Anul 2008 va ramane scris in istoria financiara, din cauza evenimentelor care au prabusit toate doctrinele si ideologiile economice si au reformulat topul gigantilor lumii. Bursa din Bucuresti nu a fost ocolita de criza. In ultimele luni, investitorii si-au vazut portofoliul scazand accelerat, iar brokerii s-au confruntat cu panica, disperare si momente unice.
Criza financiara a inceput anul trecut in Statele Unite ale Americii, cand din ce in ce mai multi americani nu isi mai achitau creditele ipotecare, provocand primele falimente ale bancilor specializate pe aceste produse.

Scaderile in piata de capital americana incep in luna august, cand bancile centrale intervin cu lichiditati. Criza incepe sa se propage la nivelul tuturor burselor din lume, deci, implicit si la BVB. Scaderile din ultima parte a anului trecut au manifestat influente inca din prima zi de tranzactionare din 2008, cand “efectul lunii ianuarie” nu a mai reprezentat o regula, pentru prima oara dupa noua ani consecutivi.

Exista cateva evenimente importante petrecute pe plan international in anul 2008 ce vor intra in istorie prin intensitatea si importanta lor.

“Totusi, bursa nu a fost influentata doar de cateva evenimente de rasunet intamplate izolat, ci de un lant de evenimente, unele mai importante, altele mai putin importante, dar multe la numar, sau altele care poate au trecut neobservate, insa care au avut la randul lor anumite efecte in ceea ce priveste evolutia economiei globale”, sustine Andreea Gheorghe, director al departamentului de analiza al Intercapital Invest.

“Acum un an de zile, bursa de pe Wall Street, precum si alte piete financiare din lume atingeau maxime istorice, si probabil ca marea majoritate a analistilor, investitorilor, a tuturor actorilor din lumea financiara nu isi inchipuiau ca se va ajunge la un asemenea declin economic intr-un timp atat de scurt. In opinia mea, unele semnale asupra inceperii unui declin financiar si economic la nivel mondial au fost trase inca din ultima parte a anului financiar 2007, cand mai multe fonduri au inceput sa isi creeze exiturile de pe diferite piete financiare. Dar consider ca unul dintre cele mai importante momente ale anului 2008 ramane declinul sistemului financiar bancar din Statele Unite, care s-a propagat in toata in toata lumea si astfel a inceput si declinul burselor”, a declarat, pentru Wall-Street, Rares Sofariu, directorul de cercetare si dezvoltare al KD Capital Management.

Prima parte a anului – cinci oferte publice de listare, plus Erste

“Anul 2008 a marcat sfarsitul Wall Street-ului, asa cum l-am cunoscut pana acum, si asta intra in istorie. Am avut o criza financiara de proportii, ce a generat intr-un cosmar economic atat pentru tarile dezvoltate, cat si pentru cele in curs de dezvoltare. Evenimentele au schimbat perceptia fata de risc a tuturor si au intors la 180 de grade politicile bancilor centrale si a guvernelor majoritatii statelor lumii in defensiva situatiei de recesiune”, sustine Andreea Gheorghe.

Primele luni ale anului au fost marcate de 6 noi listari la BVB, printre care si premiera constituita de Erste Bank, primul emitent international de la cota Bursei din Bucuresti.

Ca aspect negativ, luna martie a adus o zi de scaderi dramatice, urmate de alte cateva sedinte dezechilibrate, din cauza declaratiilor pesimiste facute de Dinu Patriciu.

Momentul Patriciu, 20 martie 2008, a marcat evolutia BVB din prima parte a anului, prevazand cumva minimele din a doua parte a anului. Dinu Patriciu declara public ca "bursa romaneasca se afla la inceputul caderii" si "va mai cadea in urmatoarele luni, corelat cu criza financiara globala". Patriciu a mai spus chiar ca valoarea pietei romanesti de capital este de doua ori mai mare decat "nivelul real".

Declaratiile sale au avut un puternic impact asupra sentimentelor investitorilor din piata, care au vandut pe panica. In sedinta care a urmat declaratiilor lui Patriciu, Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat o prabusire a cotatiilor, istorica la acel moment.

Lunile de vara – primele semne ale acutizarii crizei

Din iunie, dupa incheierea ultimei oferte de listare din acest an, a urmat o perioada tumultoasa, marcata de minime istorice consecutive, dar si de masuri luate de BVB in sprijinul pietei.

Pe parcursul lunii iunie, evolutia BVB a fost marcata de scaderi ale indicilor pana la cotatii minime istorice, nemaiatinse de doi-trei ani. La acel moment, scaderile pareau dramatice si specialistii spuneau ca nivelurile sunt foarte joase, dar efectele de mai tarziu ale crizei din SUA au dovedit ca se mai poate scadea.

Este pentru al doilea an consecutive cand vara nu echivaleaza cu vacanta la BVB. Spre deosebire de anul trecut, cand indicii atingeau maxime istorice, in 2008 situatia a stat exact invers.

Luna august a adus un eveniment asteptat de actorii pietei timp de 12 ani: listarea titlurilor de stat. Numit la momentul respectiv “evenimentul anului la BVB”, finalizarea procesului de listare a titlurilor de stat la BVB s-a concretizat pe 4 august.

La final de an, bilantul acestora este departe cel asteptat. Investitorii nu s-au inghesuit sa tranzactioneze aceste instrumente. Specialisti din piata sustin ca este in mare parte vina institutiei Bursei, care nu a facut o promovare a acestor titluri.

Septembrie socant: Colapsul unor giganti financiari

Toamna a debutat cu vesti socante pentru pietele internationale si implicit cu evolutii dezastruoase.

Pe 7 septembrie, trezoreria americana nationalizeaza bancile Fannie Mae si Freddie Mac, iar pe 15 septembrie vestea falimentului Lehman Brothers si cumpararea Merrill Lynch de catre Bank of America prabuseste lumea financiara mondiala.

O zi mai tarziu, gigantul AIG este salvat de Guvernul American, care plateste 85 de miliarde de dolari pentru 80% din capital.

Falimentul Lehman Brothers este de departe cel mai mare din istoria SUA, institutia detinand active totale de peste sase ori mai mari decat cele ale companiei de telecomunicatii WorldCom, care a solicitat protectie fata de creditori in 2002 si ocupa locul al doilea in ierarhie.

Pietele de capital au cazut puternic, ca reactie la planul Lehman Brothers de a-si suspenda operatiunile de tranzactionare. BVB nu a fost ferita de efecte, ci din contra, avea “cea mai socanta sedinta din istoria moderna a bursei”. Scaderile au fost dramatice, pana la minimele ultimelor 45 de luni.

In tot acest timp, evolutia Bursei de la Bucuresti a stat sub semnul panicii, incertitudinii si volatilitatii. Scaderile au continuat, au fost atinse noi minime, iar neincrederea investitorilor autohtoni si iesirea celor straini era din ce in ce mai evidenta in vanzarile excesive si in volumele de tranzactionare.

Pentru actorii pietei aceste momente au fost socante si istorice.

“Este foarte greu de precizat ceea ce a <<socat>> mai tare. Eu cred ca intreaga perspectiva de recesiune a SUA, care s-a si concretizat, cea mai puternica si stabila economie pana la un anumit moment, precum si falimentul unor banci de o mare anvergura au fost factori care au socat cel mai mult. Cred ca un efect puternic al acestor evenimente a fost resimtit pe toate pietele financiare in lunile septembrie si octombrie ale anului curent”, a explicat Rares Sofariu.

Octombrie, luna fatidica a lumii financiare

In ultimul secol, toate crizele au atins puncte minime ale scaderilor pe parcursul lunii octombrie. Si anul acesta, intervalul s-a dovedit a fi unul fatidic din punct de vedere al scaderilor. Tot in octombrie, sedinta BVB a fost suspendata de trei ori intr-un interval de doua saptamani, din cauza scaderilor foarte mari.

Pe 8 octombrie, pentru prima data in istoria bursei moderne, conducerea institutiei a decis suspendarea sedintei de tranzactionare din cazua prabusirilor dramatice ale indicilor.

BVB a decis oprirea tranzactionarii pe 9 octombrie, la ora 11:08. La acel moment, indicele BET pierdea 9,25%, BET-C 10,68%, iar BET-FI se apropia de limita maxima admisa, cu o pierdere de 14,64%. BET-XT afisa o scadere de 11,05%, iar BET-NG pierdea 10,26 procente.

La sfarsitul zilei, dupa ce panica fusese dispersata si lucrurile se mai linistisera, brokeri, manageri si analisti spuneau, la unison, ca aceasta zi nu va fi uitata prea curand.

Totusi, peste doua zile, Consiliul bursei a decis din nou suspendarea tranzactiilor intr-o forma usor cosmetizata: prelungirea perioadei de predeschidere pana la ora 16:00, ca urmare a prabusirii burselor internationale.

Pe 24 octombrie are loc ultima suspendare, cel putin pana la acest moment. De data aceasta, oprirea tranzactiilor a durat doar jumatate de ora, iar titlurile au inchis ziua cu scaderi mult mai ample decat in momentul suspendarii.

Indicele BET-FI a pierdut peste 55% in luna octombrie, in timp ce restul indicilor au inregistrat deprecieri de 40-50 de procente. Pietele de actiuni din intreaga lume au atins noi minime, bursa locala coborand pana la nivelurile din 2004. Indicele BET al pietei locale a scazut pana la valorile din septembrie 2004, iar BET-FI, pana la cele din luna octombrie a aceluiasi an. In noiembrie, pierderile au mai fost recuperate.

Totusi, inca planeaza intrebarea daca acele nivele sunt minimele atinse de bursa pe parcursul acestei crizei sau se poate merge si mai jos.

Avand in vedere gravitatea situatiei actuale, Andreea Gheorghe sustine ca sunt putine sanse ca minimele facute in octombrie 2008 sa nu fie depasite, iar daca acest lucru se va intampla ma astept sa aiba loc in primele sase-sapte luni ale anului 2009.

“Atunci cred ca nivelul de pesimism pe pietele de capital ar urma sa atinga maxime, generate in primul rand de rezultatele financiare raportate de companii si de modificarea in scadere a estimarilor analistilor pentru dinamica viitoare a acestora”, a explicat acesta.

Si Rares Sofariu crede ca exista posibilitatea ca bursa in urmatoarea perioada sa-si depaseasca minimele, este un scenariu plauzibil.

“Dar trebuie avut in vedere si faptul ca bursa este un barometru, o oglinda a economiei, ea anticipeaza perioadele bune si mai putin bune prin care trece o economie, iar din acest punct de vedere este posibil sa asistam la o perioada de acumulare si stabilitate, iar un alt scenariu ne poate indema sa credem ca in urmatorul an ne putem incadra intr-un trend ascendend, dar acestea momentan raman la stadiul de speculatii, este prematur sa ne pronuntam la un trend pe un termen mediu si scurt. Dar pe termen lung cu siguranta vom avea cresteri substantiale. Este o perioada buna de acumulare si cum am mai spus este foarte posibil sa nu ne mai intalnim cu aceste preturi la asemenea discounturi”, a mai spus acesta.

Dupa dezastrul din octombrie, piata s-a mai calmat

Perioada socanta din luna octombrie a fost urmata de o linistire a situatiei. Desi Bursa pierduse peste 60 de procente in ultima perioada, a incheiat a unsprezecea luna cu un avans de 0,35%, in timp ce valoarea de piata a emitentilor a crescut cu aproximativ 2 miliarde de lei.

Mai mult, de la inceputul lunii noimebrie pana in prezent, s-a observat reducerea accelerata a apetitului investitorilor pentru tranzactionare. Nimeni nu mai vinde, nimeni nu mai cumpara, sedintele sunt apatice si volumele modice, nedepasind 4 milioane de euro, in medie.

Scaderea dramatica a volumelor de tranzactionare a dus la concedieri in randul brokerilor si inchideri de agentii ale SSIF-urilor. Astfel, in ultimele saptamani au fost concediati peste 60 de brokeri si au fost inchise peste 25 de agentii teritoriale ale firmelor de brokeraj.

“Este dificil de precizat daca minimele atinse de indicii bursieri in luna octombrie au insemnat sfarsitul trendului descendend si inceperea unei perioade de consolidare. Dar este de remarcat faptul ca luna noiembrie a fost mult mai linistita si s-au consemnat cate rally de scurta durata, iar faptul ca in general indicii bursieri au terminat luna noiembrie cu crestere fata de luna octombrie este imbucurator chiar daca volumele de tranzactionare sunt foarte mici”, sustine Rares Sofariu, reprezenantul KD Capital Management.

Ce va aduce anul 2009?

Asteptarile specialistilor pentru evolutia BVB de anul viitor nu sunt deloc optimiste. Efectele crizei financiare s-au propagat rapid in economia reala, cifrele despre cresterea somajului, a deficitului de cont sau a inflatiei sunt negative.

“Premizele pentru anul urmator pe plan international nu sunt foarte imbucuratoare, deja se resimt efectele crizei si in economia reala in Romania, concedieri, somaj tehnic, reducerea productiei etc. Cu siguranta va fi o perioada dificila, dar daca ne dozam bine resursele si vom reusi sa avem crestere economica in anul urmator, cu siguranta multi investitori de anvergura vor fi tentati sa investeasca in Romania. Totul depinde numai de noi, de cum stim sa ne gospodarim”, conchide Rares Sofariu.

Andreea Gheorghe considera ca doar putine companii vor iesi neafectate din aceasta criza si va dura un timp pana cand lucrurile vor intra in normalitate.

“Probabil ca pe bursa va exista o perioada mai lunga de consolidare. Daca se va confirma un deficit public de peste 3,5%-4% pentru 2008, economia romaneasca va resimti din plin criza economica actuala, si cu siguranta ca efectele negative asupra economiei reale se vor amplifica anul urmator. Ori in aceste conditii impactul asupra pietei de capital nu are cum sa fie unul pozitiv”, a explicat analistul-sef al Intercapital.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri