Societatile de investitii financiare aveau active nete de 9,6 miliarde lei (2,61 miliarde euro) la sfarsitul lunii aprilie, in scadere cu 4,4% fata de luna anterioara, pe fondul corectiilor puternice suferite de actiunile listate la Bursa din portofoliul SIF-urilor, potrivit UNOPC, citat de NewsIn.
Fata de sfarsitul anului trecut, activele nete ale SIF-urilor au scazut cu 16,4%.

SIF Transilvania (SIF3) conduce in topul valoric al activelor, afisand la sfarsitul lunii aprilie un activ net total 2,35 miliarde lei, in scadere cu 5,85% fata de luna anterioara, iar SIF Oltenia (SIF5) urmeaza cu active de 2,25 miliarde lei si o depreciere de 4,69%, arata Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

Activele SIF Muntenia (SIF4) s-au cifrat la sfarsitul lunii trecute la 1,78 miliarde lei, dupa o scadere de 5,25%.

SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2) se situeaza pe ultimele locuri dupa activele nete, cu 1,73 miliarde lei si o diminuare de 2,74%, respectiv 1,50 miliarde lei si o scadere de 2,32%.

Exprimat in moneda europeana, nivelul activelor nete la finalul primului trimestru din acest an, a fost de 2,61 miliarde euro, nivel cu 3% mai mic decat cel atins la sfarsitul lunii anterioare si cu circa 20,6% mai mic decat cel de la finalul lui 2007, perioada in care leul s-a depreciat cu 1,8% in raport cu moneda europeana, conform UNOPC.

Comparativ cu sfarsitul anului 2007, evolutia activelor nete a avut corectii si mai mari, acestea pornind de la 14,57% la SIF Banat-Crisana si mergand pana la 18,49% la SIF Oltenia.

Preturile de inchidere inregistrate la finele lunii aprilie arata diferit in functie de perioada de referinta, astfel: pe luna aprilie, in timp ce SIF Transilvania (2,0%) si SIF Muntenia (1,2%) au cresteri fata de luna anterioara, SIF Banat-Crisana (-1,6%) si SIF Moldova (-4,6%) inregistreaza scaderi, iar la SIF Oltenia, variatia pretului de inchidere fata de luna anterioara este 0%.

Pretul de inchidere pe intreaga perioada din acest an, arata ca toate SIF-urile inregistreaza corectii care sunt cuprinse intre 30,7% (SIF Banat-Crisana) si 34,8% (SIF Moldova).

La finele lunii aprilie comparativ cu luna anterioara, investitiile financiare pe termen scurt, s-au diminuat cu circa 4,3% de la 8,1 miliarde lei la 7,8 miliarde lei si nu si-au schimbat semnificativ ponderea in totalul activelor, aceasta ajungand la 78%, fata de 81% cat era la finele anului 2007. Ponderea actiunilor cotate cuprinse in investitiile pe termen scurt a ramas la 99%.

Actiunile cotate care erau pe ansamblu SIF la finele lui 2007 in valoare de 9,55 miliarde lei si reprezentau 81,2% din totalul activelor, au cunoscut in perioada scursa de atunci corectii succesive, astfel ca la finele lunii aprilie valoarea acestora a fost de 7,8 miliarde lei (8,2 miliarde in martie) ceea ce reprezinta 78,1% (79,1% in martie) din totalul activelor nete.

Ponderea actiunilor cotate in totalul activelor la finele lunii aprilie, arata astfel: 74,5% (76,8% martie) la SIF Banat-Crisana, 79,5% (80,1%martie) la SIF Moldova, 77,5% (78,4% martie) la SIF Transilvania, 73,3% (73,6% martie) la SIF Muntenia si 84,7% (85,4% martie) la SIF Oltenia.

Plasamentele in certificate de depozit se mentin, in continuare, la nivel zero pe ansamblu SIF, insa plasamentele in titluri de stat au crescut comparativ cu luna anterioara cu 0,7% pana la 17,4 miliarde lei. In 2007, aceste titluri nu se regaseau in portofoliul SIF.

Plasamente in titluri de stat au SIF Banat-Crisana (7,1 miliarde lei) si SIF Transilvania (10,2 miliarde lei).

Volumul depozitelor bancare pe ansamblu SIF se situa la finele lunii aprilie la 176,3 miliarde lei, adica cu aproape 11% mai putin decat la finele lunii martie si reprezenta 1,8% din total active SIF.

Obligatiunile municipale detinute de SIF-uri aveau la finele lunii aprilie aceeasi valoare ca si in luna anterioara (2,5 miliarde lei), insa prin diminuarea activelor totale, a crescut ponderea in acestea cu 0,03%.

In aprilie, nivelul de capitalizare inregistrat pe ansamblul SIF a fost de 7,174 miliarde lei adica cu 1,4% inferior celui inregistrat in martie.

Exprimata in moneda euro, capitalizarea la sfarsitul lunii aprilie a fost la acelasi nivel ca luna anterioara (1,9 miliarde euro).

Fata de totalul activelor nete, nivelul capitalizarii atins la finele lui aprilie a fost de 74,7%. Ca urmare a acestui raport subunitar inregistrat de toate SIF-urile in luna raportata, actiunile acestora s-au tranzactionat cu discont.

Profitul consemnat pe ansamblul SIF la finele lunii aprilie a fost de de 91,4 milioane lei (24,8 milioane euro).

In luna aprilie, SIF Moldova si SIF Oltenia au avut cea mai mare lichiditate, in aceasta perioada s-au tranzactionat pe fiecare din ele 5,41%, respectiv 3,86% din capitalul lor social, in cuantumul a 7.758 de tranzactii realizate pe SIF Moldova si 7.362 de tranzactii pe SIF Oltenia.

Din punct de vedere al numarului de tranzactii realizate, SIF Transilvania a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu avand loc in luna aprilie 6.203 de tranzactii ce au insumat 1,47% din capitalul social.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri