Pentru piata de capital din Romania, una dintre prioritati a fost reprezentata de tranzactionarea titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucuresti, fiind totodata si unul dintre obiectivele strategice de dezvoltare ale Depozitarului Central, propuse pentru acest an.
Data de 28 iulie 2008 a marcat indeplinirea acestui obiectiv strategic, prin interconectarea sistemului Depozitarului Central (RoClear) cu sistemul Bancii Nationale a Romaniei (SaFIR). Tranzactionarea simultana a titlurilor de stat pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti si pe piata secundara interbancara este posibila prin transferul acestor instrumente financiare intre sistemele RoClear si SaFIR. Transferul titlurilor de stat intre cele doua sisteme va fi de tip "livrare fara plata" (free of payment), fara schimbarea proprietatii.

Modelul post-tranzactionare care va fi utilizat pentru titlurile de stat este similar cu cel aplicat pentru actiunile emise de emitenti internationali, care sunt tranzactionate pe mai multe piete si pentru care Depozitarul Central nu este desemnat depozitar al emitentului, respectiv mecanismul de decontare fara pre-validare, imprumutul de titluri si conturile globale la nivelul tuturor participantilor la piata.

Depozitarul Central va realiza decontarea tranzactiilor cu titluri de stat efectuate la Bursa de Valori Bucuresti, insa termenul de decontare va fi mai scurt, si anume doua zile de la data tranzactionarii (T+2).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri