Orice schimbare de actionarat are efecte imediate asupra organizatiei implicate in tranzactie. Despre modificarile generate de trecerea de la actionaratul turcesc la cel austriac, explica Adrian Simionescu, directorul Vienna Investment Trust, intr-un interviu acordat Wall-Street.
Adrian Simionescu, unul din primii brokeri ai pietei de capital moderne din tara noastra, care a infiintat prima firma de brokeraj romaneasca de dupa Revolutie, conduce astazi Vienna Investment Trust, o companie cu actionarat austriac.

In mai 2007, grupul Vienna Investment Trust a cumparat pachetul de 98,5% din actiunile casei de brokeraj Finans Securities, detinuta pana atunci de Finansbank (devenita ulterior Credit Europe Bank), la o valoare care nu a fost facuta publica.

Dupa mai bine de un an, Simionescu spune ca “efectele majore nu au aparut inca, dar sunt pe cale sa se produca”. Dintre schimbarile cele mai importante care se asteapta, acesta a mentionat operatiunile cu titluri cu venit fix si dezvoltarea diviziei de investment banking pe care am neglijat-o in timpul colaborarii cu Credit Europe Bank.

Chiar daca Simionescu descrie ca parteneriatul cu turcii de la Credit Europe a fost de exceptie, exista si un impediment: concurenta dintre piata de capital si piata bancara. “Orice strategie, cel putin pe segmentul instrumentelor cu venit fix, concura cu atragerea de depozite, cu clientii bancii.”, spune Adrian Simionescu.

Acesta mai spune ca sunt foarte multi clienti care lucreaza cu Credit Europe Bank pentru simplul fapt ca au o anumita nationalitate, ca o considera o banca ieftina si flexibila. “Si multi erau interesati si de investitiile la bursa, mai ales ca eram subsidiara bancii si atunci capitalurile lor din depozite migrau in buzunarul diviziei de brokeraj. De aceea, toate strategiile noastre au trebuit sa fie de asa natura incat sa atraga clienti din afara bancii, de la alte institutii bancare sau din piata libera”, adauga Simionescu.

Odata cu schimbarea actionariatului, o miscare inspirata in opinia lui Simionescu, toate aceste probleme au disparut.

La nivelul clientilor, schimbarea actionariatului nu a generat migrari. Schimbarea actionarului majoritar aduce, implicit, modificari in structura firmei. Simionescu sustine ca la nivelul clientilor, nu s-au simtit schimbari importante, decat in sens pozitiv. “Cei care erau clienti ai Credit Europe Bank au ramas in continuare, chiar daca ne-am schimbat actionariatul. In schimb, dezvoltarea a venit in sensul oferirii de servicii pentru clientii asiguratorilor si atragerea unei societati de administrare a fondurilor de investitii. Din aceasta mutare, toata lumea a avut numai de castigat”, explica Simionescu.

Fluctuatii de clienti nu au fost decat foarte putin, din motive obiective, cum ar fi schimbarea sediului. Vienna Investement consiliaza si clienti care au conturi si la alte SSIF-uri. “Nu am incercat niciodata sa atrag clientii altor firme. Suntem cateva firme de brokeraj si cateva mii de investitori. Cred ca este mai productiv sa aduc investitori noi decat sa iau de la concurenta”, spune acesta.

Veniturile firmei nu sunt date de rulajul pe BVB

Desi majoritatea SSIF-urilor romanesti inregistreaza pierderi si activitati reduse ca urmare a scaderii dramatice a lichiditatii bursei, Simionescu sustine ca firma sa nu are astfel de probleme, pentru ca veniturile principale ale companiei provin din alte activitati.

“Faptul ca lichiditatea pe BVB a scazut foarte mult si implicit rulajul nostru, nu ne-a afectat foarte mult, pentru ca noi nu am fost niciodata orientati pe aceasta directie. Ne-am bazat activitatea si obtinerea veniturilor pe alte activitati, precum consultanta, dezvoltarea, analiza, atragerea de noi emitenti”, a explicat managerul.

Acesta a mai spus ca este foarte important ca toti clientii sa fie multumiti, mai ales in aceasta perioada in care, pe langa scaderile din portofoliu, majoritatea calculeaza si cat au platit pentru aceste randamente.

Simionescu a explicat ca numarul total de clienti ai firmei este confidential, dar dintre acestia, 80% sunt persoane fizice si 20% persoane juridice. “Ca numar ne situam in primele 5 companii care au raportat numarul de clienti active in urma unmui sondaj, pot sa spun ca 99% din clientii Vienna Investment sunt investitori”, a continuat Simionescu.

Procesul de educare al emitentilor se afla in plina desfasurare

Din punctul de vedere al emitentilor de la cota bursei, Adrian Simionescu sustine ca lipsa de transparenta afecteaza puternic piata de capital, desi trasparenta este una din cele mai importante calitati ale bursei. In acest sens, managerul ne-a dezvaluit ca a demarat un proces de educare al emitentilor in acest sens, la care spera ca se vor alatura si alti colegi din piata.

“Vom lua 2-3 emitenti importanti de la BVB care vor fi pregatiti bine pentru a invata mecanismele pietei, evolutia pretului, ce factori influenteaza, care sunt avantajele si dezavantajele. Sunt sigur ca si alti emitenti vor veni pe linia asta, pentru ca altfel vor avea foarte mult de pierdut”, a declarat acesta. In opinia sa, educarea emitentilor este o datorie morala a brokerilor, asemanatoare cu cea de atragere a noilor companii la cota bursei.

“Ne-am plans mereu de noi emitenti, dar cand ii aducem nu avem stiinta sa-i promovam suficient, nu reusesc sa simta pe deplin efectele unei listari. E cazul ca toata comunitatea brokerilor sa inceapa sa ajute emitentii sa inteleaga mecanismele pietei”, a mai spus acesta.

In plus, una din solutiile pe care le-a identificat in sensul promovarii pietei si atragerii de noi participanti ar fi aducerea in vizor a marilor exemple de succes, care ar putea atrage atentia si interesul.

Strategii de viitor: Atragerea de emitenti si investitori noi

Pe langa proiectul de educare a emitentilor de la cota bursei in care este implicat, Simionescu a mai spus ca firma pe care o conduce are mai multe proiecte si strategii de atragere atat de investitori cat si de emitenti noi.

“Avem mai multe strategii de atragere a unor investitori mari din pietele dezvoltate, pe cale sa se concretizeze. Unele au dat roade, chiar daca unii au decis sa fie participanti directi la piata si nu sa tranzactioneze cu noi. I-am pierdut ca si clienti dar consider ca este un castig important pentru piata”. Managerul ne-a dezvaluit ca sunt in tratative cu un investitor important din Marea Britanie si ca intentioneaza sa continue acest demers. “Se simte nevoia unor investitori de calibru. De exemplu, la BVB nu avem nicio institutie financiara asiatica in acest moment”, a conchis acesta.

Din celalalt unghi, al emitentilor, din cele patru companii care urmau sa vin la cota bursei, doua au anulat procesul si doua au preferat sa il amane pana la revenirea bursei din starea negativa.

“Sunt emitenti atractivi, care ar fi putut reface multe din pierderile invstitorilor. Managementul acceptase un discount semnificativ al pretului fata de valoarea activelor pentru listare si vorbim de grupuri cu cifra de afaceri de peste 100 milioane de euro, cu cresteri a profitabilitatii de 100% si de domenii atractive la nivel mondial. Sunt convins ca ar fi avut succes, ar fi venit ca un balon de oxigen”, spune Simionescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri