Primul tur de scrutin al alegerilor locale desfasurat duminica nu a influentat in niciun fel evolutia pietei de capital romanesti, spun specialistii consultati de Wall-Street. Sfera politica nu a fost niciodata un factor decisiv pentru piata de capital, aceasta situatie fiind creata si de faptul ca nici politicienii romani nu au fost foarte interesati de barometrul economiei romanesti.

“Nu exista absolut nicio corelare intre bursa si politica, cu atat mai mult cu alegerile locale. Daca ne uitam si la prezenta la vot, nu a fost un procent foarte bun, o participare masiva. Piata de capital romaneasca este influentata de stabilizarea pietelor globale, sunt alti factori care conteaza”, a declarat, pentru Wall-Street, Adi Lupsan, director adjunct Intercapital.

Adrian Ceuca, directorul adjunct al Broker Cluj, ne-a explicat ca s-a mai resimtit, de-a lungul anilor, cateva semnale negative, de cele mai multe ori, venite de la scandalurile si presiunile exercitate la nivel inalt. “Influenta pe care sfera politicului o transmite in piata de capital se resimte de cele mai multe ori prin deciziile care se iau sau, in sens negativ, prin agitatia sau certurile care au loc. De exemplu, in anii trecuti, cand erau acele discutii intre presedinte si premier, tensiunea se transmitea cateodata si in bursa”, spune Ceuca.

Alegerile parlamentare si prezidentiale ar putea influenta bursa

In schimb, brokerii spun ca alegerile parlamentare si cele prezidentiale ar putea influenta mai mult acest segment. “Deocamdata, la acest nivel, alegerile locale nu au influentat in niciun fel. Mai degraba cele parlamentare si apoi prezidentiale ar putea sa aiba vreun impact”, ne-a mai spus Ceuca.
“Alegerile locale nu au influentat in niciun fel piata de capital romaneasca. In ce priveste cele parlamentare, cred ca trebuie sa candideze sau sa fie ales cineva care sa fie perceput de mediul de business ca un potential conducator interesat de acest segment”, crede Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

Influentele pozitive sunt imposibile, cel putin in 2008

In general, evolutiile politice pot avea impact asupra pietei de capital, mai ales ca influentele politicului se regasesc asupra cadrului macroeconomic in general, sau asupra rezultatelor anumitor sectoare sau companii.

”In privinta situatiei din Romania, perceptia asupra stabilitatii macro este una nu tocmai fericita, tinand seama de deficitul contului curent ridicat si cel bugetar inadecvat situatiei curente, de asemenea inflatia inalta. Masurile de consolidare a stabilitatii macro sunt insa nepopulare si apare ca evident faptul ca acestea sunt greu de luat intr-un an electoral si de catre un gunern fara sustinere puternica in parlament, in consecinta situatia politica nu poate inlfuenta pozitiv piata de capital in 2008. Investitorii straini iau in calcul inainte de toate situatia macroeconomica, motiv pentru care au fost mai reticenti vis-a-vis de piata romaneasca in ultimele luni din 2007 si primele luni din 2008”, ne-a explicat Mihail Ion, presedinte si director al Raiffeisen Asset Management.

Acesta ne-a expus un exemplu de influenta pozitiva a politicului asupra pietei de capital. Astfel, in Rusia, “noul guvern Putin instalat in mai 2008 a anuntat intentia unor stimulente fiscale pentru explorarea de noi campuri petroliere, fapt ce a generat cresteri importante ale cotatiilor companiilor petroliere (chiar 20% pt Lukoil) si ale pietei de actiuni in general”, ne-a mai spus Ion.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri