Sedinta de ieri a marcat cele mai consistente cresteri din ultima luna, pe fondul unor volume de tranzactionare in crestere, sustinute de optimismul investitorilor. Brokerii consultati de Wall-Street spun ca lichiditatea mare pe titlurile bancare si petroliere indica o intoarcere la cumparare a investitorilor straini, dublata de un sentiment pozitiv transmis de pe pietele internationale.
Interesul pentru BRD manifestat ieri, volumele mari pe Societatile de Investitii Financiare si pe companiile din domeniul petrolier arata o intoarcere a strainilor, investitori institutionali mari, crede analistul Iulian Panait (foto).

“BRD a fost cel mai tranzactionat emitent, lichiditatea fiind de peste 7 milioane de lei, l;a distanta foarte mare de locul 2 din top. De asemenea, s-au facut multe tranzactii si pe compania Petrom. Lichiditatea mare pe acesti doi emitenti indica faptul ca sunt in atentia investitorilor straini institutionali, care aveau pozitii deschise si activau pe piata romaneasca”, ne-a declarat Panait.

Motivele pentru care strainii au intrat la cumparare tin atat de fundamentele emitentilor, de preturile lor attractive cat si de vestile din ce in ce mai bune care incep sa apara. Dupa ce saptamana trecuta a fost o perioada cu cresteri destul de timide, dar constante, brokerii spun ca a revenit un strop de optimism in randul investitorilor.

“Volumele mari pe banci, SIF-uri si companiile petroliere arata o intrare la cumparare a strainilor ceva mai puternica. Motivele pentru care acestia au revenit sa cumpere la BVB sunt multiple. A contat foarte mult si discountul pe care il au actiunile fata de valorile reale. Piata romaneasca a pierdut cel mai mult, celelate burse se afla foarte aproape de nivelurile de la inceputul anului. Incepe sa reapara optimismul in randul investitorilor, se pare ca nu mai sunt vesti proaste legate de o posibila criza economica”, a declarat, pentru Wall-Street, Adrian Simionescu, directorul Vienna Investment Trust.

Lichiditatea sedintei de ieri s-a apropiat de 44 milioane de lei, din care 7 milioane au fost numai pentru BRD. Topul valoric de ieri a fost sustinut de banci, BRD si Banca Transilvania, SIF 2 si SIF5 si Petrom. Indicii au inregistrat aprecieri de la 1,90 pentru BET-C, pana la 3,28 pentru BET-FI. Indicele general al pietei a castigat 2,25 procente in sedinta de ieri.

Summit-ul va avea efecte positive, vizibile pe termen mediu si lung

Desfasurarea la Bucuresti a summit-ului NATO, care a avut si un final de success, cu un armistitiu intre SUA si Rusia ar putea avea un effect pozitiv asupra tarii noastre, din punct de vedere al notorietatii, spun specialistii.

“Cred ca pentru Romania a contat foarte mult si summitul NATO. Chiar daca efectele nu s-au vazut atunci, pe termen mediu si lung se va vedea. Practic, Romania a fost readusa in atentia multor investitori. Mai ales ca finalitatea a fost una pozitiva, acest lucru a dat semnale positive pentru tara noastra”, ne-a mai spus Simionescu.

Probabil cele mai importante efecte se vor vedea in termen mai lung, si se vor concretize prin investitii straine noi. “Desfasurarea Summit-ului NATO la Bucuresti este un castig la capitolul notorietate a tarii noastre. Dar cred ca cele mai importante efecte se vor vedea in timp, pentru ca dureaza destul de mult de la luarea deciziei de plasament intr-o tara straina, pana la concretizarea ei”, a mai explicat Panait, presedintele KTD Invest.


Semnalele sunt pozitive: intoarcerea trendului este posibila

Reintoarcerea sentimentelor pozitive in randul investitorilor si semnalele optimiste venite de afara sunt premisele unei evolutii ascendente in perioada urmatoare la Bursa de Valori Bucuresti.

“Se pare ca a revenit optimismul printre investitori si este posibil ca acest lucru sa fi stat la baza cresterilor de ieri. In conditiile in care sentimentele favorabile isi fac aparitita, asistam la cresteri mai mari. Acestea dureaza de cateva sedinte, chiar daca saptamana trecuta nu au fost foarte sonsistente. Sunt semnale ca piata s-a oprit din perioada de scaderi si stagnari, dar conteaza foarte mult si ce vesti vor veni de pe pietele internationale”, crede Adrian Barbulescu, analist la Prime Tranzaction.

Din directia analizei tehnice a indicilor BVB, semnalele sunt de asemenea favorabile. Pragul foarte important care se afla la nivelul de 55 000 de puncte pentru indicele SIF-urilor a fost deposit ieri, semnalele fiind de crestere. “BET a dat semnale positive in ultimele zile. De asemenea, BET-FI a dat ieri un semnal puetrnic de crestere. S-a trecut de pragul de risc de 55 000 de puncte, s-a stabilizat ieri peste acesta, deci putem vorbi de asteptari positive pentru urmatoarea perioada”, ne-a mai explicat Panait.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri