Actiunile europene s-au scumpit usor la inchiderea sedintei de luni, a cincea zi consecutiv, dupa ce aprecierea titlurilor companiilor de utilitati, ale celor farmaceutice si alimentare a contrabalansat pierderile Volkswagen si ale bancilor britanice, scrie Reuters.
Indicele pan-european FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene a urcat cu 0,2%, la 930,42 puncte.

Indicele a coborat cu 12,7% luna aceasta, in cea mai slaba evolutie lunara din ultimii sase ani si a cazut cu aproape 40% de la inceputul anului, in contextul crizei de pe pietele de credit care au determinat turbulente accentuate in sectorul bancar si incetinirea cresterii economice, relateaza NewsIn.

Castigurile actiunilor firmelor de utilitati au asigurat un final pe verde, dupa ce titlurile E.ON au urcat indicele cu o apreciere cu 7,1%, in timp ce cotatia actiunilor producatorului de alimente Nestle a avansat cu 2%.

Actiunile GlaxoSmithKline s-au scumpit cu 4,4%, iar cele ale Novartis, cu 2,7%.

In schimb, titlurile producatorului auto Volkswagen s-au depreciat cu 23%, dupa ce operatorul bursier Deutsche Boerse a redus ponderea acestora in cadrul indicelui Dax al pietei germane de capital de la Frankfurt.

Actiunile companiei de telecomunicatii Vodafone, care au o mare pondere in componenta indicelui FTSEurofirst 300, s-au depreciat cu 2,2%, dupa ce o sursa avizata a spus ca firma cheama analistii sa analizeze estimarile, iar traderii au invocat un zvon potrivit caruia analistii se asteapta la o scadere a rezultatelor financiare ale companiei.

Actiunile grupului financiar Royal Bank of Scotland (RBS) s-au ieftinit cu 3,4%, iar cele ale bancii britanice Barclays, cu 4,1%, ultimele din cauza ingrijorarii referitoare la costurile unei injectii de capital din partea investitorilor din Orientul Mijlociu.

Cat priveste evolutia de pe marile piete europene de capital, Bursa de Valori de la Paris a inchis sedinta pe verde, dupa ce indicele sau principal CAC 40 a urcat cu 1,17%, la 3.527,97 puncte, dupa o sedinta in care investitorii au fost ezitanti, din cauza contextului economic negativ si cu cateva ore inainte de alegerile prezidentiale din Statele Unite, potrivit AFP.

Bursa de Valori de la Londra, London Stock Exchange (LSE), a terminat in crestere sedinta de luni, dupa ce indicele Footsie-100 a avansat cu 65,94 puncte, la 4.443,28 puncte, ceea ce marcheaza o crestere cu 1,51% comparativ cu finalul ultimei sedinte de tranzactionare de saptamana trecuta a acestei piete.

Piata germana de capital de la Frankfurt s-a inchis, de asemenea, pe verde, in sedinta de luni, ca urmare a miscarii Commerzbank, ce va recurge la o recapitalizare din partea statului. Astfel, indicele Dax al celor 30 de actiuni-vedeta ale pietei a urcat cu 0,62%, la 5.018,85 puncte.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri