Revenirea pietelor externe si modificarea unui ordin al CNVM care permite societatilor de investitii financiare (SIF) sa-si conserve profiturile din 2008, in ciuda deprecierilor de active, au adus optimismul pe Bursa de la Bucuresti, indicele sectorului SIF urcand pana la 8% in ultima saptamana, informeaza NewsIn.
"Totul a pornit de la directorul executiv al Citigroup, care a declarat intr-o scrisoare adresata angajatilor ca banca a inregistrat profit in primele doua luni ale acestui an si ca ar urma sa castige 8,3 miliarde dolari in primul trimestru din 2009", potrivit unei analize a casei de brokeraj Intercapital Invest, care mai arata ca in orice trend descendent exista perioade in care piata poate reveni pe crestere chiar si pentru cateva luni.

Directorul executiv al Citigroup, Vikram Pandit, declara marti ca banca are in prezent cea mai buna performanta trimestriala din 2007, ultima data cand a afisat profit.

Analistii Intercapital observa ca in urma acestui anunt investitorii au reactionat cu entuziasm, aprecierile actiunilor financiare contribuind cel mai mult la cresterea indicilor externi, in contextul in care piata se gasea intr-o zona de "supravanzare".

Ca urmare, sectorul societatilor de investitii financiare (SIF) a saltat in sedinta de marti a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) cu 6,6%. De asemenea, o noua crestere puternica s-a inregistrat vineri, cand actiunile SIF s-au scumpit in medie cu 4,3%, investitorii fiind impulsionati de evolutia puternic ascendenta a pietelor externe si de randamentele bune la dividendele pe care ar putea sa le acorde societatile de investitii financiare dupa modificarea unui ordin al CNVM.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat miercuri ordinul prin care societatilor de investitii financiare (SIF) pot include deprecierile de active in capitalurile proprii, fara sa-si ajusteze contul de profit si pierderi, ceea ce va permite celor cinci SIF-uri sa acorde dividende.

"Totusi, chiar daca piata de capital a marcat cateva sedinte de aprecieri, nimic nu s-a schimbat inca din punct de vedere fundamental. Pe plan extern, exista o probabilitate foarte redusa ca lucrurile sa se schimbe foarte curand", sunt de parere analistii de la Intercapital Invest.

"Cred ca pietele externe, in special cele din Statele Unite, s-au dus din punct de vedere fundamental prea mult in sus. De cateva zile investitorii reactioneaza doar la stirile bune sau iau doar partea buna din acestea. Dupa cat de violenta este aceasta revenire, nu cred sa aiba viata lunga, pe modelul evolutiei din octombrie 2008", a declarat Florin Catinas, broker la WBS Romania.

In intervalul 9 - 13 martie, lichiditatea totala a pietei reglementate a Bursei de la Bucuresti s-a cifrat la 49,54 milioane lei, in usoara scadere comparativ cu cea acumulata saptamana 2 - 6 martie, de 53,1 milioane lei.

In schimb, lichiditatea zilnica medie pe sectiunea de actiuni a crescut cu aproape 20%, in ultima saptamana, la 9,46 milioane lei (2,21 milioane euro), dupa ce in intervalul anterior se cifrase la 7,97 milioane lei (1,86 milioane euro).

In ciuda impulsionarii tranzactiilor cu actiuni, scaderea puternica a transferurilor cu instrumente cu venit fix a influentat puternic rulajul total al Bursei. In ultima saptamana, tranzactiile cu obligatiuni au insumat numai 2,23 milioane lei, fata de valoarea schimburilor din saptamana precedenta, de 13,23 milioane lei.

Capitalizarea pietei reglementate a BVB a urcat spectaculos in ultima saptamana, cu 12,4%, pana la 31,92 miliarde lei (7,46 miliarde euro), comparativ cu 6 martie, cand valoarea pietei reglementate era de 28,39 miliarde lei (6,62 miliarde euro).

Indicele SIF-urilor salta cu 8%, in urma modificarii ordinului CNVM

In ultima saptamana de tranzactionare, indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a crescut cu 2,44%, de la 2.017,39 puncte, pana 2.066,71 puncte. Indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a castigat 4,80% in ultima saptamana, urcand de la 1.298,94 puncte, la 1.361,26 puncte.

Indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a crescut cel mai mult in intervalul analizat, cu 8,02%, de la 8.959,18 puncte, pana la 9.677,80 puncte. Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a castigat 6,20% in intervalul 9 - 13 martie, de la 3.650,30 puncte, la 3.876,65 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a urcat cu 4,32%, de la 188,39 puncte, pana la 196,52 puncte. In schimb, indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu doar 1,55% - de la 318,76 puncte, pana la 323,69 puncte.

Titlurile SIF Moldova au impulsionat tranzactiile din acest sector

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au fost vedetele ultimei saptamani, in contextul in care investitorii au intrat puternic la cumparare dupa ce societatea de investitii si-a publicat rezultatele financiare revizuite pe 2008, in urma modificarii ordinului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, masura care a adus profitul net al SIF Moldova la 93,9 milioane lei (25,5 milioane euro), cu 43% mai mare decat cel din 2007, de 65,57 milioane lei.

Initial, SIF Moldova raportase un profit net de 1,9 milioane lei, dupa ce isi ajustase rezultatul ca urmare a deprecerilor de active inregistrate anul trecut, in contextul unei prabusiri fara precedent a actiunilor listate la Bursa.

SIF Moldova isi constituise pentru anul trecut provizioane si amortizari de 130,68 milioane lei, pentru a-si ajusta investitiile facute in ultimii ani, costuri care au sters aproape tot profitul aferent anului 2008.

Ca urmare, actiunile SIF2 s-au scumpit cel mai mult in ultima saptamana pe sectorul SIF, cu circa 12%, pana la cotatia de 0,3180 lei, pe fondul celei mai mari lichiditati din piata pe sectiunea de actiuni, de 5,8 milioane lei.

De asemenea, si cotatia titlurilor SIF Otenia (SIF5) a urcat puternic - cu 11,43% - la 0,39 lei/actiune, iar rulajul a insumat 4,21 milioane lei. In schimb, actiunile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat cea mai usoara apreciere din acest sector, de 6%, ultimul pret la care s-au tranzactionat fiind de 0,2480 lei, iar valoarea totala a schimburilor s-a ridicat la 3,98 milioane lei.

Schimburile cu titluri SIF Banat-Crisana (SIF1) au insumat in ultima saptamana 3,48 milioane lei, iar cotatia titlurilor a urcat cu 7,73%, la 0,4740 lei. De asemenea, actiunile SIF Muntenia (SIF4) s-au apreciat cu 6,21%, la pretul de 0,4960 lei, in urma unei lichiditati de 3,12 milioane lei.

Cele cinci actiuni ale societatilor de investitii financiare (SIF) au atras schimburi totale de 20,59 milioane lei, adica aproape 44% din valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni din ultima saptamana la Bursa.

Presiunea la cumparare a dus cotatia actiunilor Erste cu 22% mai sus


Sectorul bancar a atras in intervalul 9 - 13 martie schimburi de 9,23 milioane lei, reprezentand aproape 20% din rulajul cu actiuni.

Titlurile Erste Bank (EBS), tranzactionate la sectiunea Internationala a BVB, au avut o apreciere spectaculoasa in ultima saptamana, cu 22,42%, la cotatia de 40,40 lei/actiune, si au atras un rulaj de 1,53 milioane lei.

Actiunile BRD SocGen (BRD) au generat in saptamana incheiata a doua lichiditate pe piata de actiuni, de 4,85 milioane lei, iar cotatia lor a crescut cu 2,48%, pana la 4,55 lei.

In schimb, actiunile Bancii Transilvania (TLV) au avut un rulaj de 2,58 milioane lei si s-au depreciat cu 3,79%, la pretul la 0,6350 lei.

Actiunile Petrom isi continua avantul, cu un castig saptamanal de 11%
Totusi, comparativ cu saptamana precedenta, actiunile Petrom (SNP) au atras in intervalul 9 - 13 ianuarie un rulaj mult mai mic, de 3,19 milioane lei, iar ultimul pret de tranzactionare a fost de 0,14 lei, in crestere cu 11,11%.

In schimb, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) s-au ieftinit cu 6,35%, pana la 0,0280 lei, in urma unor schimburi de 3,31 milioane lei. Scaderea cotatiei a venit in contextul in care grupul Rompetrol a sustinut ca nu poate fi obligat sa desfasoare retroactiv oferte publice de preluare pentru Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR), asa cum stipula un proiect al Comisie Nationae a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Comisia aprobase recent de principiu un proiect prin care obliga si actionarii care detin in mod indirect participatii mai mari de 33% la o societate sa lanseze oferte publice de preluare.

De asemenea, actiunile Rompetrol Well-Services (PTR) au suferit o corectie si mai puternica, cu 11,60%, pana la cotatia de 0,32 lei, insa pe fondul unor schimburi de numai 690.960 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri