Numarul de actionari privati ai Fondului Proprietatea a crescut de la 1.643, la ultima raportare din luna mai, pana la 2.113 in prezent, iar detinerea acestora in capitalul Fondului a crescut cu 0,63 puncte procentuale pana 17,7%, potrivit datelor publicate de institutie.
La ultima raportare facuta de Fond, in 19 mai, numarul actionarilor persoane private era de 1.643, iar detinerea acestora era de 17,07% din capitalul social al Fondului. La inceputul acestui an, numarul actionarilor persoane private ai Fondului Proprietatea ajunsese la 3.028, iar valoarea actiunilor lor reprezenta 11,26% din capitalul social.

SIF Muntenia (SIF4) a anuntat in 6 iunie ca a cumparat un pachet de actiuni ale Fondului Proprietatea, pentru suma de 2,4 milioane lei.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, are un capital social de 14,2 miliarde lei (circa 4 miliarde euro). In prezent, Fondul Proprietatea are detineri la 88 de companii, din care cele mai multe sunt din sectorul energetic.

Guvernul a aprobat pe 4 iunie actualizarea participatiei pe care Fondul Proprietatea o detine la Nuclearelectrica, masura avand in vedere majorarile si diminuarile succesive de capital social inregistrate de Nuclearelectrica in perioada 1 februarie 2006 - 13 noiembrie 2007.

La Nulcearelectrica au avut loc, in ultimii trei ani, doua majorari de capital, care au dus participatia Fondului Proprietatea in cadrul companiei de la 20% la sub 10%.

Din 28 ianuarie, actionarii Fondului Proprietatea isi pot vinde participatiile in mod direct, fara sa mai fie nevoie sa astepte listarea acestuia la bursa, in baza unei hotarari de guvern care a modificat actul constitutiv al Fondului Proprietatea. Fostii proprietari pot opta pentru incasarea in numerar a cel mult 500.000 lei din sumele cuvenite.

Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si la o bursa internationala, din Londra sau New York. Ultimele declaratii, facute la jumatatea saptamanii trecute de conducerea Fondului, dau de inteles ca listarea se va realiza, cel mai devreme, la jumatatea anului viitor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri