Presedintele Bursei de Valori din Varsovia (WSE), care a preluat recent un pachet din actiunile Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri de la Sibiu (BMFMS), mizeaza pe o fuziune dintre bursele din Bucuresti (BVB) si Sibiu, care se va produce foarte curand.
“Nu pot preciza foarte exact cand se va produce aceasta fuziune, insa am semnale din Romania ca actionariii cele doua burse vor sa se uneasca. Implicarea noastra la Sibiu va crea un context favorabil pentru o unire a celor doua burse, care devine tot mai probabila”, spune presedintele Bursei din Varsovia, Ludwik Sobolewski, intr-un interviu acordat Wall-Street.

Seful WSE, invitat special la Zilele Biz, apreciaza ca fenomenul globalizarii va duce la consolidarea burselor europene, prin crearea unor piete de capital de mari dimensiuni, proces care trebuie sa se produca si pe plan local.

Sobolewski crede ca proiectul de fuziune trebuie sa fie pe termn lung, pentru o devoltare mai solida a pietei locale de capital. “Concurenta de astazi dintre Sibiu si Bucuresti este binevenita, iar acest lucru le va intari pe viitor”, explica seful WSE.

Bursa din Varsovia a achizitionat luna trecuta un pachet de 1,8% din capitalul Bursei din Sibiu, platind circa 300.000 de euro. Aceasta tranzactia reprezinta prima intrare pe piata locala a unui operator bursier strain.

“In functie de oportunitati, ne vom mari participatia la Bursa din Sibiu. M-am intalnit doar de doua ori cu Teodor Ancuta, presedintele BMFMS, insa echipa mea de specialisti comunica foarte mult cu executivii de la Sibiu pe aceasta tema”, a mai spus CEO-ul Bursei de Valori din Varsovia.

Ce sfaturi ar da Ludwik Sobolewski conducerii BVB? “Singurul meu sfat pe care l-as da celor de la BVB este sa coopereze cu noi. Chiar astazi (ieri, n.red.) ma voi intalni cu Stere Farmache (directorul general al BVB) pentru a discuta posibilitatea unor parteneriate”, enunta Sobolewski. In opinia presedintelui WSE, aceasta cooperare se va rezuma, pentru inceput, atat la parteneriate intre brokerii polonezi si cei romani, cat si la duble listari, pe cele doua piete.

De curand, seful bursei din Viena, Michael Buhl, s-a declarat impotriva dublelor listari, deoarece micsoreaza lichiditatea pe piata de origine a emitentului. “Nu ma surprinde ca, eu si dl Buhl avem opinii diferite”, a spus Ludwik Sobolewski, explicand ca firmele au numai de castigat de pe urma acestor listari.

Seful Bursei din Varsovia a evitat sa comenteze faptul ca Septimiu Stoica, presedintele BVB, a anuntat ca isi va da demisia din functie si ca va renunta la orice pozitie in cadrul consiliului de administratie al Bursei.

Listarea pe Bursa de la Varsovia reprezinta o varianta mai buna decat Bursa de la Londra, mai ales pentru companiile din Europa Centrala si de Est, crede seful WSE.

Potrivit lui Sobolewski, principalul avantaj al atragerii de capital de la Bursa din Varsovia consta in faptul ca la bursa londoneza costurile sunt mult mai mari, in comparatie cu cele din Polonia. “Daca comparam costurile unui IPO pentru o oferta de aceeasi valoare, observam ca pe AIM din Londra, costurile sunt de cinci-sase ori mai ridicate decat cele de pe WSE”, spune Sobolewski.

Costurile unei oferte publice initiale la bursa din Varsovia sunt 8% din valoarea ofertei, in timp ce la Londra acest procent ajunge si la 15%, argumenteaza presedintele WSE.

“Exista sanse pentru listarea unor firme romanesti la cota Bursei din Varsovia, insa nu pot da nume acum”, a spus , Sobolewski. In viziunea presedintelui WSE, companii de private equity ca Enterprise Investors, cu detineri importante si in Romania, sunt dispuse ar fi dispuse sa-si listeze participatiile la Varsovia. “In Polonia, industria de private equity este mult mai dinamica decat in Romania si datorita nivelului de dezvoltare mai ridicat al pietei de capital”, afirma CEO-ul WSE.

De asemenea, Sobolewski ne-a declarat ca Bursa din Varsovia a devenit cea mai mare din Europa Centrala, depasind Bursa de la Viena. “Bursa austriaca nu reprezintra o amenintare pentru noi in Polonia, ci doar pe pietele straine din regiune, existand o competitie foarte stransa. Ei au fost primii care s-au orientat catre Romania, insa noi am luat cu asalt primii piata de capital din Ucraina”, explica Sobolewski.

Polonezul a tinut sa-l contrazica pe directorul executiv al Bursei din Viena, Michael Buhl, care a dat recent exemplul unor companii din alte tari listate pe Bursa de Valori din Varsovia sau chiar pe piata londoneza, ale caror titluri sunt putin tranzactionate. “Singurul lor avantaj consta in cifra de afaceri care, in cazul austriecilor, este mai mare decat veniturile WSE”, a punctat Sobolewski.

CEO-ul WSE ne-a mai explicat ca unul din secretele bursei poloneze consta in echilibrul si stabilitatea distributiei investitorilor de pe bursa pe care o conduce: o treime, investitori individuali, o treime investitori institutionali locali, iar restul investitori straini.

In final, Sobolewski a afirmat ca privatizarea WSE se va produce in urmatorii ani, acest proces depinzand de o consolidare a bursei poloneze. Bursa de Valori din Varsovia este detinuta integral de statul polonez.

Bursa din Varsovia are o capitalizare de peste 230 de miliarde de euro, din care o treime reprezinta valoarea companiilor straine listate pe piata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri