Luna februarie nu a adus mari schimbari in sentimentul investitorilor si al expertilor de la Bursa de Valori Bucuresti. Asteptarile negative atat pe termen scurt cat si pentru urmatoarele sase luni sunt in continuare dominante, arata Studiul de sentiment al pietei realizat de Prognosis.ro.
Expertii continua sa aiba asteptari negative pentru urmatoarea perioada, a treia luna consecutiv iar investitorii par sa fi gasit un echilibru in jurul valorilor de luna trecuta.

Conform studiului, pe termen de o luna, indicele de sentiment al BET-FI inregistreaza o usoara revenire pentru investitorii individuali (19 fata de 15 la sfarsitul lui ianuarie) si o usoara scadere la experti (13.6 fata de 15.2).

“Nimic semnificativ nu pare sa se fi intamplat in sentimentul investitorilor si expertilor privind Indicele BET-FI in ultima luna, desi in acest interval valoarea indicelui a depasit din nou praguri minime ale ultimilor ani”, se arata in raport.

Sentimentul pe termen de o luna privind ceilalti doi indici BVB se situeaza in jurul valorilor mimime pentru ambele categorii.

“Optimismul privind indcele BET in cadrul expertilor se situeaza la nivelul cel mai scazut de cand masuram acest indicator (9.5). Investitorii sunt putin mai optimisti comparativ cu luna anterioara ( 16.2 fata de 14.5 pe BET, 21.1 fata de 14.8 pe RAQ C)”, informeaza raportul Prognosis.ro

Pe termen de 6 luni, investitorii sunt impartiti in ceea ce priveste indicele financiar. Astfel, 36% vad acest indice in crestere, 37% in scadere si 27% dintre ei vad o stagnare.

Si asteptarile expertilor pe termen mediu sunt mai pesimiste. 52% dintre ei se asteapta la o scadere a indicelui financiar si numai 21 de procente vad o apreciere. Numarul “ursilor” pe BET‐FI din randul expertilor a crescut de 7 ori in ultimele 9 luni, de la 7,5% in mai la 51.8 in 2009.

“SIF‐urile reprezinta asadar un sector pe care majoritatea expertilor chestionati (brokeri, traderi, analisti) nu l‐ar putea recomanda in acest moment pentru detineri pe termen mediu”, scriu specialistii Prognosis.ro.

Cele mai pesimiste astepari din ultimul an

In cazul investitorilor, asteptarile pentru ceilalti indici sondati pe termen de sase luni se mentin in aceleasi nuante pesimiste. Ca o exceptie, se observa o revenire usoara a optimismului privind piata Rasdaq.

“In mod paradoxal , acest indice a avut parte de‐a lungul timpului de sentimentul cel mai negativ, situandu‐se in permanenta pana acum in urma indicilor pietei prinicipale (BET, BETFI) desi evolutia lui pe piata reala a fost mai putin dramatica decat a acestora”, explica analistii Prognosis.

Sentimentul expertilor pe 6 luni, pentru toti indicii masurati, atinge noi valori mimime – 29.3 pe indicele BET-FI, 31.4 pentru BET si 25.7 pe indicele RAQ-C.

“Niciodata in ultimul an expertii Bursei nu au privit mai lipsiti de speranta catre viitorul pe termen mediu al pietei , ca la sfarsitul lui februarie. Indicele de incredere al investitorilor in atingerea obiectivelor investitionale la Bursa de Valori inregistreaza valori similare cu cele de la finalul lunii ianuarie”, se arata in raport.

Din cei aproape 50% care se declarau optimisti sau foarte optimisti in urma cu aproape un an ca vor realiza ceea ce si‐au propus in urmatoarele 6 luni au mai ramas doar 14 procente.

In ceea ce priveste sectorul preferat pentru investitii in urmatoarele 6 luni, investitorii par sa se orienteze catre emitenti din domenii pe care le considera mai putin afectate in perioada crizei: 19% catre agricultura si industria alimentara (pentru prima oara pe locul 1 in preferinte) si 16% catre domeniul farmaceutic.

18% dintre investitori considera ca niciun sector nu va putea obtine performante la bursa in urmatoarele 6 luni.

Dintre experti, 16% ar merge pe sectorul de utilitati, fiind a treia luna consecutiv in care acest sector este prima optiune a specialistilor pietei).

In aceasta luna, 30% din experti nu mai dau sanse vreunui sector sa realizeze performante pe bursa in urmatoarea jumate de an.

In final, respondentilor li s-a cerut sa aleaga o singura varianta in care ar investi, pe termen de 12 luni, o suma importanta de bani de care ar dispune pe neasteptate. 38.1% din experti ar alege un depozit ( 23.6 % in RON, 14. 5% in valuta) 20% i‐ar investi in actiuni la BVB iar 11% in obligatiuni.

Dintre investitori, 26 de procente si-ar orienta investitiile tot spre BVB, 20% ar allege un depozit si 16% ar investi in metale pretioase. Doar 4,5 procente ar investi in obligatiuni, conform rezultatelor Studiului de Setiment realizat de Prognosis.ro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri