Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a confruntat in sedinta de ieri cu scaderi abrupte pe toti indicii, completate de o lichiditate in crestere fata de zilele anterioare. Specialistii consultati de Wall-Street sustin ca panica si corelarea sunt principalii termeni care pot caracteriza evolutia BVB de ieri.
[UPDATE]: Vanzarea in panica a titlurilor lichide de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a coborat indicele BET cu inca 4,10%, in timp ce actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) s-au ieftinit in medie cu 3,92%, temperandu-si usor declinul pe finalul sedintei.

Lichiditatea pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a scazut usor, la 46,84 milioane lei (13,03 milioane euro), dupa ce in sedinta precedenta rulajul se cifrase la 50,72 milioane lei (14,17 milioane euro).

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la Bursa de Valori Bucuresti, a scazut, miercuri, cu 4,10%, pana la 5.441,75 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a pierdut 3,65%, pana la 4.038,51 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a scazut cu 3,92%, pana la 36.655,77 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 3,65%, pana la 12.598,31 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a scazut cu 4,01%, la 593,99 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic tranzactionate la Bursa, a pierdut 3,13%, la 729,49 puncte.

“Am asistat la o sedinta tipica de panica. Scaderile foarte mari vin pe fondul unei volatilitati pronuntate si pe pietele externe, alimentate si de informatiile negative care vin de pe piata Americana”, a explicat Adi Lupsan, director adjunct la Intercapital Invest.

Scaderile de ieri au fost abrupte si neasteptat de mari. Raspunsul clasic la intrebarea care a fost cauza acestor deprecieri de asemenea amploare se verifica si in acest caz: corelarea cu pietele internatioonale. “Motive interne care sa determine scaderi de asemenea amploare nu exista, asa ca putem spune ca suntem in contnuare corealti emotional cu ce se intampla afara”, a declarat, pentru Wall-Street, Cristian Negoita, broker la Confident Invest.

Acesta a mai spus ca aceasta evolutie nu i se pare fireasca, in conditiile in care multe companii de la BVB sunt subevaluate si nu ar justifica scaderile din ultima perioada. “Investitorii actioneaza in acest moment uitandu-se la bursele externe si nu la fundamente”, a conchis Negoita.

BET-FI se afla la -60% de maximul istoric

Ieri, indicele BET a scazut cu -5,62%, pana la 5.674,34 puncte, nivel nemaiintalnit din septembrie 2005. Astfel, indicele general al pietei se afla la aproximativ -47 sub maximul atins pe 24 iulie 2007.

Indicele compozit, BET-C, a pierdut 4,28%, pana la 4.191,52 puncte, la -43% de la minimul istoric. Indicele BET-FI a scazut cel mai mult - cu 5,69% - pana la 38.149,62 puncte, valoare nemaiatinsa de la sfarsitul lunii iunie 2006. Diferenta fata de maximul din iulie anul trecut este de aproape 60 de procente. “Vanzari s-au vazut pe segmantul financiar, SIF si banci, ceea ce indica exitul unor investitori mari. Aceste iesiri pronuntate i-au determinat pe multi vanzatori de retail sa vanda”, spune directorul adjunct al Intercapital.

BET-XT, indicele celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a scazut cu 5,40%, la 618,79 puncte, iar indicele BET-NG a pierdut 3,97%, la 753,04 puncte.

Lichiditatea totala a pietei a fost de 15,48 milioane de euro, in crestere fata de sedinta anterioara. “Lichiditatea mare arata ca este foarte probabil sa fi asistat la vanzari importante ale unor institutionali, in conditii de instabilitate”, a mai spus Lupsan.

Lipsa banilor noi va incetini revenirea

Andrei Ciubotaru, broker la SSIF Vanguard, a declarat ca lipsa intrarilor de bani noi in piata de capital romaneasca este unul din factorii care va stopa sau incetini revenirea pietelor.

“In momentul de fata avem o bursa in care nu intra bani noi. Se ruleaza sumele deja existente, dar pana nu vedem bani noi care sa intre in contrapartide, sa fi plecat de la alte baze nu vom vedea stabilizari. Practic, toti investitorii se au fost supusi la aceleasi stiri negative, venite in special de la americani”, a explicat acesta. “In lipsa unor influxuri de bani, calea este in jos”, a continuat brokerul. “E greu sa spun cand vom asista la o revenire. Cert este ca pana nu intra bani nu vom vedea acest lucru. Iar motive sa intre in perioada imediat urmatoare nu prea sunt”, crede Ciubotaru.

Pe termen lung, trendul descendent continua

Intoarcerea pietei este in continuare dependenta atat de straini cat si de intrarea de bani noi in piata. “Evolutia viitoare va depinde in continuare de pietele straine. Mai concret de rezultatele companiilor americane, care urmeaza sa fie anunte incepand de astazi. Pierderi vor fi, in mod logic, dar daca acestea se vor incadra in estimarile analistilor. Putem asista in urmatoarele doua saptamani la o stabilizare a pietei, dar pe termen mediu si lung, trendul descendent continua”, a continuat Lupsan.

Ciubotaru asteapta noi scaderi, mai ales ca orice minim poate aduce noi scaderi. In acelasi timp, aceste spune ca este la fel de posibil sa asistam la o stabilizare, la un trend lateral. Factorii ce vor influenta sunt in continuare evolutiile burselor mature si corelarea emotionala a BVB si a investitorilor.

Schimburile speciale au ajutat lichiditatea

Ieri, mai multe pachete de actiuni ale operatorului portuar Socep Constanta, reprezentand 5,6% din capitalul social, au fost transferate in prima jumatate a sedintei pentru 2,15 milioane euro, prin patru schimburi speciale (deal). Cele 19,26 milioane actiuni Socep au fost schimbate la un pret de 0,40 lei/titlu, cu 6,38% mai mare decat pretul de referinta.

Tot ieri a mai fost transferat si un pachet de actiuni Zentiva, care a insumat 1,05 milioane lei.Cele 1,50 milioane de actiuni Zentiva (SCD), care reprezinta circa 0,35% din capitalul social al producatorului de medicamente, au fost schimbate la pretul de 0,70 lei, cu 8,53% peste cotatia de referinta. In ultima parte a sedintei, un pachet de actiuni Impact Developer & Contractor a facut obiectul unei tranzactii negociate (deal), de 1,58 milioane lei. Cele 6 milioane titluri IMP, 0,3% din capitalul social, au fost transferate la pretul de 0,2640 lei, cu 14,78% mai ridicat decat cotatia de inchidere din sedinta precedenta.

Majoritatea emitentilor au inregistrat scaderi importante

Actiunile SIF Transilvania au avut cea mai mare lichiditate, de 5,59 milioane lei, si s-au ieftinit cu 5,24%. Titlurile SIF Moldova (SIF2) au urmat in clasamentul lichiditatii, cu schimburi de 4,91 milioane lei, iar cotatia lor a cazut cu 7,49 procente. Pretul unei actiuni SIF Oltenia (SIF5) a coborat cu 5,67%, in vreme ce cotatia titlurilor SIF Banat-Crisana a scazut cu 4,49%, la 1,70 lei. Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au pierdut 5,65%, pe fondul unei lichiditati de 2,54 milioane lei.

Schimburile cu actiuni Bancii Transilvania au insumat 3,72 milioane lei, iar titlurile s-au prabusit cu 8,11. Actiunile Petrom s-au depreciat cu 2,64%, pe o lichiditate de 3,47 milioane lei. Actiunile Azomures s-au prabusit cu 11,76%, pana la cotatia de 0,75 lei. Schimburile cu actiuni BRD SocGen au insumat 2,46 milioane lei, iar titlurile s-au ieftinit cu 3,74%, in vreme ce cotatia actiunilor Transgaz a coborat cu 4,01%.
Pe sectorul instrumentelor financiare cu venit fix, au fost realizate trei tranzactii cu 9.560 obligatiuni, in valoare totala de 980.930 lei. Un numar de 5.630 obligatiuni emise de Municipiul Bacau (BAC26) au fost transferate pentru suma totala de 581.170 lei, la pretul de 100 lei/obligatiune, in crestere cu 0,5% fata de pretul de referinta. Un alt pachet de 3.930 obligatiuni emise de Banca Comerciala Carpatica (BCC09) a fost vandut pentru 399.758 lei, la pretul de 99,5 lei/titlu, in crestere cu 0,5%.

Pe sectorul instrumentelor derivate de la BVB, au fost incheiate 95 de contracte, in valoare de 102.000 lei. Derivatele pe actiuni SIF Moldova (SIF208SEP1), cu scadenta septembrie, au fost cotate la 1,82 lei, in scadere cu 0,12 lei, in urma incheierii a 56 de contracte. Derivate pe actiuni SIF Oltenia (SIF508SEP1) au facut obiectul a 39 de contracte si au fost cotate pentru septembrie la 2,50 lei, in scadere cu 0,14 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri