Drepturile de alocare atasate actiunilor emise de producatorul de PVC Teraplast Bistrita in urma ofertei publice initiale (IPO) se vor tranzactiona de luni la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), la categoria drepturi.
Teraplast Bistrita a ratat admiterea la categoria I a Bursei, pentru ca doar 421 de investitori au cumparat actiunile producatorului de PVC in cadrul ofertei care s-a desfasurat in perioada 7-17 aprilie, informeaza NewsIn.

Conform regulamentelor Bursei, pentru promovarea la categoria I a pietei reglementate este necesar ca minimum 2.000 de investitori sa detina actiunile companiei.

Dana-Mirela Ionescu, directorul general al Raiffeisen Capital&Investment, casa de brokeraj care a intermediat oferta, declara la sfarsitul lunii martie ca drepturile de alocare emise de Teraplast Bistrita ar putea fi tranzactionate la Bursa incepand cu data de 30 aprilie, dar lua in calcul eventuale intarzieri din cauza sarbatorilor de Paste.

Astfel, detinatorii de actiuni Teraplast vor putea sa-si tranzactioneze din 5 mai cele 49,65 milioane drepturi de alocare cu simbolul TRPR01, inainte de momentul inregistrarii majorarii capitalului social.

IPO-ul Teraplast este a doua oferta derulata pe Bursa care a avut atasate aceste instrumente financiare, dupa cea a Transgaz, intermediata tot de Raiffeisen Capital&Investment.

Potrivit reprezentantilor Teraplast, banii obtinuti in urma IPO-ului - circa 49,6 milioane lei - vor fi folositi pentru relocare si cresterea capacitatii de productiei. Producatorul de PVC si-a propus sa deruleze investitii de 66 milioane euro in urmatorii sase ani pentru cresterea capacitatii de productie la toata gama de produse.

Cele mai mari investitii sunt planificate pentru anul 2008, cand au fost alocate circa 40% din sumele necesare pentru finantarea acestora, urmand ca pana in 2013 volumul investitiilor sa scada treptat, a precizat directorul companiei.

Compania este in prezent intr-un plin proces de mutare a tuturor facilitatilor sale de productie intr-un singur amplasament, in afara orasului Bistrita, care se va incheia la sfarsitul anului 2008. Noul amplasament al parcului industrial se intinde pe circa 20 de hectare in localitatea Saratel, la circa zece kilometri de Bistrita.

Procesatorul de PVC Teraplast Bistrita si-a sporit anul trecut profitul net cu 75%, pana la 16,05 milioane lei, si estimeaza pentru anul curent castiguri de 27 milioane lei, potrivit rezultatelor financiare calculate in standardele internationale de raportare (IFRS).

Dorel Goia era principalul actionar companiei inaintea ofertei publice, cu o detinere de 39,36% din actiuni, in timp ce directorul general, Emanoil Viciu, controla 24,53% din companie. SIF Banat-Crisana (SIF1) avea o participatie de 13,08%, iar Marley Magyarorszag - sucursala din Ungaria a celui mai mare producator mondial de instalatii, compania franceza Aliaxis - detinea 9,22% din actiunile Teraplast.

Teraplast Bistrita este cel mai mare procesator de PVC din Romania, cu o cota de piata de 36% pe segmentul tubulaturii din PVC si de peste 30% pe segmentul tubulaturii de polipropilena, conform calculelor companiei pentru anul 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri