Pretul contractelor la termen de la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) a scazut in sedinta de luni, in ton cu deprecierile de pe piata la vedere (spot), in timp ce lichiditatea "si-a pastrat nivelul ridicat", investitorii plasand in derivative circa 41,17 milioane lei.
"In prima parte a sedintei de luni preturile futures (contracte la termen) s-au inscris pe un traseu ascendent si se parea ca debutul de saptamana se va produce intr-o maniera optimista. Situatia s-a schimbat insa in partea a doua a zilei cand cotatiile s-au „intors”. Oscilatiile au fost insa un bun impuls pentru lichiditate care si-a pastrat nivelul ridicat", a declarat, citat de NewsIn, Decebal Todarita, analist BMFMS.

Investitorii au plasat luni in derivatele de la Sibiu 41,17 milioane de lei (11,31 milioane euro), fiind incheiate 13.446 contracte din 2.115 tranzactii.

In sedinta de vineri, valoarea contractelor incheiate la Sibiu a fost de 41,4 milioane lei (11,37 milioane euro).

Investitorii au putut juca, incepand de luni, pe derivatele actiunilor Erste Bank, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat saptamana trecuta tranzactionarea contractelor la termen de tip futures si a optiunilor pe activul suport al actiunilor bancii austriece.

Marimea contractelor la termen pe Erste Bank este de 10 actiuni, iar pasul de tranzactionare de 10 lei/contract. Scadentele disponibile sunt la 3 respectiv 6 luni, data scadentei fiind a treia zi de vineri din luna de scadenta.

Contractele la termen pe Erste Bank (DEEBS) au fost cotate pentru martie la 140 lei/actiune, dupa o crestere de 2 lei, dar a fost incheiat doar un contract.

"Este prematur sa dam verdicte dupa o singura sesiune in care investitorii au avut la dispozitie simbolul in discutie. Pe viitor derivatele Erste vor avea insa lichiditate, mai ales ca in maxim doua saptamani vom avea market maker pe acest produs, toata documentatia fiind aprobata. Activitatea de market maker va fi realizata de societatea WBS", a declarat presedintele Bursei din Sibiu, Teodor Ancuta.

Cele mai lichide au fost derivatele pe suportul activ al titlurilor SIF5, cu un volum de 6.811 contracte, si SIF2, aflate pe pozitia secunda, cu 6.318 contracte incheiate. Derivatele pe actiunile Banca Transilvania (DETLV) au atras 167 de contracte, locul trei in clasamentul sedintei.

Contractele DESIF 5 cu scadenta in martie au fost cotate la 3,3650 lei/titlu, in scadere cu 0,0357 lei, iar pentru iunie au fost cotate la 3,5901 lei, mai ieftine cu 0,0496 lei.

DESIF 5 cu scadenta in septembrie au fost cotate la 3,8150 lei/titlu, in depreciere cu 0,065 lei, dupa ce au fost incheiate aproape 400 de contracte.

Contractele DESIF 2 cu scadenta in martie au fost cotate la 2,6975 lei/titlu, in scadere cu 0,165 lei fata de sedinta anterioara, iar pentru iunie au fost cotate la 2,9150 lei, in coborare cu 10 bani. DESIF 2 septembrie au pierdut 0,0354 lei, ajungand la 3,0110 lei/titlu.

Derivatele pe suportul activ al Bancii Transilvania (DETLV) au fost cotate in martie la 0,7430 lei/titlu, in crestere cu 3 bani, in timp ce pentru iunie au pierdut 0,019 lei, pana la 0,773 lei.
Cotatia monedei unice europene pentru scadenta din martie a coborat cu 9 bani, la 3,67 lei, in vreme ce pentru scadenta din septembrie euro a fost cotat la 3,71 lei, in apreciere cu 5 bani.

Cat priveste derivatele pe aur, luni nu au fost incheiate astfel de contracte la BMFMS.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri