Expertii pietei de capital au asteptari mult mai negative pentru luna noiembrie decat investitorii activi pe bursa, arata studiul de “Sentiment al investitorilor si expertilor Bursei de Valori” pentru luna octombrie, realizat de Prognosis.ro.
58,3% dintre investitori isi vor pastra actiunile indiferent de cat vor mai scadea si aproape 70% din experti considera ca guvernele lumii trebuie sa intervina pentru salvarea companiilor aflate in dificultate, se arata in studiu.

Mai mult de jumatate din totalul respondentilor la sondaj considera ca traversam o perioada de criza sistemica fara precedent. “Aproximativ 45% dintre brokerii si investitorii care au participat la proiect vad actuala criza ca un element ciclic care va fi urmat de o perioada de insanatosire si reluare a cresterilor”, scrie raportul companiei de research in domeniul pietei de capital.

Doua treimi din participantii la piata de capital din Romania considera ca guvernele ar trebui sa intervina activ pentru a sprijini companiile care sunt vitale pentru functionarea sistemului economic.

Presupunand ca trendul descrescator va continua, strategia investitorilor difera de cea a brokerilor. 58% dintre investitori sunt decisi sa nu renunte la actiunile pe care le detin oricat ar mai scadea valoarea acestora. Brokerii sunt mai flexibili – doar o cincime dintre ei nu sunt dispusi sa vanda actiunile pana la reintoarcerea unui trend crescator. 30% dintre investitori iau decizii ad-hoc in functie de evenimentele care afecteaza bursa”, mai noteaza studiul.

Acestia sunt investitori activi care urmaresc des evolutia pietei. Ponderea celor care folosesc un sistem de tip Stop Loss este sub 5%. Astfel, 58% dintre investitori si 21% dintre brokeri sunt captivi - cel mai probabil ei au renuntat sa mai tranzactioneze si asteapta intoarcerea la valorile de achizitie ale titlurilor detinute.

4% din investitorii chestionati au devenit optimisti, fata de septembrie

Indicii de sentiment al investitorilor au marcat o revenire de la minimele atinse la sfarsitul lunii septembrie. Numarul celor care se declara neutrii a ramas constant, insa 4% dintre investitori au parasit tabara ursilor pentru a se alatura taurilor.

“Din martie – de cand sondam Increderea Investitorilor in atingerea obiectivelor pe 6 luni – este pentru prima data cand Indicele de Incredere sau Optimism nu atinge valori mai mici ca in lunile anterioare. Luna aceasta el ramane aproximativ constant – numarul celor pesimisti si foarte pesimisti atingand 50% dintre investitori in timp ce un sfert dintre acestia se declara optimisti”, se mai arata in raport.

Pesimismul brokerilor a atins cote extreme – peste doua treimi dintre expertii pietei de capital au asteptari negative pentru luna noiembrie si doar 7% dintre acestia cred intr-o revenire a pietei pe termen de 1 luna.

“O interpretare contrariana a acestor indicatori sugereaza faptul ca sunt sanse mari ca indicii bursieri sa se mentina peste nivelurile inregistrate in octombrie. Din punctul de vedere al emotiilor participantilor la piata, Taurii par sa aiba toate conditiile de partea lor”, mai scriu specialistii companiei.

Pe termen de 6 luni : 1/3 crestere. 1/3 neutru, 1/3 scadere

“Daca ignoram micile diferente intre prognozele referitoare la BET si BET-FI, remarcam situatia de incertitudine cu privire la directia pe care o va lua piata – atat in randul investitorilor cat si in cel al brokerilor”.

La nivelul asteptarilor investitorilor pe termen de 6 luni nu s-a schimbat nimic fata de luna trecuta. Pe termen lung – atat investitorii si brokerii stau in expectativa – desi in ceea ce priveste indicele BET, investitorii sunt semnificativ mai optimisti decat brokerii. Indicatorii de sentiment al Brokerilor au testat si luna aceasta noi minime. Ponderea celor care estimeaza cresteri pe termenul luat in calcul este identica cu ponderea celor care prognozeaza cresteri.

Daca pe termen scurt putem sa spunem ca sansele sunt in favoarea taurilor, pe termen lung situatia se va clarifica in momentul in care una dintre cele trei tabere va ceda. “Este prea devreme sa consideram ca trendul descrescator al Indicilor BVB s-a incheiat – desi o scadere sub minimele din octombrie, cand BETFI numara doar 4 cifre, pare putin probabila, chiar si pe termen lung”, arata studiul de research.

Sectorul farmaceutic – preferat de majoritatea respondentilor

Pe masura ce cotatiile bursiere inregistreaza scaderi investitorii si-au pierdut increderea in posibilitatea de a recupera pierderile.

Sectoarele “abandonate” de investitori ar putea avea o performanta ridicata in viitor – intr-o optica contrariana. “Din acest punct de vedere sectorul Constructiilor pare unul in care investitorii nu mai cred ( doar 2% dintre investitori considera atactive companiile de constructii) cel mai probabil prin prisma temerilor legate de recesiune si contractia economiei. In martie, un sfert dintre investitori si in luna iulie, 28% dintre brokeri considerau acest sector ca cel mai performant in viitor”, se mai arata in studiu.

In aceeasi nota contrariana, putem privi cu precautie cu noul “sector vedeta” care se evidentiaza luna aceasta in topul preferintelor investitorilor – sectorul Farmaceutic – relativ ignorat in trecut.

Mai mult de un sfert din totalul Brokerilor care au participat la sondaj considera ca unul dintre cele mai performante sectoare in urmatoarele 6 luni va fi cel al utilitatilor, abandonand recomandarile de luna trecuta privind sectorul financiar si cel petrolier.

Sectoarele Financiar si Petrolier par atractive deoarece se afla la unele dintre cele mai mici valori din istoria trackerului de sentiment.

“Aceste sectoare puternic reprezentate pe piata de capital din Romania au fost aproape intotdeauna pe primele locuri in preferintele brokerilor si investitorilor. Valorile actuale la care se afla par a sugera faptul ca sunt privite cu neincredere de multi participanti la piata – tocmai datorita scaderilor de capitalizare pe care le-au suferit”, informeaza raportul Prognosis.ro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri