Ministerul de Finante intentiona sa stranga doar 750 milioane euro prin emisiunea de eurobonduri de miercuri, insa aceasta a fost suprasubscrisa pana la 1,3 miliarde euro, insemnand o validare a perspectivelor economice si financiare ale Romaniei, a declarat ministrul Varujan Vosganian.
"Emisiunea de miercuri a extins curba randamentelor pana la 10 ani, desi, pana acum, curba se intindea pana in 2012, aproximativ 4 ani", a subliniat Vosganian. Tranzactia de miercuri a fost gestionata de bancile Credit Suisse, EFG Eurobank si UBS si a durat doua ore si jumatate.

Cele mai multe ordine de achizitie - 30% - au venit din partea investitorilor greci - in special, banci -, in timp ce 48% din suma atrasa a fost plasata de investitori germani si austrieci. Investitorii greci au fost in principal banci, in proportie de 70%, asset manageri (fonduri de pensii, fonduri de investitii si asiguratori), 21%, dar si fonduri de risc, intre 4-5%. Investitorii germani au plasat 20% din suma, iar cei din Austria, 18%. Ordine de achizitie de eurobonduri au fost primite si din partea investitorilor elvetieni, in proportie de 11% si a celor britanici, 10%.

Potrivit ministrului de Finante, randamentul platit de Romania este de 6,69%, cu un cupon de 6,5% pe an, ceea ce inseamna un spread cu 13 puncte puncte de baza sub marja de incredere care se acorda Romaniei pe pietele internationale.

"Randamentul este superior celui platit de Ungaria sau Cehia, pentru ca nivelul de rating al Romaniei este inferior (...) Nivelul de rating, insa, nu corespunde nivelului macroeconomic actual al Romaniei", a mai spus Vosganian. Ministrul a precizat ca autoritatile de la Bucuresti duc munca de lamurire cu agentiile de rating, pentru a corela nivelul macroeconomic cu calificativele acordate tarii noastre.

Romania este evaluata de agentia Standard & Poor's cu un rating 'BBB-', de agentia Moody's cu 'Baa3' si de agentia Fitch cu 'BBB'.

"E prima emisiune de euroobligatiuni a Romaniei din postura de stat membru si emitent cu grad investitional", a adaugat ministrul. Romania a atras, miercuri, 750 de milioane de euro printr-o emisiune de euroobligatiuni, pe termen de zece ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri