Titlurile de stat vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) incepand cu 28 iulie, potrivit Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), in conformitate cu anuntul din 11 iulie al ministrului de resort, care precizase ca mai era nevoie doar de avizul bancii centrale.
"Noi avem toata documentatia pregatita si asteptam ca banca centrala sa-si dea avizul pentru listarea titlurilor de stat", declara Vosganian, la un seminar din 11 iulie, adaugand ca acest lucru va transmite un semnal pozitiv pentru piata de capital.

Presedintele Depozitarului Central, Ovidiu Sergiu Pop confirmase tot in 11 iulie, ca titlurile de stat ar putea fi tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in circa doua saptamani, fiind in asteaptarea avizului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), potrivit NewsIn.

Tranzactionarea titlurilor de stat pe piata reglementata a BVB se va face dupa transferul acestora din sistemul SaFIR al BNR in sistemul RoClear al Depozitarului Central. Transferul va fi de tip "free of payment" (fara plata) si se va realiza fara schimbarea proprietatii. Astfel, tranzactiile cu titluri de stat pe piata secundara vor fi decontate de Depozitarul Central.

Pentru listarea titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost alcatuita un grup de lucru, format din reprezentanti ai Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Depozitarului Central si ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB), care urmeaza sa stabileasca data la care vor putea fi tranzactionate titlurile de stat.

La inceputul lunii mai, Vosganian declarase ca nu este multumit de procesul de listare a titlurilor de stat, care dupa evolutia din acel moment s-ar fi realizat abia in septembrie, si ca vrea comprimarea etapelor, pentru ca listarea sa se realizeze pana pe 15 iulie.

Napoleon Pop, membru in consiliul de administratie al BNR, spunea in 28 mai ca banca centrala a recomandat Ministerului Economiei si Finantelor sa fie mai activ in vederea listarii titlurilor de stat, pentru a oferi o alternativa in cazul unei crize de lichiditati a bancilor.

Oficialul BNR explicase ca subtirimea pietei de obligatiuni si titluri de stat este o vulnerabilitate, in conditiile in care BNR va trece, pana la sfarsitul anului, din pozitia de debitor net la cea de creditor net.

"Turbulentele internationale vor face ca, incet, incet, excesul de lichiditate sa se reduca", mentionase Pop.

In plus, cererea de titluri de stat a fost alimentata, in acest an, de lansarea fondurilor de pensii obligatorii (pilonul II), care au inceput sa incaseze, din mai, contributii de la clientii atrasi, sumele colectate ridicandu-se deja, dupa trei luni de viramente, la 289,4 milioane lei (peste 81 milioane euro).

Cele mai multe din cele 14 fonduri de pensii obligatorii au un profil mediu de risc, ceea ce presupune o pondere ridicata a plasamentelor in active "sigure", precum titlurile de stat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri