Prabusirea indicilor bursieri europeni, ce a inceput in luna octombrie 2007, este a doua din punct de vedere al rapiditatii, din 1970 pana in prezent, chiar daca este departe de a fi cea mai ampla, potrivit calculelor facute ieri de catre banca americana Lehman Brothers.
"Viteza prabusirii este remarcabila. In ritm anual, singura prabusire care a fost mai rapida s-a produs in 1998", a precizat banca americana.

La acel moment, puternicelor crize financiare din Rusia si Asia li s-au adaugat pierderile majore de pe bursa inregistrate de fondul american Long Term Capital Management, scrie NewsIn.

In doua luni, din iulie pana in septembrie, bursele europene au pierdut 20,7%, sau 74,9% calculat in ritm anual.

"Inainte de prabusirea de luni cu 7% pe pietele europene, Europa a inregistrat o depreciere de 18% de la inceputul lunii octombrie. Este cea de-a sasea depreciere din punct de vedere al gravitatii, din 1969 pana in prezent", a adaugat banca Lehman Brothers.

In ritm anual, prabusirea a atins 55,1%.

Cea mai puternica criza bursiera din anii 1970 incoace este cea care a urmat crizei bursiere "dotcom". Intre august 2000 si martie 2003, indicii europeni au pierdut mai mult de jumatate din valoarea lor (-52,8%).

Dupa prima criza a petrolului, indicii s-au prabusit cu 43,9%, intre aprilie 1973 si decembrie 1974. Perioada crahului din octombrie 1987 se situeaza pe al treilea loc, cu o pierdere de 28,7%, intre iulie 1987 si ianuarie 1988.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri