Banca Nationala a Cehiei si-a dat acordul pentru preluarea pachetului de 92,4% din actiunile Bursei de Valori din Praga de catre Wiener Boerse AG, operatorul pietei de capital din Viena, potrivit unui comunicat transmis de bursa austriaca.
"Ne bucuram ca autoritatile cehe si-au dat acordul intr-un timp atat de scurt. Foarte repede vom incepe sa implementam o serie de masuri care sa consolideze in continuare piata de capital din Cehia. Conectarea Bursei de Valori din Praga la reteaua de date a Bursei de Valori din Viena (Budapesta, Bucuresti, Sarajevo si Banja Luka) este una dintre masurile eficiente ce pot fi implementate rapid", a declarat Michael Buhl, directorul general al Wiener Boerse.

Analistii estimasera valoarea de piata a operatorului bursier ceh la aproximativ 5 miliarde coroane (260 milioane dolari) si, potrivit presei austriece, Wiener Boerse era gata sa ofere cel putin 200 milioane euro (264 milioane dolari) pentru cumpararea pachetului de actiuni in cadrul bursei de la Praga, anunta NewsIn.

Printre investitorii care au mai fost interesati de preluarea participatiei majoritare a Bursei de Valori de la Praga, presa a indicat si operatorul bursier olandez si grupul scandinav OMX. Bursa de Valori din Varsovia a fost exclusa dintre potentialii cumparatori deoarece este detinuta de stat.

Bursa din Praga este una dintre cele mai mari burse din Europa Centrala si de Est, iar la sfarsitul lunii septembrie erau listate 29 de companii, a caror capitalizare bursiera se ridica la aproximativ 40 de miliarde euro. Valoarea medie a tranzactiilor lunare derulate din ianuarie 2008 pana in prezent, pe conturi unice, este de 2,77 miliarde euro.

In urma preluarii pachetului majoritar de actiuni al operatorului ceh, Bursa din Viena devine actionarul majoritar la trei dintre bursele de valori din Europa Centrala si de Est. Astfel, operatorul bursei vieneze detine impreuna cu Oesterreichische Kontrollbank o participatie de 68,8% la Bursa de Valori din Budapesta, in timp ce Bursa din Viena a achizitionat in iunie si un pachet de 81,01% la Bursa de Valori Ljubliana.

Bursa de Valori din Viena colaboreaza strans si cu alte burse de valori din regiune, in principal cu bursele de la Bucuresti, Sarajevo si Banja Luka.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri