Pietele de capital din Europa Centrala si de Est nu vor reusi sa depaseasca performantele pietelor dezvoltate din cauza volatilitatii si in ciuda atractivitatii regiunii din perspectiva riscului, sustin analistii Erste Group.
“In opinia noastra, argumentul fundamental pentru cresterea pietelor emergente ramane valabil si, chiar daca atitudinea nu confirma niciun fel de detasare, inca identificam cateva argumente solide pentru regiunea ECE”, a declarat Henning Esskuchen (foto), director de cercetare pentru pietele de capital din Europa Centrala si de Est, in cadrul Erste Group.

Acesta afirma ca daca vede cateva avantaje pentru bursele din aceasta regiune pe baza faptului ca acestea sunt practic piete convergente si beneficiaza de un profil de risc mai scazut decat pietele pur emergente.

Analistii Erste Group spun ca o scadere cu un procent a cresterii in zona euro ar duce la o crestere de o jumatate de procent in zona ECE in general. Cu toate acestea, exista diferente semnificative intre tarile ECE, luate individual.

Impactul din Polonia si Romania va fi foarte redus datorita cererii interne solide din aceste tari. Specialistii Erste sustin ca daca zona euro prezinta o dezvoltare uniforma, s-ar ajunge la o crestere a produsului intern brut (PIB) al Poloniei de circa 4-4,5%, in timp ce Romania ar atinge un nivel de 5-6%. Economiile deschise precum cele din Ungaria si Republica Ceha s-ar confrunta cu siguranta cu o situatie mai grava.

Totusi, analistii considera ca evolutia din tarile dezvoltate ale Europei este modelata in mare de sentimente si presupun ca scaderea preturilor la marfuri si presiunea corespunzatoare unei inflatii reduse – eventual chiar insotita de o scadere a ratei dobanzii – ar putea imbunatati puterea de cumparare si disponibilitatea de a cheltui inca din cel de-al doilea trimestru al anului 2009.

Unul dintre principalii factori ingrijoratori privind implicatiile asupra economiei reale este disponibilitatea finantarii si povara rezultatelor financiare asupra rezultatelor corporative.

„Per ansamblu, constatam o divergenta redusa a sectoarelor din ECE in comparatie cu sectoarele similare din zona occidentala pe baza indicilor de sector EuroStoxx. In unele cazuri, multiplul este chiar considerabil mai scazut (produse farmaceutice, retail, tehnologie, telecomunicatii, utilitati). Criteriul de indatorare indica si faptul ca sectoarele de constructii si materiale, resurse de baza si turism (oricum, ciclice) nu ar fi idei prea bune”, subliniaza Henning Esskuchen.

In ceea ce priveste institutiile financiare din ECE, specialistii Erste reitereaza ideea ca acestea prezinta o expunere foarte scazuta, sau chiar zero expunere la activele toxice, iar nevoia de amortizari s-a limitat la anumite companii austriece, la o scara inca reduse.

Bazele se mentin solide, asa cum o ocnfirma si cifrele trimestriale, iar marjele solide ar putea fi sustinute sau inlocuite de un oarecare efect de volum, o data cu scaderea ratelor dobanzii.

“Dezvoltarea la nivel corporativ va continua in regiune si bancile de retail ar trebui sa fie in special bine consolidate (mai ales pe baza trecerii actuale la forme conservatoare de economisire) pentru a finanta aceasta situatie”, conchide Esskuchen.

Mai multe detalii cititi in editia de maine a Wall-Street.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri