Sute de investitori au parasit sedinta de tranzactionare dupa ce indicele bursei Karachi 100 s-a depreciat pentru a 15-lea zi consecutiv, reducand capitalizarea bursiera cu 30 miliarde de dolari in trei luni. Indicele Karachi 100 a pierdut 2,7% sau 278,96 puncte la inchiderea sedintei de astazi.

“Mi-am pierdut toate economiile in ultimele 15 zile si nimeni din Guvern sau dintre reglementatori nu ne poate ajuta”, a declarat Imram Inayat, de 45 de ani, protestator si fost banker pensionat care a pierdut circa 4.000 de dolari pe bursa.

Reglementatorii au introdus noi reguli pentru a usura tranzactionarea eliminand limita de 1 procent de scadere al pretului unei actiuni ceea ce a redus volumele la cele mai mici nivele din ultima decada. Actiunile au pierdut 35% de la maximul din 18 aprilie, punand punct unei perioade de cresteri care a ridicat indexul cheie al bursei de 14 ori mai sus decat valoare din 2001. Decizia de a limita scaderea a fost introdusa pentru a opri o depreciere puternica a indicelui din cauza ingrijorarilor ca Guvernul de la conducere format din coalitia co-presedintelui Partidului Popular Pakistanez si fostul prim-minstru se va destrama.

“Exista cateva greseli de management al autoritatilor in aceasta problema, cauzate de perceperea gresita bursa poate fi oprita cand scade. Investitorii trebuie sa invete sa si piarda cum o fac cand castiga”, a afirmat Habib-ur-Rehman, manager de actiuni si obligatiuni in cadrul companiei Atlas Asset Management din Karachi.

Restrictiile de tranzactionare, cum ar fi interzicerea short-selling-ului, au fost ridicate din 14 iulie de catre Comisia de Valori Mobiliare si Tranzactionare din Pakistan dupa ce Bursa din Karachi a anuntat ca un fond de investitii va cumpara actiuni in valoare de 7 miliarde de dolari. Vanzatorii in lipsa au imprumutat actiuni si le-au vandut in speranta de a inlocui imprumutul si sa obtina si profit.

Investitorii straini si-au redus plasamentele pe bursele pakistaneze la 62,2 milioane de dolari in cele 11 luni care s-au incheiat pe 31 mai, fata de 1,76 miliarde de dolari cu un an mai devreme, potrivit datelor compilate de catre banca centrala pakistaneza.