Cresterea puternica a pietelor de actiuni din ultimele luni nu a produs in Europa o “bula” similara celei de la inceputul crizei din 2007-2008, insa acest lucru nu este neaparat valabil si in cazul SUA, considera Razvan Szilagyi, CEO Raiffeisen Asset Management, companie care administreaza fonduri de 6,6 miliarde lei in Romania.

Bursa de Valori Bucuresti a inchis saptamana trecuta a cincea luna consecutiva de crestere din acest an, timp in care a acumulat un castig de 23% si a ajuns sa aiba cea mai buna evolutie din Uniunea Europeana.

“Nu trebuie sa judecam daca o piata este supra sau subevaluata dupa dinamica dintr-o anumita perioada de timp, fie ea si spectaculoasa. Sunt alti indicatori, atat generali cat si specifici anumitor sectoare, care pot indica daca piata este supraevaluata. Nu cred ca vorbim de o supraevaluare generalizata a pietelor de actiuni”, a declarat Razvan Szilagyi.

Pe plan international, analistii privesc cu precautie cresterea Bursei din New York, aflata in cea de-a 99-a luna “bull”, al doilea cel mai lung raliu din istorie, dupa celebra “bula dot-com” din perioada 1990 – 2000, care in final a dus la o cadere de 50% a pretului actiunilor. Indicele american S&P 500 a urcat cu 8,6% in 2017 si cu un spectaculos 74% in ultimii patru ani.

“Cu exceptia SUA, nu consideram ca pietele de actiuni sunt supraevaluate. Ramane insa intrebarea, cum se vor comporta restul pietelor, chiar si cele cu evaluari in limitele normale, in cazul unei corectii semnificative in SUA. In SUA dar si la nivel global, un risc semnificativ vine din zona administratiei Trump. Daca la finalul anului trecut asteptarile cu privire la implementarea unor politici de relaxare fiscala au dus pietele de actiuni americane catre noi maxime, perspectiva inabilitatii de a indeplini asteptarile ar putea sa fie motivul urmatoarei corectii”, considera Szilagyi.

Cititi articolul complet in Wall-Street PRO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri