Insiderii bancilor au achizitionat in lunile mai, iunie si iulie actiuni de circa 296,2 milioane de dolari, cel mai mult din oricare trei luni din ultimele doua decade, in speranta ca institutiile financiare isi vor reveni de pe urma crizei financiare globale, informeaza Bloomberg.
“Aceste tranzactii indica faptul ca managementul, directorii si insiderii bancilor au incredere in abilitatea institutiilor de a-si reveni”, declara, saptamana trecuta, analistul Jack Bartko din cadrul firmei Standard& Poor.

Companii financiare din intreaga lume au raportat pierderi de peste 500 de miliarde de dolari in acest an din cauza colapsului inregistrat pe pietele ipotecare din SUA, fiind obligate sa stranga capital de peste 360 miliarde de dolari. La 15 iulie, indicele Standard & Poor 500 a ajuns la cel mai scazut nivel din 2005 dupa ce investitorii si-au pierdut increderea in planul Guvernului american de a salva de la faliment companiile Fannie Mae si Freddie Mac. Duminica, cele doua companii au intrat sub protectionismul statului.

Unii insiderii au afirmat ca la data de 15 iulie actiunile financiare au ajuns la finalul scaderilor, explica Anton Schutz, presedinte al Mendon Capital Advisors Corp. din Rockester, New York.

Alston Correll, presedinte al companiei Georgia Pacific LLC si membru al consiliului de administratie al SunTrust Inc., a cumparat actiuni in valoare de 2,93 milioane de actiuni la data de 24 iulie. James Maynard, presedinte al Golden Corral Corp. si membru al CA BB&T, a cumparat, tot in iulie, actiuni ale bancii de 1,97 milioane de dolari. Titlurile SunTrust au crescut cu 14% de la achizitia lui Correll, iar actiunile BB&T s-au apreciat cu 8,5% din iulie.

Richard Urquhart, vicepresedinte de finante la Inevstors Management Corp., unde presedinte este Maynard, afirma ca BB&T va beneficia de aceste achizitii. Urquhart a mai spus ca Investors Management nu face “niciun fel de previziuni legate de evolutia bursei americane si a pietei imobiliare”.

Insiderii sprijina sectorul financiar spunand: “Daca noi nu credem in aceste institutii, cum ar putea altcineva?”, spune Bartko.

David O’Maley, membrul consiliului de administratie al U.S. Bancorp, a cumparat actiuni ale creditorului de 1,76 milioane de dolari la data de 16 iulie. De atunci, actiunile au pierdut 43%.

Willian Fries, manager a 53 miliarde de dolari la Thornburg Investment Management din Santa Fe, New Mexico, numeste achizitiile insiderilor drept “incurajatoare”. Cumpararile sunt inca o dovada ca unii insiderii ai acestor companii cred in perspectivele lor, a spus Fries intr-un interviu.

Aceste importante achizitii de actiuni au fost realizate inainte ca Fannie Mae si Freddie Mae sa fie preluate de catre Guvernul din Statele Unite pentru a preveni falimentul acestora. Aceste banci au intrat intr-o perioada conservatoare, iar miscarea ar putea reduce numarul actionarilor sai.

Schutz considera ca cumpararile insiderilor nu reprezinta cel mai bun indicator financial al unei companii. Spre exemplu, fostul CEO al Wachovia Corp. a achizitionat 100.000 de actiuni ale bancii pentru 39,19 dolari in luna noiembrie, iar actiunile au pierdut 56% in acest an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri