Presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala si vicepresedintele SIF Oltenia, Tudor Ciurezu sunt noii reprezentanti ai SIF-urilor in consiliul de supraveghere al BCR, iar Peter Kisbenedek a fost inlocuit de Manfred Wimmer, au declarat surse din actionariatul bancii, informeaza NewsIn.
Decizia a fost luata in cadrul adunarii generale a actionarilor. Alegerea celor doi reprezentanti ai SIF-urilor in consiliul BCR a fost inlesnita de modificarea actului constitutiv al bancii, astfel incat cele cinci SIF-uri sa poate nominaliza mai mult de doi candidati.

Cei cinci candidati nominalizati de SIF-uri, de aceasta data, au fost presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala, directorul comitetului de directie din consiliul de administratie al SIF Moldova, Alexandru Matei, presedintele SIF Muntenia, Petre Pavel Szel, vicepresedintele SIF Oltenia, Tudor Ciurezu si presedintele SIF Banat-Crisana, Ioan Cuzman.

Dupa ce, in prima parte a anului trecut, mandatele lui Fercala si Teodor Horia Mihaescu (fostul presedinte al Muntenia Invest, care administreaza SIF Muntenia) au expirat, cele doua locuri ale SIF-urilor in consiliul de supraveghere al Bancii Comerciale Romane (BCR) au ramas vacante, in conditiile in care cele cinci SIF-uri nu se intelegeau sa-si desemneze doar doi reprezentanti, asa cum prevedea actul constitutiv inainte de modificare.

"SIF-urile nu au reusit sa se inteleaga sub nicio forma si, practic, au cerut Erste Bank sa decida pentru ei. Daca se aproba modificarea actului constitutiv, Erste ar putea vota in AGA de saptamana viitoare si s-ar putea alege reprezentantii SIF-urilor in consiliu. Ei au nominalizat, de data aceasta, cinci candidati", declarau, saptamana trecuta, surse din actionariatul bancii.

Erste s-a abtinut de la vot la sedintele anterioare.

Consiliul de supraveghere al BCR este compus din sapte membri, din care cinci au fost desemnati, conform actului constitutiv al BCR, de Erste Bank, actionarul majoritar, iar ceilalti doi trebuie desemnati de catre cele cinci SIF-uri actionare ale BCR.

Pana in prezent, acesta si-a desfasurat activitatea si cu cinci membri, avand in vedere ca era intrunit cvorum-ul necesar. Anterior ultimei sedinte AGA, consiliul de supraveghere al BCR era format din presedintele Andreas Treichl, vicepresedintele, Peter Kisbenedek, si membrii Herbert Juranek, Bernhard Spalt si Florin Pogonaru.

In urma demisiei, Kisbenedek a fost eliberat din functie si a fost inlocuit de fostul presedinte executiv interimar al BCR, Manfred Wimmer.

BCR are ca actionar majoritar Erste Bank, care detine 69,1719% din capitalul social, in timp ce cele cinci SIF-uri au, cumulat, 30,1175% din actiuni. Actionari minoritari sunt, printre altii, fondul olandez de investitii MEI-Roemenie En Bulgarije Fonds NV ( 0,02%), Middle Europe Opportunity Fund II NV ( 0,018%), Actinvest SA ( 0,0020%), Certinvest SA ( 0,0001%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri