Dupa o piata a ofertelor publice initiale (IPO) arida in 2008, patru companii care doresc sa stranga 940 milioane de dolari vor testa in aceasta saptamana apetitul investitorilor pentru noile actiuni.
Din cauza recesiunii economice prin care trec Statele Unite si a problemelor de pe piata de capital americana mai multe companii si-au amanat intrarea in ringul bursier, scrie pe pagina sa electronica revista Fortune.

Ultima oferta publica initiala a fost cea a colegiului Grand Canyon Education, din luna noiembrie a anului trecut, care a reusit sa atraga din partea investitorilor 144 milioane de dolari. Grand Canyon a fost singura listare din cel de-al patrulea trimestru, numarul total al ofertelor publice din anul precedent fiind de 43, in scadere cu 83% fata de anul 2007.

Numarul companiilor care si-au amanat sau retras IPO-urile a crescut cu 62%, la 120, in 2008, fata de 74 de oferte, in 2007, potrivit datelor urmarite de Dealogic.

Specialistii bursei americane sunt de parere ca piata ofertelor publice initiale isi va reveni daca aceste patru companii vor performa. “Investitorii vor analiza evolutia pretului si a volumelor, iar daca indicatorii de evaluare ai companiilor vor fi foarte buni, am putea asista la un numar al cererilor de listare in crestere”, considera Mary Ann Deugnan, sef al departamentului de cercetare in cadrul UBS.

Timothy Monfort, directorul departamentului de piete de capital al Jefferies, se asteapta ca piata IPO-urilor sa-si revina din a doua jumatate a acestui an, dar avertizeaza ca investitorii vor fi extrem de precauti asupra noilor investitii.

Oferta publica a producatorului de mancare pentru copii Mead Johson se asteapta sa atraga din partea investitorilor 563 milioane de dolari cu un pret initial ce variaza intre 21 si 24 dolari. Daca va avea succes, aceasta va fi cea mai mare IPO american de la listarea American Water Works care a strans 1,25 miliarde de dolari in aprilie 2008.

Totusi, celelalte companii nu se ridica la valoarea Mead Johson. Changing World, un producator de energie regenerabila, Madison Square Capital, fond de investitii in real-estate, si O’Gara Group, companie de securitate a imobilelor, au asteptari mai mici de la ofertele lor.

Indiferent de reactia investitorilor la primele IPO-uri din acest an, perspectivele pentru acest an sunt incerte, deoarece stabilitatea pietei de capital va conta mai mult.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri