In conditiile actuale de turbulente financiare la nivel global, specialistii Explore Asset Management, primul SAI romanesc care se ocupa exclusiv de administrarea personalizata a portofoliilor individuale, propun pastrarea unui orizont investitional de minim 6 luni pentru plasamentele in instrumente cu venit fix si construirea unor expuneri pe sectoarele de utilitati, farmaceutic si pe complexul agricultura-utilitati-energie.
Contextul intern si international cu care a debutat anul 2009 a schimbat recomandarile si optiunile de investitie.

In ce priveste Statele Unite ale Americii, analistii Explore Asset Management sesizeaza ca piata americana este supravanduta si exista posibilitatea unei reveniri pe termen scurt, pe fundalul imbunatatirii sentimentului pietei o data cu investirea noului presedinte si a impunerii planului de relansare a economiei americane.

Pentru tara noastra, trendul primar al bursei romanesti ramane unul descendent, fiind posibila retestarea minimelor din octombrie, iar piata financiara romaneasca prezinta incertitudine din perspectiva situatiei macroeconomice.

Aceasta se caracterizeaza prin istoricul unor politici bugetare prociclice care au condus la un derapaj al deficitului bugetar pana la 5% din PIB in plina perioada de incetinire a
economiei, prin probleme privind finantarea deficitului de cont curent, in conditiile in care fluxul net de intrari in economia romaneasca se va diminua, dar si printr-un derapaj pe cursul de schimb fata de euro, se arata in raportul de analiza realizat de Explore Asset Management.

In aceste conditii, Cristian Tudorescu, directorul general al compaiei, si Catalin Bolohan, director de investitii al Explore Asset Management, propun ca directii generale de investitii stabilirea unui orizont de minim sase luni pentru plasamente cu venit fix si orientarea spre segmente bine plasate din perspectivele ciclului economic.

“Recomandam pastrarea unor expuneri pentru o perioada de minim 6 luni pe instrumente cu venit fix, denominate in lei (la randamente de peste 17%) sau in Euro (la randamente de aproximativ 9%). De asemenea, propunem construirea/pastrarea unor plasamente in sectoarele bine plasate din perspectiva ciclului economic: bunuri de larg consum, utilitati, sector farmaceutic. In plus, constituie o oportunitate expunerea pe complexul agricultura/produse alimentare-utilitati-energie, din perspectiva unei cresteri abrupte a pretului marfurilor la primul semnal de “bottom” al activitatii economice, avand in vedere existenta unui dezechilibru structural cerere-oferta pe termen lung”, a explicat Catalin Bolohan – directorul de investitii.

De asemenea, specialistii Explore Asset Management recomanda si favorizarea actiunilor de tip “value” in detrimentul actiunilor de crestere, acestea din urma fiind grevate in cele mai multe cazuri de un grad de indatorare ridicat si nevoi de finantare stringente, informeaza raportul.

Contextul financiar al tarii noastre implica numeroase provocari macroeconomice

Dupa cresterea economica din 2008, estimata in jurul valorii de 8% - printre cele mai mari din Uniunea Europeana -, Romania are in fata un an cu multiple provocari macroeconomice.

Dintre acestea, analistii Explore sesizeaza incetinirea cresterii economice (estimarea prin buget fiind de 3,5% din PIB), deprecierea monedei nationale si diminuarea fluxurilor de investitii straine.

In contextul unei perceptii rezervate a investitorilor straini fata de pietele si economiile
emergente, analistii sustin ca Romania este favorizata in regiunea de Est a Europei de gradul de indatorare publica scazut, de stabilitatea sistemului bancar prin acumularea unor rezerve minime importante si de expunerea bancilor fata de credite imobiliare de circa 8% din total credite, astfel incat un recul al pietei imobiliare nu ar reprezenta un risc sistemic.

“Aceste elemente conduc la concluzia unei exagerari in momentul in care rating-ul Romaniei a suferit downgrade-ul la o clasa speculativa de risc”, se mentioneaza in raport.

“Actiunile romanesti raman ieftine chiar si in ipoteza unei scaderi de 30% a profiturilor in 2009”, explica directorul general al Explore, Cristian Tudorescu.

Activele listate pe piata de la Bucuresti inregistreaza o scadere de aproape 70% fata de maximele inregistrate cu 12 luni in urma, zona in care preturile isi cauta o stabilitate.

“Credem ca actualul nivel al preturilor, respectiv un multiplu P/E in intervalul 4-5 pe estimarile din 2008, include deja un scenariu de ajustare a profiturilor principalilor emitenti de la bursa. Chiar si in cazul unei scaderi medii de circa 30% a profiturilor principalelor companii de la BVB in 2009 (cu ajustari mai mari in sectorul bancar), raportul PER calculat pe profiturile estimate pentru acest an ar urma sa se situeze in jurul valorii de 6, reprezentand din punct de vedere fundamental un nivel atractiv pentru a cumpara actiuni pe un orizont de timp lung. Astfel de multipli de evaluare s-au inregistrat in piata romaneasca de capital in anii 2001-2002”, mentioneaza specialistii Explore Asset.

Solutii alternative de sustinere a economiilor si pietelor financiare

Utilizarea unui instrument clasic de politica monetara, in speta reducerea agresiva a
dobanzilor de politica monetara operata de catre bancile centrale importante, esueaza
deocamdata sa-si fructifice potentialul de stabilizare a pietelor financiare si stimulare a
economiei, scriu specialistii Explore Asset.

“In ciuda acestei actiuni concertate de reducere a dobanzilor, aversiunea pentru risc a
investitorilor se mentine la cote ridicate. Acest fapt este atestat de continuarea <<fugii>> investitorilor catre plasamentele sigure in titluri de credit emise de catre autoritatile publice, in special catre cele americane. Ca o consecinta, evolutiile recente au condus randamentele bonurilor de trezorerie americane cu maturitate la 4 saptamani la 0% pentru prima data in istorie. In plus, rata de discount la bonurilor de trezorerie cu maturitate la 3 luni a ajuns la cel mai mic nivel din momentul debutului licitatiilor in 1929, iar randamentul notelor de trezorerie cu maturitate la 10 ani - la cel mai mic nivel inregistrat in statisticile existente privind acest instrument”, a mai declarat Catalin Bolohan.

Pe masura ce “cursa” reducerii dobanzilor de politica monetara isi epuizeaza capacitatea
de actiune, bancile centrale abordeaza un set de masuri alternative, se arata in raport.

“Aceasta abordare include interventiile directe pe pietele financiare, extinderea programelor de imprumut prin acceptarea ca si colateral a unor active financiare cu grad ridicat de risc sau injectarea de fonduri in exces in sistemul bancar pentru a mentine ratele de dobanda la niveluri minime”, conchide directorul de investitii..
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri