Analistii Erste Group vizeaza pentru anul viitor doua posibile scenarii legate de economiile statelor afectate de criza financiara mondiala. Primul scenariu consta intr-o etapa de recesiune temporara, urmata de incheierea crizei financiare in 2009. Scenariul al doilea vizeaza o recesiune de durata cu raspandirea crizei in mai multe domenii.
„In primul scenariu, pierderile de pret vor fi deja incluse in pret in cea mai mare parte. Perspectiva pentru 2009 se va inversa, iar performantele pozitive vor fi fezabile pana la un nivel de 15% - 20%. In cel de-al doilea scenariu, rapoartele de evaluare atinse vor fi in continuare nefavorabile. In cele mai bune cazuri, performantele pentru 2009 vor ajunge la zero sau vor fi din nou in minus,” a explicat Fritz Mostböck (foto), Sef al Diviziei de Cercetare Erste Group, citat de un raport de analiza remis de Erste.

Bursele de valori: tendinta descendenta ramane neschimbata

In general, bursele de valori se situeaza la niveluri atractive din punct de vedere istoric, dar se inregistreaza si ajustari drastice ale castigurilor si ale veniturilor din vanzari.

Pietele din zona euro ar trebui sa fie preferate celor americane, iar marja mai mare de 780 bps care rezulta din randamentul castigurilor fata de randamentul obligatiunilor de stat cu scadenta la 10 ani favorizeaza tot bursele europene. Per ansamblul, analistii Erste Group preconizeaza o contra-miscare de scurta durata pana la sfarsitul anului, in cazul unei stabilizari temporare a contextului actual extrem de negativ de la nivelul pietelor.

„In esenta, randamentele mult mai mari, respectiv randamentele la castiguri, indica o preferinta pentru actiunile europene, in special pentru actiunile austriece, in fata obligatiunilor de stat cu scadenta la 10 ani. In Austria, aceasta marja a ajuns la valoarea uimitoare de 1300 puncte de baza, in pofida ajustarii castigurilor, deja realizate. Din pacate, acest lucru nu intereseaza cu adevarat pe nimeni acum. Insa vor veni din nou acele vremuri in care investitorii isi vor aminti care sunt principiile fundamentale,” a afirmat Fritz Mostböck, Sef al Diviziei de Cercetare Erste Group.

Bursa de Valori din Viena si ATX, indicele principal al acesteia, au fost supuse unor presiuni enorme din cauza crizei financiare globale din 2008. Performantele indicelui ATX de la inceputul anului 2008 au fost in mod clar sub asteptari in comparatie cu alti indici internationali de referinta.

Investitorii internationali nu fac diferenta intre cresterea din Europa Centrala si de Est (CEE) si riscurile evidente din pietele de capital aflate in criza. De aceea, pietele cu o capitalizare mai scazuta sunt supuse unei presiuni mai mari ca urmare a sacrificarii ponderii actiunilor in portofolii. In pofida revizuirii castigurilor deja inregistrate, potentialul este extrem de atractiv. Tendintele descendente se mentin neschimbate; in cazul aparitiei unei etape de stabilizare, s-ar putea inregistra o revenire de scurta durata chiar in 2008. Analistii Erste Group considera ca exista practic doua scenarii realiste fezabile: caderea economiei intr-o recesiune temporara sau de durata, sansele in acest sens fiind de 50:50.

Bursa din Viena este absurd de ieftina, in timp ce tarile din CEE continua sa creasca


Evaluarea la un nivel foarte scazut a indicelui ATX, din punct de vedere istoric, la aproximativ 5 (PE 08e si 09e) vorbeste de la sine. Tot mai multe potentiale ajustari ale castigurilor sunt deja incluse in pret cu minus pe piata de capital. Estimarea PIB-ului actual facuta de Erste Group Research privind situatia economica din cele 8 tari CEE indica in continuare o crestere de 2,1-% pentru 2009, in timp ce zona euro scade la -0,4%. „In mare, acest lucru inseamna ca desi economia zonei CEE va avea o crestere mai slaba in 2009, va ramane in continuare solida in comparatie cu media din zona euro” a afirmat Fritz Mostböck.

Analistii Erste Group recomanda stabilirea de preferinte la bursa

„Recomandarea noastra privind strategia de investitii intr-un mediu extrem de dificil in aceasta industrie ar fi aceea de axare pe stabilirea unor preferinte la bursa,” a afirmat Günther Artner, Co-Sef Equity Research pentru CEE. Deoarece criza financiara nu s-a incheiat inca, Günter Artner recomanda o strategie de investitii foarte selectiva, axata pe actiuni din sectoarele defensive care au suferit o rectificare puternica, in pofida castigurilor stabile (Verbund, EVN) sau care au generat dividende mari (Österreichische Post), actiuni cu potential de crestere care se dezvolta independent de ciclul de afaceri (Intercell).

De asemenea, specialistii recomanda orientarea spre actiuni industriale cu axare pe tehnologia din domeniul energetic care raporteaza doar pierderi moderate ale castigurilor (Andritz), alte actiuni care au fost suferit excesiv din cauza contextului din pietele bursiere (Vienna Insurance Group, Kapsch TrafficCom) si actiuni blue chips lichide cu o puternica structura a capitalului si plafoane mici/medii mai putin lichide sau companii cu grad foarte ridicat de indatorare
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri