Bursa de la Bucuresti a scazut pe ansamblu cu 3% in sedinta de luni, cele mai afectate fiind titlurile bancare, in contextul in care temerile privind soarta sectorului financiar european s-au inflamat, odata cu nationalizarea bancii britanice Bradford & Bingley si a celei belgiene Fortis.
Lichiditatea pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a scazut luni cu 27%, la 15,25 milioane lei (4,12 milioane euro), dupa ce in sedinta anterioara rulajul insumase 21 milioane lei (5,7 milioane euro).

"Piata a fost destul de putin lichida in sedinta de luni, dar cel putin nu a fost un sentiment negtiv atat de puternic ca in pietele dezvoltate din Europa", a declarat pentru NewsIn Darie Moldovan, agent de bursa la Broker Cluj.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 1,98%, pana la 4.429,85 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 3,08%, pana la 3.326,85 puncte.

In schimb, indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut doar 0,36%, pana la 26.887,66 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 2,58%, ajungand la 10.847,88 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 1,59%, pana la 466,35 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a scazut cu 1,72%, pana la 630,36 puncte.

"Desi ultimele stiri din Europa nu au fost imbucuratoare, nu cred ca in Romania se va rasfrange foarte tare unda de soc. De asemenea, si guvernele europene sunt pregatite pentru a contracara criza", a adaugat Moldovan.

Criza financiara a lovit agresiv si Europa, iar bursele au resimtit-o din plin

Bursele europene scadeau puternic la ora inchiderii Bursei de la Bucuresti, pe fondul nationalizarii grupului financiar belgian Fortis si a bancii britanice Bradford & Bingley (B&B), care au dus la ieftinirea titlurilor bancare.

Astfel, indicele principal al pietei de la Frankfurt, DAX, pierdea 2,79%, pana la 5.894,09 puncte, iar indicele Bursei de la Paris, CAC40, cobora cel mai mult, cu 3,09%, la 4.034,76 puncte. Indicele bursei londoneze, FTSE, scadea cu 2,85%, la 4.943,52 puncte.

Banca britanica Bradford & Bingley (B&B) va fi nationalizata si activele sale performante vor fi transferate grupului financiar spaniol Santander, in timp ce activele neperformante vor fi administrate de stat.

Totodata, Fortis, cel mai mare grup financiar belgian, a primit un ajutor de 11,2 miliarde euro din partea autoritatilor belgiene, olandeze si luxemburgheze, dupa ce investitorii au devenit ingrijorati de situatia economica a bancii, iar banca germana HypoReal Estate a ajuns la o intelegere cu un consortiu de banci pentru contractarea unui credit destinat rezolvarii problemelor financiare cu care se confrunta. O sursa apropiata situatiei a spus ca Hypo a obtinut un credit de 35 miliarde euro.

Titlurile grupului financiar belgiano-francez Dexia s-au depreciat luni pana la un minim record, dupa ce Le Figaro a anuntat ca banca planifica o marire de capital, insa reprezentantii bancii au precizat ca nu sunt probleme cu lichiditatile.

Mai mult, criza nu sta pe loc nici in Statele Unite, unde banca americana Citigroup a anuntat ca va cumpara afacerile bancare ale Wachovia, cel de-al saselea grup bancar din Statele Unite dupa valoarea activelor, pentru 1 dolar/actiune. Preluarea ar urma sa se faca in contextul in care titlurile bancii americane Wachovia Corp s-au depreciat cu 55%, la 4,50 dolari/actiune, in predeschiderea sedintei de tranzactionare de luni.

"Daca pietele europene au inregistrat scaderi mai mari in sedinta de astazi, piata americana nu a fost prea preocupata de falimentul Washington Mutual si nu am mai vazut in ultima sedinta de tranzactionare un sentiment de panica ca dupa colapsul Lehman Brothers", a explicat Darie Moldovan.

Unda de soc din pietele financiare a afectat cel mai mult titlurile bancare de la BVB

Actiunile BRD SocGen (BRD) au atras luni cea mai mare lichiditate din piata, de 3,62 milioane lei, iar pretul lor a scazut cu 4,80%, la 11,90 lei.

"BRD SocGen a surprins cel mai neplacut dintre actiunile lichide, cu o scadere de aproape 5%, pentru ca in rest deprecierile nu au fost atat de violente", a mai spus agentul de bursa al Broker Cluj.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) s-au mentinut la cotatia de 1,39 lei, in urma unor schimburi de 1,83 milioane lei, in vreme ce actiunile Broker Cluj (BRK) s-au scumpit cu 3,98%, la pretul de 0,34 lei, pe o lichiditate de 1,31 milioane lei.

Tranzactiile cu actiuni SIF Moldova (SIF2) au insumat 1,25 milioane lei, iar titlurile s-au depreciat cu 0,76%, la cotatia de 1,31 lei, in timp ce actiunile SIF Muntenia (SIF4) au atras un rulaj de 1,16 milioane lei, iar pretul lor a scazut cu 1,12%, la 0,88 lei.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au mentinut la pretul de 1,30 lei, pe o lichiditate de 1,12 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri