Societatile cu activitati in domeniul energetic, incluse in indicele BET-NG, au inregistrat cresteri de 2,28%, sustinand si ceilalti indici care urmaresc evolutia unora dintre aceste companii.
Actiunile Petrom (SNP), cuprinse in indicii BET, BET-C, BET-XT si BET-NG, au crescut cu 3,4% atragand cea mai mare valoare din piata, de 3,2 milioane de lei si cel de-al doilea volum din piata, de 6,6 milioane de titluri. Rompetrol Rafinare (RRC) a avut o apreciere de 2,6%, actiunile fiind cele mai tranzactionate din piata, aproape 10 milioane de actiuni.

SNP, TEL si TLV au atras aproape jumatate din lichiditatea pietei reglementate BVB, de 14,5 milioane lei (4,1 milioane euro). Segmentul Rasdaq, a atras doar 2,8 milioane de lei (804.000 euro). Lichiditatea atrasa de Transelectrica a fost in mare parte realizata de cumpararea de catre SIF2- Moldova a circa 100.000 de actiuni pentru 2,1 milioane de lei.

Indicile BET, al celor zece cele mai lichide companii de pe Bursa, s-a apreciat cu 1,12%, in schimb, BET-XT a fost tras in jos de societatile de investitii financiare (SIF) care au pierdut 0,52%, inchizand la cotatia de +0,42%.

BET-FI a fost singurul indice care a inchis in usoara scadere. Cea mai mare scadere dintre SIF a inregistrat-o SIF4- Muntenia care a scazut cu 2,78%, insa BET-FI a fost sustinut de cresterile SIF1 si SIF2, de circa 0,6%.

“Sedinta de ieri nu indica nimic decisiv, ci doar o logica a ultimelor saptamani si ajuta la o imagine de stabilizare a bursei”, a declarat, pentru Wall Street, Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

Listarea titlurilor de stat a adus in prima zi doar un milion de lei

Mult asteptata listare a titlurilor de stat pe Bursa de Valori Bucuresti, anuntata cu surle si trambite de catre reprezentantii BVB si cei din Ministerul Economiei si Finantelor, a adus in prima zi de tranzactionare un plus de doar 1 milion de lei la lichiditatea totala de 17,3 milioane de lei (5 milioane euro), una dintre cele mai scazute din acest an.

In sedinta de ieri s-a efectuat un singur transfer in valoare de peste 1 milion de lei cu titlurile de stat din emisiunea de tip benchmark cu scadenta in 2011, simbol B1110A. Startul pentru cele 25 de emisiuni de titluri de stat in valoare de peste 8 miliarde de lei s-a dat ieri.

“Ne asteptam la o cerere si o lichiditate mare pe titlurile de stat de tip benchmark. Daca acest lucru va avea loc vom readuce pe termen mediu si lung astfel de titluri”, a afirma cu ocazia conferintei de listare a obligatiunilor de stat, Stefan Nanu, director general al Direcþiei Generale de Trezorerie ºi Datorie Publicã din MEF.

“De azi (ieri, n.r.) investitorii, ma refer aici la cei care au investitii pe bursa, dar si la alti potentiali investitori, pot apela cu incredere la piata primara, atunci cand statul va emite astfel de titluri de stat pentru ca exista o piata secundara, special creata, unde se pot exprima”, a declarat cu aceiasi ocazie, presedintele bursei, Stere Farmache.

Market-makerii pe titluri nu ar aduce lichiditate in plus

Farmache a explicat ca exista market-makerii autorizati pe aceste obligatiuni, insa aceasta piata nu este inca lichida, iar un astfel de angajament ar fi dificil de pus in practica. Market-makerii nu ar aduce neaparat lichiditate, a explicat Stefan Nanu, ci doar ar putea pune cotatii ferme pe aceste simboluri la Bursa.

“Deocamdata investitorii particulari invata cum se tranzactioneaza aceste titluri, insa nu ei vor aduce lichiditatea necesara ci fondurile de pensii. Decizia de saptamana trecuta a BNR de a creste rata dobanzii a impins investitorii sa nu intre la cumparare pe aceste simboluri”, spune Andrei CIubotaru. Brokerul considera ca cel mai bun moment pentru cumpararea titlurilor de stat este cel in care Banca Nationala a Romaniei va inversa trendul de crestere a dobanzii de referinta, astfel ridicand profitul celor care tranzactioneaza aceste obligatiuni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri