Caracteristica principala a unei piete bear este ca preturile actiunilor scad si ajung la nivele atractive pentru investitori. Insa, cel putin pana acum, scaderile provocate de criza creditelor nu au mai facut mai atragatoare bursele din Statele Unite ale Americii.
In functie de indicatorul price per earnings ratio (PER sau P/E), titlurile americane au devenit mai scumpe chiar daca pretul actiunilor s-a depreciat. Astfel, PER-ul indicelui Standard & Poor 500, calculat pentru profitul pe ultimele patru trimestre, a crescut la 24 de la valoarea de 19, potrivit companiei financiare Standard&Poor, citata de International Herald Tribune.

“Investitorii care urmaresc evolutia indicatorului P/E vor fi descurajati de aceasta piata”, a declarat Jack Ablin, sef de investitii in cadrul bancii private Harris din Chicago.

Nivelul ridicat al P/E impiedica reintoarcerea de trend

Chiar daca preturile titlurilor americane sunt mai scazute cu 20% fata de nivelul maxim atins la 9 octombrie 2007, profiturile corporatiilor s-au redus considerabil. In primul trimestru al acestui an, profiturile companiilor incluse in S&P 500 au scazut cu 17,5%, conform datelor Thomsom Financial. Totusi, calculat fara dividende, indicele a pierdut doar 9,9%. In al doilea trimestru, profiturile s-au depreciat cu o medie de 22%, in timp ce preturile titlurilor au coborat cu doar 3,2%.

Christopher Orndorff, sef al strategiei de investitii pe actiuni la Payden & Rygel, afirma ca lipsa reducerii indicatorului P/E reprezinta o piedica pentru cresterile actiunilor din SUA.

Urmarind istoria, pietele bull au urmat perioade mari de scaderi, cand actiunile s-au depreciat la nivele atractive pentru investitori. Din 1938, PER-ul mediu pentru S&P 500 la inceputul unei reintoarceri de trend crescator a fost de 13, valoarea mult mai scazuta decat nivelul curent de 24.

Orndorff considera ca PER-ul ridicat indica faptul ca piata de capital americana inca se confrunta cu probleme serioase.

“Eu cred ca avansul valorii P/E in conditiile actuale ale pietei este un alt indicator al faptului ca SUA se afla inca intr-o piata bear, iar aprecierile din ultima perioada reprezinta evolutii normale intr-o perioada de cresteri si nimic altceva”, continua reprezentantul Payden&Rygel.

Raportat doar la datele fundamentale, rata P/E este prea mare pentru a se anunta o intoarcere de trend, insa trebuie sa se tina cont si de alti factori, spune James Stack, editor al newsletter-ului InvesTech Market Analyst.

De exemplu, acesta afirma ca profiturile corporative sunt impinse in jos de un singur sector, cel financiar. Potrivit Standard & Poor, veniturile companiilor financiare sunt asteptate sa scada cu 70% in acest an fata de cele inregistrate in 2007.

Merrill Lynch se asteapta la actiuni scumpe si in 2009

Asa cum in aceasta piata bear valoarea PER-ului nu a scazut, cel putin pana acum, nici in ultima perioada de cresteri indicatorul nu a crescut. De fapt, din octombrie 2002 pana in aceeasi perioada din 2007, rata a scazut gradual, de la 27 la 19. Astfel, evaluarile companiilor ar putea sa ramana neschimbate chiar si in cazul unei scaderi ale actiunilor mai acute.

De asemenea, profiturile corporatiilor s-au redus fata de vara trecuta. Cand veniturile scad in acest fel, ratia P/E poate fi volatila si chiar inselatoare, declara Duncan Richardson, director la Eaton Vance.

Ultima data cand profiturile companiilor se depreciau, la inceputul acestei decade, indicatorul P/E a continuat sa creasca chiar daca preturile actiunilor au scazut in cadrul pietei bear 2000-2002, chiar daca, in cele din urma, trendul s-a schimbat.

Jeffrey Kleintop, strateg-sef la LPL Financial din Boston, noteaza, de asemenea, ca in functie de profiturile proiectate, PER-ul pietei este inca modest. O estimare a analistilor de pe Wall Street indica pentru 2009 un P/E al S&P 500 in jurul valorii de 12.

David Rosenberg, economist la Merrill Lynch, considera ca profiturile S&P 500 vor continua sa scada si in 2009. Mai exact, aceasta crede ca veniturile indicelui S&P 500 va fi de 63 de dolari/actiuni in urmatorul an, mai putin decat cei 68 dolari/titlu prognozat pentru acest an si departe de cei 100 dolari pe care analistii de pe Wall Street ii asteapta pentru 2009.

In opinia lui Rosenberg, PER-ul in 2009 al indicelui american va fi de aproape 20, nu 13, iar daca are dreptate in legatura cu profiturile, o reintoarce de trend nu va avea loc prea curand, scrie IHT.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri