In ciuda cresterii economice pozitive de 8% din 2008, Bursa de Valori din China s-a depreciat cu peste 60% pana in luna decembrie, comparativ cu cele 39% pierdute de piata de capital din SUA.
Chiar si asa, China este vazuta ca o tara emergenta puternica, iar investitiile realizate aici si prin piata de capital proprie aduc profituri bune. China Mobile, Baidu.com si iShares China ETF se afla printre cele mai bune actiuni chinezesti pentru urmatorul an din perspectiva site-ului Seeking Alpha.



China Mobile

Cu peste 399,5 milioane de clienti, China Mobile Ltd este cel mai mare provider de servicii de telecomunicatii din China, cu acoperire in 31 de provincii, regii autonome si in Hong Kong. In prezent, actiunile China Mobile sunt tranzactionate la un multiplu P/E de 13,87 in ciuda unui profit trimestrial in crestere cu 44,7%, potrivit Yahoo! Finance.

Multiplu P/E este mai scazut decat cel ale concurentei de pe piata americana, Verizon Communications, compania americana bucurandu-se de o crestere in ultimii ani determinata de achizitionarea providerului regional de telefonie mobila Alltel, in timp ce cresterea China Mobile este in principal organica.

Baidu.com

Desi procesul de extindere a motorului de cautare in continentul american este in asteptare, Baidu.com este totusi folosit intens de catre utilizatorii de Internet. Centrul de Informatii prin Internet detinut de catre statul chinez a raportat ca SUA, cu 215 milioane de utilizatori de Internet, a fost depasita de catre China din acest punct de vedere.

Baidu.com domina piata de motoare de cautare pe Internet din China, cum Google este lider pe cea din SUA. Compania detine o cota de piata de 60%, considerata chiar si de Google o valoare greu de depasit.

Actiunie Baidu se tranzactioneaza la o rata P/E de doar 27,79 in ciuda cresterii trimestriale a profitului de 91,4%, comparativ cu un PER de 19,87 al titlurilor Google, pentru o crestere de doar 20,6%, conform statisticii Yahoo! Finance.

iShares China ETF


Investitorii care doresc sa parieze pe economia chineza ar trebui sa priveasca spre indicele Ishares FTSE/ Xinhua China 25. Fondul include cele mai bune 25 de companii din China, printre care si CHina MObila, Petrochina, Banca de Constructie Chineaza si alte nume foarte cunoscute. In present, intregul indice se tranzactioneaza la un indicator P/E de 8,42 in ciuda cresterii inregistrate de economia chineza.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri