In conditiile actuale de scaderi dramatice ale pietei actiunilor, titlurile cu venit fix devin o alternativa interesanta pentru investitori. Semnalele actuale nu arata posibilitatea unei reveniri pe piata de capital, intr-un viitor apropiat, au explicat specialistii Explore Asset Management, primul SAI romanesc orientat exclusiv pe administrarea personalizata a portofoliilor.
Conform informatiilor prezentate de Cristian Tudorescu (foto), presedintele companiei, in SUA, activele financiare sunt la un discount de 50% fata de maximele atinse, preturile revenind la niveluri de acum 10-12 ani.

”Tot in SUA, pretul mediu al caselor este la minus 20-30% fata de maximele anului 2006, cu anumite exagerari de minus 50-60% in unele zone. Pretul locuintelor este inca peste media multianuala (2000-2008)”, a explicat Tudorescu.

In comparatie, in Europa, indicii bursieri se afla la nivelul anilor 2003-2004, fiind vizibila o intarziere a efectelor crizei fata de America.

Astfel, Tudorescu a explicat ca indicele Bursei din Austria se afla la -70 de procente fata de maximul de acum un an si jumatate. “Daca am avea o noua scadere de inca 20%, indicele ar reajunge la valorile anilor 1995-2000, anuland practic valoarea dobandita odata cu extinderea companiilor austriece in anii 2000”, a mentionat el.

La BVB, indicii sunt la minus 80-90% fata de maximele istorice. Inclusiv in ipoteza unei scaderi a profiturilor principalelor companii romanesti cu 30-40%, indicele P/E este in intervalul 4 – 5, au explicat specialistii Explore.

“Date istorice privind crizele anterioare indica faptul ca S&P mai poate cobori cu circa 30% (target 450-500 puncte) inainte de a cauta o stabilizare”, sustine Tudorescu.

In opinia lui Catalin Bolohan, director de investiti la Explore Asset Management, pot exista doua variante de evolutie: fie o stagnare de 10-15 ani, fie o descarcare a pietei.

“Personal, cred ca va urma o perioada de deflatie, cu un profit pe actiune in scadere, care va duce la o descarcare”, a detaliat el.

In conditiile actuale, sunt recomandate plasamentele in titluri cu venit fix

Specialistii Explore au identificat cativa factori care ar putea indica finalul declinului pietelor bursiere, dar care nu sunt vizibile in prezent.

Astfel, in crizele anterioare, iesirea a fost anticipata de momentul in care pretul caselor in SUA s-a stabilizat conform unor date multianuale de pret, o crestere de cateva luni consecutive a indicelui ISM al industriei manufacturiere americane (care este in scadere de 9 luni), dar si incheierea revizuirilor negative a profiturilor companiilor.

“Suntem intr-o perioada in care estimarile de profit ale companiilor sunt ulterior revizuite negativ; acest fenomen poate continua si in 2009, in special in sectorul financiar”.

Pentru moment, Explore nu se asteapta la o revenire a pietei actiunilor. In aceste conditii ei recomanda investitorilor orientarea pe piata titlurilor cu venit fix pentru ca acestea au o lichiditate mai ridicata fata de actiuni.

Astfel, pentru plasamente in lei, titlurile de stat ofera randamente de 11-12%, cu o accesibilitate relativ scazuta pentru public. Obligatiunile IBRD si EIB, dar si cele municipale au randamente de 15-17% si accesibilitate buna. Pentru plasamente in euro sunt recomandate titluri de stat pe pietele internationale, ce ofera randamente cuprinse intre 7,5 si 8,5 procente.

“In ceea ce priveste riscul de faliment al emitentului, toate aceste instrumente au un risc mai scazut decat clasicul depozit bancar. Statistic, datele din pietele internationale arata o probabilitate mult mai scazuta de esec al unei municipalitati, fata de o banca. Titlurile (obligatiunile municipale) sunt structurate pe 10-20 ani (platile se ramburseaza amortizat), deci se minimizeaza riscul de neplata”.

In ce priveste investitia in actiuni, Tudorescu a mai explicat ca sunt clienti dispusi sa isi asume un orizont de timp de 3-5 ani. In opinia sa, 2009 este un an propice acumularii de detineri in companii solide, fara mari probleme in ce priveste cash-flow-ul.
Cash flow-ul pozitiv, indatorarea scazuta si cererea putin senzitiva in perioade de criza sunt cateva criterii de urmarit in acest sens.

Cristian Tudorescu a mai spus ca pentru un investitor cu profil mediu de risc, ponderea investitiilor sub un an este aproape egala cu cea a investitiilor peste un an.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri