CME Group, cea mai mare bursa de derivative din lume, spera sa se extinda prin achizitia bursei Nymex, specializata pe tranzactionarea de energie si metare pretioase, in schimbul sumei de 11 miliarde dolari, au anuntat cele doua grupuri, conform Reuters.
Aceasta afacere se aliniaza tendintei generalizate de consolidare a pietelor bursiere americane si globale, multe dintre care au lansat oferte publice initiale in ultimii cinci ani.

Conform termenilor acordului negociat, grupul CME, cu sediul la Chicago, va plati actionarilor Nymex Holdings suma de 36 dolari in numerar plus 0,1323 actiuni CME pentru fiecare actiune Nymex detinuta.

Conform pretului de inchidere de vineri a titlurilor CME, o actiune Nymex valoreaza astfel 119,22 dolari, cu 11% peste pretul de inchidere de vineri.

CME Group a fost creat in iulie 2007 prin fuziunea burselor de marfuri din Chicago, care, in acel moment, erau primele doua burse de contracte la termen (futures) din Statele Unite ale Americii.

"Industria este caracterizata de o tendinta puternica de consolitare. Aceasta tranzactie este un nou semn in acest sens", a declarat un responsabil al grupului Accenture din New York, Michael Henry.

Nymex este cea mai mare piata de contracte la termen pentru materii prime din lume, cu o istorie de peste 130 de ani. Compania a devenit publica in 2006, conform Reuters.

Pe aceasta piata se tranzactioneaza contracte energetice, inclusive cele legate de petrol, benzina, gaze naturale, electricitate, precum si metale pretioase, precum aur, argint si cupru, prin divizia sa Comex.

Prin preluarea Nymex, CME Group va controla aproximativ 95% din tranzactiile cu contracte la termen din Statele Unite ale Americii.

Tranzactia mai trebuie sa primeasca aprobarea din partea autoritatilor de reglementare a pietei americane.

O fuziune a acestor mari operatori bursieri a fost luata in calcul inca de cand CME a finalizat acordul de achizitie al operatorului bursier CBOT.

"Interesul CME in Nymex nu este surprinzator, mai ales pentru ca cele doua coopereaza de mult timp", a declarat un analist al companiei Fox-Pitt Kelton din New York, Edward Ditmire.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri