Dupa 20 de ani in care aproape nicio companie din industria alimentara nu s-a listat pe Bursa de Valori Bucuresti, Sphera Franchise Group, operatorul brandurilor KFC, Pizza Hut si Taco Bell, si-a anuntat intentia de a desfasura un IPO. Compania cu vanzari anuale de jumatate de miliard de lei ar putea astfel sa ofere acces investitorilor la industria alimentara, in conditiile in care Boromir (SPCU) a ajuns sa faca figuratie pe bursa.

Companiile din IT, agricultura si din industria alimentara sunt printre cele mai dorite de investitorii de pe Bursa de Valori Bucuresti, piata concentrata aproape in intregime pe sectorul energetic si cel financiar.

Boromir este singura companie din sectorul alimentar listata in prezent pe BVB. Producatorul de panificatie s-a transferat din piata Rasdaq in piata principala a Bursei de Valori Bucuresti in aprilie 2009, insa in prezent se afla la un pas de a fi delistata dupa ce principalul actionar, familia Boromiz, a ajuns la o detinere de aproape 95%. In aceste conditii, tranzactiile cu titluri Boromir s-au prabusit, luna trecuta lichiditatea totala fiind de doar 5.800 lei.

Cifrele Sphera Group in perioada 2014-2016

2016 Evolutie (2016 vs 2015) 2015 Evolutie (2015 vs 2014) 2014
Vanzari restaurante 514,5 26,8% 405,8 24,9% 324,9
Profit operational restaurante 92,3 14,3% 80,7 41% 57,2
EBITDA 73,5 8,3% 67,9 43,6% 47,3
Profit net 51,6 9,2% 47,3 63,5% 28,9

Brokerii considera ca IPO-ul Sphera este unul interesant investitorii romani de retail si institutionali, prin prisma sectorului de activitate, cat si avand in vedere brandurile extrem de populare pe care le detine, dar se feresc sa faca estimari inainte de publicarea unor informatii financiare detaliate si a intervalului de pret pentru IPO.

“Fiind o industrie imposibil de accesat pana acum pe bursa romaneasca, IPO-ul Sphera este fara indoiala interesant pentru fondurile de investitii si de pensii. Chiar si asa insa, pretul este cel care vinde oferta, nu doar numele companiei. La cel mai recent IPO, de exemplu, s-a vazut faptul ca institutionalii nu s-au ingramadit sa arunce cu bani doar pentru era vorba despre RCS&RDS”, a declarat seful unui administrator de fonduri local.

Digi Communications (proprietarul RCS&RDS) s-a listat pe BVB in luna mai, oferta de actiuni fiind vanduta la un pret de 40 lei/titlu, foarte aproape de minimul intervalului de pret (38 – 56 lei) stabilit in prospect.

Industria de servicii alimentare din Romania

Sphera Franchise Group este unul dintre cei mai mari operatori in domeniul serviciilor alimentare din Romania. Compania a fost creata in mai 2017 pentru a consolida, sub umbrela unei singure companii, toate companiile care detin drepturile de franciza pentru operarea restaurantelor KFC si Pizza Hut in Romania, Republica Moldova si in doua regiuni din nordul Italiei. Una din subsidiarele Sphera va deschide primul restaurant Taco Bell in trimestrul 4 al anului 2017.

Pe piata din Romania, KFC se plaseaza pe locul doi pe segmentul restaurantelor de tip fast-food, dupa McDonald’s. Pizza Hut Dine-In este lider de piata pe segmentul restaurantelor full-service, iar Pizza Hut Delivery se claseaza pe locul doi pe segmentul delivery (in termeni de vanzari).

Industria de servicii alimentare din Romania este puternic fragmentata, restaurantele independente insumand 92% din numarul total de unitati si 85,5% din total vanzari in 2016, in timp ce segmentul lanturilor de restaurante este dominat de marci internationale precum McDonald’s, KFC si Pizza Hut.

Sectorul de servicii alimentare din Romania a avut o rata anuala de crestere compusa de 3,4% in perioada 2011-2016, in principal ca urmare a majorarii numarului de tranzactii (rata medie anuala de crestere de 3,7% in aceeasi perioada).

Ritmul de crestere a vanzarilor unitatilor independente a fost semnificativ mai scazut decat al retelelor in aceeasi perioada (rata anuala compusa de crestere de 2,5% comparativ cu 9,8%). Se estimeaza ca sectorul de servicii alimentare din Romania va avea o rata medie de crestere anuala de 4,6% in perioada 2017-2022 avand in vedere rata actuala de sub-penetrare a unitatilor de servicii alimentare per capita si datorita cresterii asteptate a veniturilor disponibile ale populatiei.

Actionarii Sphera sunt Radu Dimofte (43,67% detinere indirecta), Lucian Vlad (33,33% detinere indirecta) si Nicolae Badea (23% detinere indirecta). Cei trei actionari se numara printre fondatorii afacerii ce opereaza francizele KFC si Pizza Hut in Romania.

Potrivit oficialilor companiei, listarea pe bursa a Sphera Franchise Group depinde de conditiile de piata si de indeplinirea altor conditii care se refera in mod obisnuit la ofertele internationale de actiuni, inclusiv de obtinerea tuturor aprobarilor necesare din partea autoritatilor de supraveghere si inregistrarea actiunilor companiei la Depozitarul Central, precum si adoptarea aprobarilor corporative necesare.

Compania nu va atrage capital nou in cadrul Ofertei si nu va primi nicio parte din sumele din cadrul Ofertei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri