Alexandru Paunescu, presedintele Fondului Proprietatea, a anuntat joi ca Fondul Proprietatea va fi listat in vara lui 2008, iar daca listarea nu se va petrece pana la sfarsitul anului viitor el nu va mai fi presedinte.
"Cel mai probabil, Fondul Proprietatea va fi listat in vara lui 2008, ", a declarat Alexandru Paunescu, potrivit NewsIn. Acesta a tinut sa adauge ca: "Daca pana la 31 decembrie 2008 Fondul Proprietatea nu va fi listat, eu nu voi mai fi presedinte".

In replica, Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, a declarat: "As face un pariu ca nu va veti lista la anul, in speranta ca poate Fondul Proprietatea se va lista".

Alexandru Paunescu estimeaza ca administratorul Fondului Proprietatea va fi ales in aprilie-mai 2008. Paunescu a adaugat ca Ministerul Economiei si Finantelor isi va diminua participatia la Fondul Proprietatea cu cel putin 10%.

Pana la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fostii proprietari nu vor putea valorifica titlurile primite in contul despagubirilor. Ei pot, insa, opta pentru incasarea in numerar a cel mult 500.000 de lei din sumele cuvenite, iar pentru restul banilor trebuie sa astepte listarea Fondului, pentru a vinde actiunile pe piata de capital.

La inceputul acestei luni, numarul actionarilor persoane fizice ai Fondului Proprietatea a ajuns la 3.006, iar valoarea actiunilor lor reprezinta 11,26% din capitalul social.

Pana la sfarsitul lunii iunie, Fondul Proprietatea a incasat dividende de 216 milioane lei, aferente participatiilor la companiile aflate in portofoliu, cea mai mare parte, in suma de 137,44 milioane de lei, fiind pentru 2006.

"Cele mai mari despagubiri au fost acordate mostenitorilor familiei Malaxa, care au fost despagubiti cu 622,5 milioane lei pentru intreprinderea Faur, 384,6 milioane lei pentru uzina Republica si 73,3 milioane lei pentru actiunile detinute la Uzina de Fier si Domeniile Resita", au declarat, la sfarsitul lunii octombrie, reprezentantii ANRP pentru NewsIn.

Mostenitorii lui Max Auschnit au primit titluri de despagubire pentru actiunile pe care industriasul le detinea la Uzinele de Fier si Domeniile Resita, au mai spus reprezentantii ANRP.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, pe 29 decembrie 2005. Capitalul social al fondului este de 14,24 miliarde lei (4,37 miliarde euro).



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri