Comisia de Valori Mobiliare si Tranzactionare din SUA (SEC) a luat, marti, o decizie fara precedent impotriva short-selling-ului, actionand pe baza unor ingrijorari la scara larga ca parierile negative impotriva actiunilor bancilor si a firmelor de brokeraj pot agrava grijile legate de sectorul financiar.
Intr-o dramatica hotarare de urgenta, SEC a anuntat ca va actiona imediat pentru a opri short-selling-ul incorect pe actiuni ca cele ale creditelor ipotecari Fannie Mae si Freddie Mac, si a 17 companii financiare, care include titlurile Goldman Sachs Group, Lehman Brothers Holdings, Morgan Stanley si Merrill Lynch, informeaza Wall Street Journal.

Planul, care urmeaza a intra in vigoare de lunea viitoare, expira in 30 de zile. Totusi, Comisia ar putea sa se gandeasca sa extinda aceste masuri la toate actiunile tranzactionate in Statele Unite. Decizia este una dintre cele mai extinse incercari din ultimii ani ale unei agentii guvernamentale de a controla vanzarea in lipsa.

Este neclar, totusi, daca miscarea va opri activitatea vanzatorilor in lipsa, insa va aduce un adaos la birocratia tranzactiilor legitime. Unii criticii spun ca SEC incearca prin aceasca miscare sa arate ca actioneaza cand se afla sub presiune chiar daca nu se implica prea mult in piata.

In cadrul unei vanzarii in lipsa, un investitor imprumuta actiuni pe care le vinde, in speranta de a le cumpara la un pret mult mai mic, din care sa poata plati brokerului suma imprumutata plus comisionul si sa obtina si profit. Vanzarea in lipsa este o strategie de tranzactionare legitima in care traderii incearca sa profite de scaderile preturilor actiunilor. Short-selling poate actiona ca o forta de corectare a cresterilor pe piete bull, spun aparatorii strategiei. De asemenea, metoda de tranzactionare este una controversata din cauza faptului ca ofera posibilitatea investitorilor, in special fondurilor de hedging, sa scada actiunilor companiilor care vor sa-si ridice preturile titlurilor.

Bear Stearns si Lehman ar putea fi victimele short-selling-ului

Richard Baker, fostul congressman al statului Louisiana care detine acum functia de presedinte al Asociatiei Fondurilor Gestionate, cel mai mare grup de hedge fonduri, a afirmat ca actiunea de urgenta a Comisiei “este aberanta, neobisnuita si, poate, fara precendent. Am fost putin surpins de scopul deciziei, viteza cu care a fost luata hotararea si de potentialele consecinte pe care le-ar avea asupra functionarii pietei de capital”.

Decizia de reglementare are o importanta simbolica puternica pentru bursa de pe Wall Street, unde investitorii s-au plans mult timp ca suspecteaza ca ar exista tranzactii manipulative asupra actiunilor, care s-au depreciat puternic in acest an.

Actiunile Bear Stearns au pierdut asa de mult incat banca a fost cumparata de JP Morgan Chase & Co., iar titlurile Lehman au scazut drastic de la inceputul anului. Companiile financiare plasate sub umbrela protectoare a Comisiei de Valori Mobiliare in cadrul deciziei au suferit pagube mari in ultimele luni de tranzactionare.

Directorii executivi ai Lehman si Bear Stearns au purtat discutii private, printre altele si cu CEO-ul Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, pentru a afla daca cumva banca de investitii a realizat presiuni, chiar si indirecte, asupra preturilor actiunilor, potrivit unor surse familiare cu subiectul. Numarul de pozitii short in suspendie se afla la cel mai ridicat nivel de pana acum, la 18 miliarde de actiuni, potrivit datelor NYSE Euronext.

Grupurile de vanzatori in lipsa pot dobora pretul unei actiuni

Disputa dintre reglementatori si vanzatorii in lipsa au o istorie lunga, care dateaza de la inceputul secolului al 18-lea, iar de fiecare data vanzatorii au avut castig de cauza, deoarece este greu de dovedit ca short-seller-ii manipuleaza pietele sau perpetueaza zvonuri false pentru a deprecia actiuni.

Criticii spun ca grupurile de vanzatorii in lipsa isi pot vinde actiuni de la o companie in acelasi timp, suprasaturand piata si punand presiune asupra pretului. Acest lucru poate crea o reactie in lant, in care actionarii acelei companii se panicheaza si incep sa vanda, dupa care intra la cumparare short-seller-ii si marcheaza un profit foarte mare. Practic, aceasta miscare este extrem de dificil de realizat cu actiunilor marilor companii care sunt tranzactionate intens, insa societatile mai mici sunt mai vulnerabile.

Sub regulile actuale, un vanzator in lipsa trebuie intai sa localizeze un creditor pentru actiuni, dar nu trebuie sa realizeze un contact cu acesta. De multe ori, se intampla ca mai multi investitori sa imprumute aceleasi actiuni, ceea ce creaza un efect mutiplicator al pozitiilor short totale. Sub noile reglementari, un vanzator in lipsa trebuie sa aiba un acord real cu creditor pentru un numar de actiuni. Noua miscare va scoate in mod efectiv aceste actiuni de pe piata pentru a fi imprumutate, ceea ce ar reduce numarul de actiuni oferite pentru short-selling.

Comisia a inceput sa fixeze regulile de vanzare in lipsa, indicand faptul ca este ingrijorat asupra impactului pe care aceste tranzactii il pot avea asupra sistemului financiar. SEC investigheaza daca vanzatorii in lipsa impreuna cu cateva zvonuri false au depreciat puternic actiunie Bear Stearns in acest an. Lehman se afla, de asemenea, intr-o disputa cu anumiti vanzatori in lipsa si a cerut Comisiei sa porneasca o investigatie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri