Volatilitatea excesiva, starea de incertitudine si panica ce a predominat Bursa de Valori Bucuresti in ultima perioada, va continua si in aceasta saptamana. Brokerii chestionati de Wall-Street sunt reticenti in prognozarea evolutiei BVB din perioada imediat urmatoare, fiind de parere ca stirile internationale nefavorabile vor influenta in continuare sentimentele investitorilor.
Mihai Chisu, broker la IFB Finwest ne-a declarat ca se asteapta la o lichiditate scazuta si un apetit redus al investitorilor in aceasta saptamana. “BVB nu mai prezinta de mult interes pentru straini, dar sa speram ca daca emitentii vor incepe sa prezinte rezultate financiare pozitive, vom vedea mai multi cumparatori”, a mai spus acesta.

Brokerul crede ca listarea titlurilor de stat ar putea sa insufle optimism investitorilor, dar nu vom vedea schimbari spectaculoase din punct de vedere al lichiditatii.

Iulian Panait, analist la KTD Invest, considera ca, momentan, la nivel macro-economic, pe plan international, stirile nu sunt bune, iar corelatia cu externul se face in acelasi mod anormal: scaderi importante cand bursele externe se depreciaza si reveniri intarziate si mai mici in intensitate ca cele ale pietelor internationale. Acest lucru a avut loc si in ultima perioada, cand pe bursele externe s-au inregistrat sase zile consecutive de cresteri, in schimb la BVB au existat doar doua zile de cresteri mixte, in care unele sectoare nu au avut aprecieri. “Saptamana aceasta piata pare nehotarata, atat pe plan intern, cat si extern, lucrurile sunt incerte”, afirma Panait.

In perioada urmatoare analistul Andreea Ciobanu, Intercapital Invest, se asteapta la o stabilizare a cotatiilor si la eventuale aprecieri pe fond speculativ in cazul anumitor emitenti ca urmare a publicarii rezultatelor financiare semestriale. “Pentru aceasta saptamana sunt asteptate rezultatele doar pentru patru companii (Erste Bank, Socep, Turbomecanica si UAMT)”, a mai explicat analista in raportul Puls Capital.

Evolutii mixte ale indicilor in saptamana trecuta

Saptamana trecuta a fost caracterizata de volatilitate, de evolutii mixte pe toti indicii si de o lichiditate in scadere. In ultimele cinci zile de tranzactionare, rulajul a depasit cu putin 100 milioane de lei, fiind ajutata de tranzactiile cu titlurile SIF Oltenia si Banca Transilvania.

Investitorii au vazut si cateva zile de cresteri usoare, pe fondul aprecierii burselor internationale, dar la final, bilantul indicelui BET-FI a fost tot in scadere, de -5,6%. Indicele BET a crescut saptamana trecuta 2,11% iar BET-C a castigat 1,44 procente. Indicele BET-XT a pierdut 0,38% in ultima saptamana, iar BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 1,71 procente.

Pe plan intern, nu au existat stiri care sa marcheze intr-un anumit fel cotatiile la bursa, saptamana trecuta, un impact deosebit asupra pietei de capital romanesti avandu-le stirile externe.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri