Declaratiile ministrului Finantelor, Ionut Misa, cu privire la desfiintarea Pilonului II de pensii nu pot fi incadrate in categoria faptelor “de manipulare a pietei prin diseminarea de informatii false sau inselatoare”, sustine Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Aceasta este concluzia “analizei de specialitate” realizata de Autoritate pe aceasta tema.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a finalizat analiza de specialitate referitoare la existent a unor posibile indicii privind incident a dispozitiilor legale in materia abuzului pe piata, initiata in contextul evolutiei pietei bursiere din data de 29.06.2017. Sub acest aspect analiza a relevat faptul ca nu sunt intrunite conditiile impuse de cadrul legal pentru existenta unei fapte de manipulare a pietei prin diseminarea de informatii false sau inselatoare, astfel cum aceasta este definita in Legea nr. 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata”, se arata in comunicatul ASF.

In data de 29 iunie, dupa audierea sa din comisiile reunite de Buget-finante din Parlament, ministrul Finantelor Ionut Misa a afirmat ca Guvernul va desfiinta Pilonul II de pensii. Ulterior, declaratia a fost retrasa, la presiunea conducerii partidului de guvernamant, insa, in cele cateva ore dintre cele doua declaratii actiunile de la Bursa din Bucuresti au inregistrat pierderi importante.

Autoritatea a anuntat, in urma cu o saptamana, ca analizeaza efectele declaratiilor ministrului de Finante, Ionut Misa, cu privire la desfiintarea Pilonului II de pensii supra pietei bursiere.

Pe de alta parte, in urma cu cateva luni, ASF a amendat compania NN Pensii cu 1% din capital, echivalentul a 750.000 lei, si pe directorul general, Raluca Tintoiu cu 100.000 de lei (careia I-a fost retrasa si autorizatia) pentru faptul ca si-a avertizat clientii, printr-o scrisoare, cu privire la existenta riscului de nationalizare a fondurilor de pensii private.

Tot ca urmare a acestui scandal, dar si pe fondul problemelor din piata RCA, fostul presedinte al ASF, Misu Negritoiu, a fost revocat din functie.

Sursa foto: Agerpres foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri