Al doilea val al studiului de “Sentiment al Investitorilor si Expertilor Bursei de Valori”, realizat de Prognosis.ro, a continuat la finalul lunii august. De data aceasta, pe langa clasicele intrebari privind evolutia principalilor indici ai pietei, in acest sondaj au fost incluse intrebari privind factorii macroeconomici care exercita influente asupra evolutiei bursei de la Bucuresti si cateva aspecte privind activitatea CNVM.
Astfel, raportul remis de Prognosis.ro informeaza ca atat expertii cat si investitorii vad continuarea tendintei descendente pe parcursul lunii septembrie.

“Numarul Investitorilor care vad o piata in scadere este majoritar (43,9% ursi fata de 14,5% tauri pentru BET, 44,7% ursi fata de 20% tauri pentru BETFI). In mod similar, expertii sunt ceva mai optimisti comparativ cu o luna in urma dar raportul celor vad piata in scadere in luna septembrie este net superior celor care mizeaza pe cresterea ei (44,2% ursi fata de 19.8% tauri pe BET, 53,5% ursi fata de 20.9% tauri pe indicele BET-FI)”, se arata in analiza firmei.

Pentru piata Rasdaq sondajul arata in contiunare asteptari de scadere pe termen de o luna, numarul celor care se declara ursi este dublu fata de cel al taurilor (35,1% fata de 17,3% pentru investitori, 45,9% fata de 22,4% pentru experti).

Daca pe termen de o luna trendul asteptarilor investitorilor si expertilor sunt similare, pe termen de 6 luni investitorii sunt putin mai pesimisti fata de luna trecuta, in timp ce valorile de indicatorilor de sentiment pe categoria experti au crescut comparativ cu luna anterioara. “Pentru ambele grupuri, numarul celor care vad piete bullish in urmatoarele 6 luni este de cel putin 2 ori mai mare comparativ cu al celor care mizeaza pe scadere”, mai arata studiul Prognosis.ro.

Valoarea indicatorului care masoara Increderea Investitorilor in atingerea obiectivelor investitionale la Bursa (pe urmatoarele 6 luni) inregistreaza o noua valoare minima (-33p). “Daca in luna martie aproapre jumatate (48,2%) din investitori erau optimisti si foarte optimisti cu privire la modul in care vor reusi sa isi realizeze obiectivele de investitii la bursa, in luna august numarul acestora s-a redus la jumatate (25,6%)”.

In privinta sectorului preferat pentru investitii in urmatoarele 6 luni, atat investitorii (23,4%) cat si expertii (25,6%) merg pe mana sectorului financiar. In ceea ce priveste factorii macroeconomici care influenteaza cotatiile pe bursa, 89% dintre investitori si 94% dintre experti considera ca situatia de pe pietele financiare internationale are o influenta mare asupra pietei noastre. Rata de crestere a economiei romanesti este principalul factor de la care investitorii (50%) si expertii (62,7%) asteapta o influenta pozitiva.

De asemenea, in sondaj, investitorii si expertii au fost rugati sa aprecieze activitatea CNVM prin prisma celor 8 obiective fundamentale pe care aceasta institutie si le-a asumat conform statutului sau. Ambele categorii intervievate considera ca principalele obiective pe care aceasta institutie le-a neglijat sunt promovarea increderii in pietele reglementate si in investitiile in instrumente financiare si prevenirea manipularii pietei si a fraudei si asigurarea integritatii pietelor reglementate. Peste 70% dintre investitori si aproape 80% dintre experti se declara nemultumiti de modul in care aceste obiective au fost realizate.

“Atat investitorii (74.9%) cat si expertii (71.2%) considera ca activitatea CNVM ar putea fi imbunatatita daca alegerea si numirea membrilor comisiei s-ar face pe criterii strict profesionale, de catre o comisie apolitica de specialisti. Actuala varianta, in care propunerea / numirea se face de catre Comisii parlamentare/ Parlament, este sustinuta de mai putin de 2% dintre investitori si experti”, se mai arata in studiul realizat de Prognosis.ro
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri