Evolutia din aceasta saptamana a Bursei de Valori Bucuresti va depinde in mare masura de ce se va intampla pe pietele de capital internationale si va avea ca reper sedinta din ultima zi a saptamanii trecute, spun brokerii.
Mihai Chisu, broker la IFB FInwest ne- a explicat ca daca piata romaneasca nu va reusi sa depaseasca zona de minime in care se afla si pietele externe vor scadea, am putea asista la o strapungere a minimelor inregistrate.

”Cum piata americana tocmai a inchis cu doua procente mai jos in sedinta de vineri, iar fidelitatea pietei romanesti in ceea ce priveste corelarea negativa este cunoscuta, ma astept sa vad chiar de luni o astfel de evolutie”, ne-a mai spus acesta.

In continuare, previziunile prinvind intrarea BVB pe un trend ascendant se leaga de intoarcerea puternica a strainilor in piata de capital romaneasca. Acest lucru va fi vizibil mai ales in volumele de tranzactionare.

“Despre corelarea pozitiva, aceasta nu se face la fel de bine resimtita, sansele ca piata romaneasca sa reintre
pe un trend ascendent fiind in opinia mea atunci cand investitorii straini isi vor readuce aminte de piata de capital romaneasca, acest aspect urmand sa fie vizibil cand volumele de tranzactionare vor creste de cel putin 3 ori fata de aceasta perioada”, ne-a mai declarat Chisu.

Saptamana trecuta: Lichiditate modesta, preturi in scadere

In evolutia BVB de saptamana trecuta au predominat miscarile speculative si ca atare volatilitatea pietei a fost destul de ridicata. Desi piata ar avea in anumite sedinte tendinta naturala de revenire a cotatiilor (lucru normal chiar pe o piata in scadere) ordinele de vanzare introduse agresiv in piata determina stagnarea cotatiilor urmata invariabil de accentuare scaderilor in momentul in care pietele externe inregistreaza scaderi si lichiditatea de pe piata interna se mentine scazuta, apreciaza specialistii KTD Invest – societate de consultanta in investitii.

In saptamana care s-a incheiat, s-a vazut un interes aparte pe segmentul bancar si cel petrolier in ultimele doua saptamani si aceasta datorita cel mai probabil achizitiilor facute de investitorii straini. “De ce acest interes nu se extinde asupra segmentului SIF este greu de explicat. In portofoliile SIF-urilor tocmai aceste sectoare ocupa o pondere insemnata. Ce ii retine pe investitorii straini sa achiztioneze acesti emitenti, sau de ce intarzie sa faca acest lucru, ramane necunoscuta acestei perioade”, se intreaba spcialistii KTD Invest.

Valoarea medie zilnica a tranzactiilor incheiate la Bursa de Valori Bucuresti a crescut la 27,26 mil lei mil comparativ cu 21,7 milioane lei de saptamana anterioara. Indicii bursieri au inregstrat scaderi cuprinse intre 2,83% in cazul BET si 4,52% pentru indicele BETFI. In timp ce indicele BET a pierdut mai putin decat ce castigase saptamana trecuta, indicele BET-FI a pierdut aproape dublu. “Aceasta presiune a vanzatorilor pe segmentul SIF se datoreaza in proportie de peste 50% miscarilor speculative de pe piata sibiana. Adevarul este ca in piata spot din pacate nu avem cumparatori care sa absoarba pachetele destul de mici oferite la vanzare. Daca este pura coincidenta sau recomnadarile facute acestor clienti este de a evita sectorul SIF, va fi mai greu de aflat”, se mai arata in raportul KTD.

In topul lichiditatii de saptamana trecuta, BRD ocupa primul loc cu tranzactii in suma de 19,06 mil lei reprezentand 13,98% din rulajul burier total. Este urmat de SIF Moldova cu tranzactii de 18,6 mil lei si SIFOltenia cu tranzactii ce au reprezentat 11,51%. A urmat Banca Transilvania cu o valoare tranzactionata de 14,4 milioane lei si SIF Muntenia cu tranzactii in suma de 13,1 milioane lei. Performerul saptamanii a fost Oltchim Rm Valcea cu o apreciere a cotatiei de 11,1%. Insa lichiditatea a fost modesta. Socep Constanta pare a interesa un numarur tot mai mare de unvestitori printre care se regasesc finduri de investitii.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri