbinarea prin fretare (asamblare prin presarea a doua piese metalice).

Compania are deja un istoric privind distributia de dividende, cel distribuit in anul 2016 (din profitul lui 2015) oferind un randament de 8.3% raportat la pretul maxim din oferta care va incepe maine.

Circa 70% din cifra de afaceri a AAG este obtinuta din exporturi, firma neavand concurenti locali. Conform propriului website, instalatii ale companiei au fost livrate pana in prezent pe 6 continente (Europa, Asia, America de Nord si de Sud, Africa si Australia si Oceania). Pana in prezent, destinatiile non-europene au fost atinse prin intermediul unor clienti germani, iar prospectul de oferta arata faptul ca AAG isi pregateste terenul pentru a distribui direct si in afara Europei.

“Ceea ce razbate citind materialele publice ale companiei, dincolo de informatiile factuale, este impresia ca avem de-a face cu o echipa dedicata, de oameni pasionati, care de aproape trei decenii imbina spiritul antreprenorial si priceperea tehnica. Aici intervine, insa, si principala amenintare pe termen mediu pentru companie: riscul de succesiune”, spune Ovidiu Dumitrescu.

Din echipa de conducere a societatii, cea mai tanara persoana are 58 de ani, restul (inclusiv toti membrii conducerii executive) depasind varsta de 60 de ani. “Din pacate, nu este clar din informatiile prezentate care este planul de succesiune in ceea ce priveste aceasta echipa deosebit de experimentata si care a dezvoltat compania pana in acest moment. Suntem, insa, optimisti ca, printre cei peste 140 de angajati ai grupului (din care 30 sunt ai filialei Electroterm SRL, detinuta in proportie de 50%, restul de alti actionari AAG) se vor gasi, la timpul potrivit, resursele umane necesare unui schimb de generatii de succes”, a mai adaugat directorul general-adjunct al Tradeville.

Acesta remarca insa faptul ca abordarea companiei nu este deloc una ultra-conservatoare. De exemplu, AAGES a fost capabila sa atraga fonduri europene suficiente pentru a construi si utila in 2007 si 2012 doua din cele patru hale industriale detinute.

Mai mult, exista o serie de proiecte de cercetare la nivelul AAGES din care pot rezulta noi liniii de afaceri: proiectul „Biolev” (impreuna cu doua universitati romanesti) pentru obtinerea si prelucrarea de aliaje biocompatibile prin levitatie electromagnetica, inclusiv pentru implanturi bioresorbabile; un proiect pentru incercarea la oboseala a aliajelor pentru matrite desfasurat impreuna cu College of Engineering, Birmingham; dezvoltarea de surse de curent pentru electromagnetii acceleratorului de particule din Germania impreuna cu INCDIE ICPE-CA Bucuresti si aplicatiile privind instalatii complexe cu roboti industriali.

IPO-ul AAGES Targu Mures este programat sa se desfasoare in perioada 8-21 iunie, intermediarul ofertei fiind casa de brokeraj Goldring Targu Mures.

Actionarul majoritar al companiei este AAGES Headinvest (55% din capital), o firma care la randul ei are 10 actionari persoane fizice. Niciunul dintre acestia nu controleaza insa peste 33% din drepturile de vot, principalul actionar fiind Gabor Molnar, cu o detinere de 32%.
In actionariatul AAGES se regaseste si Systec Gruppe, unul dintre partenerii de afaceri germani ai companiei.

Foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri