Actionarii Bursei de Valori din Ljubljana (Ljubljanska Borza) au primit sapte oferte nedefinitive pentru pachetul de 64,15% din actiunile Bursei pana la termenul limita, fixat pentru vineri seara, a declarat sambata un oficial al institutiei care ii reprezinta pe actionari.
"Cele mai multe oferte indeplinesc conditiile minime impuse, astfel ca procesul de vanzare va continua cu etapa urmatoare", a declarat sambata, pentru Reuters, Andrej Zejn, directorulul general al Arkas, companie care se ocupa de vanzare.

"Suntem multumiti atat de pretul oferit, cat si de continutul ofertelor, si ma astept sa alegem pana la finalul saptamanii viitoare trei sau patru oferte cu care se va trece in faza urmatoare a procesului", a adaugat Zejn.

Companiile care vor ramane in cursa vor primi informatii suplimentare si vor fi invitate sa depuna oferte definitive, astfel incat procesul ar urma sa se finalizeze pana cel mai tarziu la finanlul lunii iunie.

Numele ofertantilor si continutul ofertelor nu vor fi dezvaluite in timpul procesului, a precizat oficialul.
Arkas anuntase anterior ca selectia se va face in functie de pretul oferit, planurile strategice de dezvoltare a bursei si interesul de a se implica in dezvoltarea pietei de capital din Slovenia.

Bursa din Atena a anuntat in aceasta saptamana ca a depus o oferta pentru cumpararea pachetului majoritar al bursei slovene, iar bursa din Varsovia precizase ca va depune si ea o oferta. O alta oferta a fost depusa de catre un grup de sapte companii slovene, in special din sectorul financiar, care au facut un anunt oficial in acest sens tot in aceasta saptamana.

Potrivit presei locale, Euronext, operatorul bursier nordic OMX si bursele din Viena si Milano si-au aratat, de asemenea, interesul de a cumpara singura bursa din Slovenia, tara membra a zonei euro din 1 ianuarie 2007.

La inceputul acestei luni, presedintele - director general al BVB, Stere Farmache, declarase, intr-un interviu acordat Reuters, ca Bursa de Valori Bucuresti (BVB) "ar putea fi interesata" de lansarea unei oferte de preluare a bursei slovene.

In urma cu un an, proprietarii bursei slovene au respins o oferta de cumparare din partea OMX, care a oferit 125,19 euro pe actiune, pret care dadea bursei din Ljubljana o valoare de piata de 4,2 milioane euro.

Presa slovena a scris ca ofertele depuse ar putea sa fie semnificativ mai mari decat cea de acum un an a OMX si ar putea ajunge chiar la 700 euro pe actiune.

Principalii actionari ai bursei din Ljubljana sunt banci si case de brokeraj slovene, iar numarul companiilor listate este in prezent de 188, care au o valoare totala de piata de 24,7 miliarde euro - putin mai mare decat a Bursei de Valori din Bucuresti, care impreuna cu Rasdaq avea o capitalizare de 24,3 miliarde euro la inchiderea sedintei de vineri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri