Evolutiile pietele europene si vestile venite de pe teritoriul american au ridicat indicii bursieri cu aproape 6% pe una dintre cele mai bune lichiditati ale anului, unele actiuni, printre care BRD, Erste urcand pana aproape de limita maxima de variatie.
Lichiditatea pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) s-a majorat cu aproape jumatate, la 19,83 milioane lei (4,62 milioane euro), fata de sedinta precedenta.

“Cresterile cotatiilor au fost de-a dreptul euforice in special datorita evolutiilor de pe pietele externe si a datelor venite din partea Statelor Unite si in conditiile in care bursele europene nu dau semne de regres”, a declarat, pentru Wall Street, Marcel Murgoci, director de operatiuni la Estinvest.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 5,65%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 5,37%.

Societatile de investitii financiare (SIF) au obtinut cresteri spectaculoase in timpul zilei, dar spre finalul sedintei de tranzactionare s-au mai temperat, iar indicele BET-FI, ce urmareste evolutia acestora, a inchis peste pragul de 10.000 de puncte, in crestere cu 3,39%.

Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a incheiat ziua in apreciere cu 9,17%, desi intraday inregistra cresteri si de 11%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 5,18%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a castigat 3,52%, pana la 339,63 puncte.

“Motivele cresterilor au venit de pe pietele externe, in plus piata autohtona a scazut foarte mult de la inceputul anului, totusi pe final s-a putut observa o marcare a profiturilor obtinute in cursul zilei”, considera Mirela Maxim, directorul sucursalei Bucuresti a casei de brokeraj Interdealer Capital Invest.

Fata de acum doua saptamani, cand Bursa inca scadea, nu s-a schimbat nimic din punct de vedere macroeconomic, explica Maxim, dar semnalele venite de pe pietele externe vin sa indice ca tarile vor face tot posibilul sa treaca cu bine peste aceasta criza.

Bursele europene inregistrau cresteri la ora inchiderii sedintei Bursei de la Bucuresti, iar indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni pe bursa londoneza, FTSE, crestea cu 1,86%, pana la 3.875,88 puncte.

DAX, indicele pietei de Frankfurt, castiga 2,30%, pana la 4.088,16 puncte, in timp ce CAC40, ce urmareste cele mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, urca cu 1,40%, pana la 2.798,89 puncte.

BRD si EBS au obtinut cresteri de 15%


Actiunile BRD SocGen (BRD) au atras cea mai mare lichiditate, de 4,71 milioane lei, iar pretul lor a crescut cu 15%, pana la 5,75 lei, in timp ce titlurile Banca Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 9,02%, pana la cotatia de 0,725 lei, in urma unor schimburi de 2,58 milioane lei.

Pretul titlurilor Petrom (SNP) a crescut cu 5,59%, la 0,151 lei, pe fondul unor schimburi de 1,43 milioane lei, in timp ce tranzactiile cu actiuni Rompetrol Rafinare (RRC) au insumat 471.200 lei, iar titlurile s-au scumpit cu 2,96%, pana la 0,0278 lei.

Schimburile cu titluri Erste Bank (EBS) au totalizat 905.700 lei, iar titlurile au atins variatia maxim admisa, scumpindu-se cu 14,89%, pana la 51,70 lei, in conditiile in care nici un vanzator nu mai era dispus sa-si cedeze actiunile la acest pret.

“Investitorii au primit un semnal tehnic de cumparare si asta s-a putut observa in sedinta de azi (ieri, n.r.) cand unele companii, in special blue-chips-urile, au ramas fara vanzatori. Cumparatorii insista pe aceste actiuni deoarece nu s-au convocat inca adunariile actionarilor in care se vor vota acordarea si valoarea dividendelor”, afirma Marcel Murgoci.

SIF-urile au condus aprecierile principalilor indici


Titlurile SIF2 - Moldova s-au apreciat cu 4,11%, pana la pretul de 0,355 lei, pe o lichiditate de 2,23 milioane lei, pe fondul anuntului acordarii de dividende pentru 2008.

SIF5 - Oltenia au insumat 1,70 milioane lei, iar titlurile au crescut cu 3%, pana la 0,412 lei, in timp ce SIF3 – Transilvania a crescut cu 5,18% pe o lichiditate de doar 785.500 lei.

Titlurile SIF4 - Muntenia s-au apreciat cu 4,42%, pana la 0,496 lei, pe o lichiditate de 773.100 lei, iar actiunile SIF1 – Banat Crisana au captat o lichiditate de 1,27 milioane lei si s-au depreciat cu 0,21%, pana la 0,465 lei.

Murgoci: Vom asista cat de curand la o corectie


“Ma astept sa asistam cat mai curand la o corectie negativa, dar acest fapt depinde si de evolutiile si stirile venite de pe pietele de capital internationale. De obicei, ziua de vineri este una in care se inregistreaza pierderi si va fi si o zi de scadenta pe Bursa de la Sibiu, dar nu se stie exact ce se poate intampla maine (azi, n.r.)”, subliniaza Murgoci.

Nu se stie cat o sa dureze aceasta evolutie ascendenta, dar va dura cat timp investitorii vor avea bani pentru a face achizitii, explica Mirela Maxim. “Sper, totusi, ca aceste cresteri sa se potoleasca, sa se reduca gradual si sa ajunga la o acumulare. Am putea asista si la noi deprecieri, insa daca vor fi atinse noi minime va insemna ca ne indreptam spre scaderi mai abrupte”, conchide ea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri