Indicii burselor din Orientul Indepartat si din Europa s-au depreciat in debutul sedintei de vineri, afectati de incertitudinile de pe Wall Street legate de cresterea economiei americane, determinate de perspectivele negative ale Citigroup, arata AFP, citat de NewsIn.
Toti indicii burselor europene au deschis in scadere vineri, dupa ce la inchiderea de joi au fost in depreciere. In prima parte a zilei, indicele principal al bursei din Paris s-a depreciat cu 0,51%, cel al bursei din Londra a scazut 0,99% , bursa din Frankfurt a pierdut 0,81%, iar indicele paneuropean Eurostoxx 50 a scazut cu 0,78%.

In Asia, toti indicii bursieri s-au depreciat. La Tokyo, indicele Nikkei a scazut cu 2,09% pana la 16.517,48 puncte, tras in jos de titlurile financiare precum cel al Nikko Cordial, casa de brokeraj care este pe punctul de a fi preluata de Citigroup.

Indicele principal al bursei din Sydney s-a aflat in finalul sedintei in scadere cu 1,85%, cel din Seul s-a depreciat cu 2,12%, iar cel din Taipei a incheiat ziua cu o depreciere de 3,39%. In Hong Kong, indicele Hang Seng a terminat sedinta in scadere cu 3,3%, iar indicele bursei din Shanghai a pierdut 2,31%.
La New York, indicele Dow Jones a cunoscut joi a patra scadere ca marime din acest an, de 2,6%, in
timp ce Nasdaq a pierdut 2,25%.

Investitorii asiatici au salutat joi decizia Federal Reserve (Fed), banca centrala americana, de a reduce dobanda cheie, o masura asteptata de pietele financiare, care sunt inca tensionate din cauza crizei creditelor cu risc ridicat din sectorul ipotecar, care a izbucnit in aceasta vara in Statele Unite.

Optimismul a disparut complet joi, cand casa de brokeraj CIBC World Market a coborat recomandarea pentru titlurile Citigroup, indicand ca grupul financiar american trebuie sa obtina 30 miliarde dolari fie prin vinderea de active, fie prin scaderea valorii dividendelor sau prin cresterea capitalului.

"Pietele considerau ca baza capitalului marilor institutii financiare a ramas intacta. Faptul ca au aparut anumite temeri privind capitalul a constituit o surpriza neplacuta", a indicat Keijiro Kawasaki, analist la Mizuho Investors Securities, din Tokyo.

Profiturile trimestriale in scadere si sub asteptari ale celei mai mari companii petroliere din lume, ExxonMobil, care are si cea mai mare capitalizare bursiera din Statele Unite, au subminat de asemenea increderea din piete.

Fed a injectat, joi, 41 miliarde dolari in sistemul bancar, pentru a detensiona piata creditelor. Acesta masura este una dintre cele mai importante efectuate de Fed de la inceputul turbulentelor din acesta vara.

"Dupa anuntul de scadere a dobanzii cheie, nimic nu mai poate incita pietele sa creasca", a spus Kenny Tang de laTung Tai Securities din Hong Kong.

"Pietele reactioneaza la orice veste negativa", a subliniat Ang Kok Seng de la compania Phillip Asset Management din Kuala Lumpur.

Investitorii asteapta vineri publicarea raportului privind somajul din Statele Unite pe luna octombrie, care, potrivit analistilor, ar trebui sa anunte crearea a 80.000 de noi locuri de munca, dupa cele 110.000 create in luna precedenta. In schimb, rata somajului este estimata sa se mentina la acelasi nivel, de 4,7%.

"Pietele vor fi foarte sensibile la publicarea salariului orar, riscul inflationist redevenind o tema importanta pentru investitori", a comentat dealerul francez Aurel Leven, care estimeaza ca, din cauza acestui risc, Fed nu mai are de gand sa scada dobanda cheie in lunile urmatoare.

Este "o veste proasta pentru bursa americana, care pierde principalul sprijin", a mai adaugat Leven.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri