Increderea este esentiala pentru economie si pentru piete, dar va fi dificil de recastigat, au subliniat mai multi profesori si comunicatori, in incercarea de a explica agravarea crizei bursiere, in ciuda eforturilor majore facute de autoritati, relateaza AFP.
"Factorul irational are un rol foarte semnificativ in aceasta criza. Insa exista, de asemenea, sentimentul ca vedem numai varful icebergului, ca jucatorii financiar nu stiu cu exactitate situatia si nici politicienii", a declarat Robert Zarader, economist si fondator al societatii de consiliere Equancy. "Oamenii sunt dezorientati, au impresia ca avionul a ramas fara pilot, iar reconstruirea acestor repere cere timp", a adaugat acesta, potrivit NewsIn.

Thierry Libaert, directorul stiintific al asociatiei de observare internationala a crizei (OIC), a atras atentia asupra importantei evitarii oricaror "cacofonii" si transmiterea unor mesaje "coerente si necontradictorii" intre diversele autoritati.

"In caz contrar, exista impresia ca nimeni nu detine controlul", a adaugat acesta.

Investitorii au continuat vineri vanzarile masive pe bursa, in ciuda tuturor masurilor luate de bancile centrale, operatiunilor de sustinere a bancilor din fonduri publice si garantarii depozitelor de catre guverne.

"Doctrina este afectata. Teoretic, un crah nu se poate produce decat daca o informatie noua afecteaza piata", a subliniat un specialist in riscuri antreprenoriale din cadrul Institutului federal tehnologic din Elvetia, Didier Sornette. "Aceasta ar trebui sa fie o reactie rationala din partea unor investitori rationali", a adaugat Sornette.

La inceput, "comportamentele colective nu sunt neaparat irationale", a mai spus acesta. "Din momentul in care nu mai detii toate informatiile, poate fi normal sa urmaresti actiunilor celor din jur si sa le imiti".

"Este, intr-o oarecare masura, ca instinctul de supravietuire. Daca mergi pe strada si vezi una sau doua persoane privind spre cer, vei ridica, de asemenea, privirea, pentru a vedea daca nu cade ceva de sus", a mai explicat Sornette.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri