Majoritatea indicatorilor de sentiment evaluate in studiul de “Sentiment al Investitorilor si Expertilor Bursei de Valori”, realizat de Prognosis.ro in luna septembrie, se afla la valorile minime masurate pana acum, se arata in raportul de evaluare remis de firma de cercetare.

Raport Sentimentul Investitorilor si Expertilor

Asteptarile privind evolutia pe o luna au fost mai pesimiste in septembrie. “Pentru prima oara, numarul celor care astapta scaderi pe termen de o luna depaseste 60% ( 65% din investitori vad piata in scadere pe BET, 62% pe BET FI, 58% pe indicele Rasdaq)”.

De asemenea, procentul expertilor cu asteptari de piata in scadere pentru aceasta luna se apropie de valoarea de 60% (59% BET, 56% BET-FI, 60% RAQ-c).

“Doar 9,1% din experti asteapta cresterea indicelul RAQ-C in aceasta luna, valoare minima a optimismului inregistrata pentru un indice de cand facem aceste masuratori”, informeaza comunicatul.

Pe un termen de 6 luni, asteptarile investitorilor si ale expertilor sunt negative

“Daca la sfarsitul primului trimestru, pe termenul 6 luni, ursii erau coplesiti numeric de tauri ( diferenta dintre acestia ajungea pana la 75% ), la finalul lunii septembrie procentul celor cu asteptari de crestere este cu cu maximum 13% mai mare ca cel al pesimistilor”, scriu specialistii Prognosis.ro.

Pentru prima data, asteptarile pe termen de 6 luni sunt negative pentru unul din indicii masurati (RAQ-C, pe experti).

Raportul arata ca asistam la un transfer al pesimismului privind trendul pietei spot, de la termen scurt (1 luna) - catre termen mediu (6 luni).

“Acest lucru este evidentiat si de faptul ca doar o treime din respondenti (35,6% din Investitori si 31,2% din experti) vad oprirea actualului trend in intr-un orizont de timp mai scurt de 3 luni. 80% dintre investitori si 76,7% dintre experti considerau la sfarsitul lunii ca piata isi poate continua deprecierea pana la limita a maximum 30%”, noteaza raportul Prognosis.ro.

Nesiguranta investitorilor este evidentiata si de Indicele care masoara increderea in realizarea obiectivelor investitionale la Bursa de Valori in urmatoarele 6 luni. “Acesta inregistreaza o noua scadere, pana la valoarea de -46,2. Astfel - 53% dintre investitorii chestionati se declara pesimisti si foarte pesimisti privind realizarea obiectivelor de investitii in urmatoarele 6 luni”.

<artfile>50487_1.pdf#50487_2.pdf#50487_3.pdf</artfile>

Sectorul financiar este preferat pentru urmatoarele 6 luni

Desi aflat la originea actualei crize, sectorul financiar este in continuare preferat de cei mai multi investitori (20%) si experti (34%) care mizeaza pe o revenire a acestuia pe termen mediu.

In plus, “utilitatile" castiga treptat increderea expertilor (26% in aceasta luna) si a investitorilor (13%), ca sector profitabil pe termen mediu.

Specialistii Prognosis.ro au mentionat ca pentru acest sondaj, au fost luate in calcul doar chestionare culese pana la data de 30 septembrie 2008. “Turbulentele care au caracterizat piata in saptamana 6-10 Oct se vor reflecta probabil in Sentimentul pietei care va fi cules la finele acestei luni”, se arata in raport.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri