La o luna de la listarea Erste la Bursa de la Bucuresti, prin translatie de la Viena, specialistii chestionati de Wall-Street cred ca nesiguranta si panica investitorilor au determinat un interes scazut pentru acest emitent. Fundamental, datele sunt promitatoare, dar este nevoie de o dispersie a actiunilor in portofoliile mai multor categorii de investitori, pe fondul unor date macroeconomice optimiste.
In prima luna de tranzactionare a bancii austriece la Bursa de Valori Bucuresti, volumele reduse si fluctualtiile relativ mici de pret au aratat lipsa interesului investitorilor. Cauzele au fost multiple si au inceput de la metoda prin care EBS a fost adusa la Bucuresti(prin transaltie si nu prin IPO), pana la contextul macroeconomic si riscurile induse de fluctuatiile cursului valutar.

“Evolutia Erste Bank la BVB in aceasta luna a fost caracterizata de volume mici, chiar mai jos decat ale SIF-urilor, perioade foarte lungi de timp in care pretul nu fluctua si o evolutie in linie cu cea a cotatiei de la Viena. Faptul ca acest emitent a fost adus prin translatie de la bursa din Viena a facut ca multi oameni sa nu aiba actiuni disponibile la vanzare cum ar fi fost in cazul unei oferte publice initiale. In plus, conjuncture actual a bursei a determinat un interes scazut al investitorilor pentru aceasta actiune. De asemenea, cursul valutar are o influenta importanta in cotatia Erste, si a determinat o nesiguranta si mai mare a investitorilor”, a declarat, pentru Wall-Street, Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

“Banca austriaca are estimari foarte optimiste pentru 2008 si 2009 dar conjunctura actuala o defavorizeaza. Cred ca este o actiune care merita cumparata. Din pacate este influentata foarte mult de cei care iau in calcul elementele puncuale pe termen scurt, legate de lichiditate si sentimentele de nesiguranta si acest lucru este neplacut pentru investitorii care gandesc fundamental”, crede Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Cotatia Erste si fluctuatiile de pret au fost influentate in primul rand de evolutia emitentului la Viena, unde este, practice, concentrata. Pe langa toate aceste cauze ce au generat un interes slab pentru emitent, fiind o noutate pe piata de capital romaneasca, investitorii romani au nevoie de o perioada de acomodare cu aceste informatii noi."Bursa noastra nu poate evolua cu mult diferit fata de cea austriaca unde EBS este un simbol de prima marime, iar reciproca este valabila de asemenea, in sensul ca nici Erste Bank nu face nota discordanta in conditiile de stagnare a pietelor. Daca extrapolam la nivelul unui an de zile numarul de actiuni EBS tranzactionate la Bucuresti intr-o luna, concluzionam ca in 12 luni s-ar tranzactiona sub 1% din capitalul Erste Bank prin BVB. Din acest punct de vedere, interesul romanilor este oarecum redus deocamdata, fiind necesara o perioada de acomodare cu informatiile venite dinspre o banca straina cu expunere in Centrul si Estul Europei", ne-a declarat Cristian Tudorescu, analist piete de capital.

Specialistii sunt optimisti – Erste va fi mai tranzactionata

In ciuda acestor concluzii trase de analisti dupa prima luna a bancii austriece pe bursa romaneasca, estimarile lor privind evoltia viitoare sunt optimiste. Pe termen mediu si lung, se asteapta o extindere a emitentului in portofoliile a mai multor categorii de investitori. “Va fi mai tranzactionata, mai prezenta in peisajul investitional romanesc daca contextul bursier va deveni mai promitator din punct de vedere marcoeconomic. De asemenea, e nevoie de un interes major din partea investitorilor investitionali de calibru, a fondurilor mutuale sau a fondurilor de pensii(cand vor intra pe piata romaneasca). De exemplu, BRD este preferat de investitorii institutionali, face volume mari constant in ultima perioada. Cred ca se va intampla acest lucru si in cazul Erste Bank, daca va creste dispersia actiunilor in randul publicului. Dar cred ca aceasta schimbare in evolutia bancii austriece va fi gradual si se va intinde pe cateva luni, poate chiar ani”, ne-a mai explicat Andrei Ciubotaru.

"Listarea bancii austriece este mai mult un reper privind bursa din Austria, romanii preferand inca actiunile BRD sau TLV din acelasi sector. Este insa posibil ca odata cu revigorarea pietelor din Est si simultan a bursei din Viena, titlurile Erste Bank sa fie incluse din ce in ce mai mult in portofolii, banca fiind apreciata drept una din cele mai solide din regiune. Erste Bank ar fi un refugiu si in cazul unor deprecieri ale leului, cursul ei la BVB fiind ancorat de cotatia in EUR de la Viena", ne-a declarat Cristian Tudorescu.

Pe fondul datelor financiare ale bancii, indicatorii fundamentali sunt optimisti, simbolul fiind atractiv pe termen mediu si lung, mai ales ca riscul unor surprize in rezultatele financiare este scazut. "Pe termen scurt estimez ca actiunile Erste vor evolua intr-un anumit interval fiind o perioada propice acumularii de astfel actiuni. Pe fondul unor rezultate bune ale grupului si a unui raport PER in jurul valorii de 10, printre cele mai scazute in regiune, simbolul EBS este atractiv pe un orizont de minim 1 an de zile. Conform managementului, banca nu este expusa pe piata creditelor ipotecare din Vest, astfel incat riscul unor surprize in rezultatele financiare este mai scazut”, a incheiat analistul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri