Dublarea capitalului social al SIF3 – Transilvania aprobata in adunarea actionarilor din luna aprilie a anului trecut a starnit nemultumiri din partea actionarilor. Dupa aproape un an de tergiversari, Curtea Suprema a respins recursul grupului Cocor Bucuresti de anulare a majorarii, iar actiunile gratuite ale SIF3 au intrat in ringul bursier.
Cu toate ca cererea de recurs inaintate de Cocor a fost respinsa definitiv si irevocabil, majorarea de capital face inca obiectul contestarii in contencios administrativ si este pe rol in proces cu unul din actionari majoritarii ai grupului, Daniel Stoica.

SIF Transilvania a remis la inceputul saptamanii un comunicat Bursei de Valori Bucuresti prin care reclama ca exista, in prezent, doua hotararii contradictorii, luate de Curtea de Apel Brasov, privind cererea Cocor de anulare a AGEA din aprilie 2007 si cea inaintata de Daniel Stoica.

Presedintele SIF3, Mihai Fercala (foto), sustine, intr-un nou comunicat, ca daca Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) ar mentine decizia Curtii de Apel Brasov in urma cererii lui Daniel Stoica, societatea s-ar afla in situatia de a avea doua hotarari irevocabile contradictorii: o hotarare de respingere irevocabila a cererii Cocor de anulare a majorarii de capital social si o hotarare de anulare irevocabila a aceleasi decizii, printr-un nou verdict. “In aceasta ipoteza apreciem ca vom avea posibilitate promovarii unei cereri de revizuire a ultimei hotarari”, declara Fercala.

Reprezentantul societatii de investitii financiare afirma ca daca se va mentine ultima decizia, se va reveni la capitalul social anterior majorarii capitalului social si la numarul de actiuni corespunzatoare.

“Aceasta nu presupune nicio modificare a patrimoniului SIF Transilvania intrucat se modifica doar structura pasivelor, respectiv sumele aferente majorarii de capital se transfera de la pozitiile de capital social inapoi la pozitia de rezerve constituite din profit, altele decat rezervele legale”, a precizat acesta.

Scenariu posibil

Presedintele SIF-ului a explicat ca actiunile detinute de fiecare actionar, la data la care decizia revizuita de ICCJ ar deveni irevocabila, se va reduce la jumatate in corelare cu reducerea capitalului social, pastrandu-se acelasi procent de detinere din capitalul social.

Intr-o astfel de ipoteza, piata ar trebui sa reactioneze, pastrand aceleasi principii, similar cu reactia acesteia din momentul dublarii numarului de actiuni in 2007 prin inscriere in registrul actionarilor a actiunilor gratuite. “Mentionam ca prezentul este un raspuns la un scenariu in care CNVM ne cere sa informa ce s-ar intampla daca hotararea AGEA s-ar anula definitiv si irevocabil”, sustine Fercala.

“Precizam ca nici grupul Cocor si nici actionarul sau semnificativ Daniel Stoica nu au aratat in cererile lor eventualele pagube pe care le-au suferit in urma actiunii de majorare de capital social. Din contra, Cocor a tranzactionat intens actiunile SIF3, chiar si dupa ce a decis contestarea deciziei AGEA din aprilie 2007, fapt pentru care a fost sanctionata de CNVM”, a mai spus presedintele SIF Transilvania.

Actiunile SIF3 au fost blocate in cursul zilei de vineri, dupa verdictul dat de Curtea de Apel Brasov in privinta cererii lui Daniel Stoica, si au reintrat astazi la tranzactionare.

“Dorim sa aratam ca imperfectiunile legislative mai permit unor actionari sa conteste in mod nejustificat vointa majoritatii actionarilor unei companii, iar nesolutionarea cu celeritate a unor astfel de actiuni aduce grave prejudicii pietei de capital si actionarilor societatii respective, permitand chiar manipularea pietei si a pretului de tranzactionare”, conchide presedintele SIF3.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri