Activul net unitar al singurului fond de investitii inchis listat la Bursa de Valori Bucuresti, STK Emergent, a scazut cu 14,7%, de la lansarea sa din aprilie 2006. Acest lucru este explicat in principal prin deprecierea actiunilor aflate in portofoliu, dar si a scaderii cererii pe piata imobiliara.
Potrivit unui comunicat al STK Financial, la finalul anului structura activului net al fondului era de numerar - 4,8%, actiuni necotate – 60,4%, actiuni tranzactionate – 35,1%. Fara datoriile de 153.000 lei, activul net al fondului la 31.12.2008 a fost de 65 milioane lei (circa 15,2 milioane euro).

Cele mai importante plasamente din cadrul actiunilor cotate sunt in titlurile Transelectrica (TEL), de 2,5%, cele ale societatilor de investitii financiare (SIF), de 49,1%, BRD, de 14,7%, Santier Naval Orsova (SNO) - 3,7%, Bermas (BRM) – 2,6%, Constructii Bihor (COBJ) – 14,9%, Feroneria Arad (FERO) – 3%.

“Dupa structura, portofoliul are un caracter usor speculativ, mergand aparent mai putin pe investitiile pe termen lung, insa decizia apartine administratorului”, ne-a explicat Marcel Murgoci, director operatiuni la Estinvest. El considera ca portofoliul este destul de diversificat si cu societati listate pe piata Rasdaq, care ar avea potential.

Andreea Gheorghe, sef departament de analiza la Intercapital Invest, afirma ca fiecare fond are o anumita strategie de investitie, fie ca plaseaza capital preponderent intr-un anumit sector de activitate, fie in mai mult sectoare pe care administratorii acestuia le considera oportune.

"In contextul actual, valoarea de piata a companiilor a scazut, iar doar faptul ca un fond a investit in actiuni necotate nu reprezinta neaparat un atu pentru investitorii sai", subliniaza analista Intercapital.

Murgoci este de parere ca proportia in portofoliu a actiunilor necotate este mare. “Acest procentaj al activului investitit in actiunile necotate nu este de bun augur si poate influenta evolutia fondului. Modalitatea in care poate fi influentat se va vedea cel mai bine in momentul iesirii de pe aceste actiuni necotate si prin aportul de numerar pe care il va primi fondul”, afirma el.

In luna decembrie, indicele BET a inregistrat o scadere de 61%, iar BET-FI, de 78%. Potrivit datelor oferite de STK Financial, volatilitatea rentabilitatii lunare in perioada aprilie 2006 – decembrie 2008 a fondului a fost de 7,9%, in comparatie cu 11,5% inregistrata de BET si de 19,6% a indicelui BET-FI.

Performanta mai buna a fondului STK fata de cea a indicilor bursieri in ceea ce priveste rentabilitatea si riscul se datoreaza atat diversificarii pe actiuni si imobiliare, cat si a gestiunii active a portofoliului de actiuni cotate.

In luna decembrie a anului trecut, activul net unitar al fondului a scazut fata de luna anterioara cu 2,67%, avand o evolutia similara cu cea a indicelui BET.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri