Analistii Erste Group vad o stabilizare a pietelor financiare in al doilea trimestru din acest an, dar recomanda o atitudine neutra pentru investitiile in actiuni, avertizand ca problemele legate de criza nu au luat sfarsit, potrivit unui raport de analiza al grupului austriac.
Analistii Erste apreciaza ca scaderea extrema inregistrata de pietele de capital intr-o perioada de peste un an si jumatate a fost exagerata, dar ramane de vazut daca a fost atins pragul cel mai de jos, motiv pentru care recomanda o atitudine inca precauta.

"Orice ar fi, credem ca pietele de capital se pot stabiliza cel putin in trimestrul II, prin urmare stabilim ponderea actiunilor globale la nivelul neutru. Valorile scazute de la inceputul lunii martie 2009 ar putea fi puse din nou la incercare. In general, se recomanda in continuare o atitudine precauta, drept pentru care mentinem supra-ponderea pentru pozitiile in numerar", a declarat Fritz Mostbock, director de cercetare al Erste Group, potrivit NewsIn.

Pe piata din Statele Unite, specialistii Erste vad o continuare a tendintei descendente, in ciuda revenirii destul de agresive, intrucat mediul economic nu s-a imbunatatit in ultimele cateva luni, rata somajul creste constant, iar indicatorii economici cheie, cum ar fi productia industriala, nu dau inca semne de redresare.

"Ar fi o iluzie sa presupunem ca problemele structurale din industria financiara SUA ar putea fi rezolvate in doar cateva trimestre. In plus, evaluarea fundamentala a actiunilor din SUA nu este deloc atractiva", potrivit analizei Erste.

In consecinta, investitorii sunt sfatuiti sa mentina in portofoliu ponderi reduse de actiuni din SUA, in timp ce titlurile de pe pietele din Asia si America Latina sunt considerate mai atractive.

De asemenea, zona euro a fost puternic afectata de prabusirea comertului la nivel mondial, ceea ce a impus o scadere rapida a gradului de utilizare a capacitatilor de productie, motiv pentru care nu se preconizeaza nicio stimulare a economiei datorita investitiilor. In acelasi timp, gospodariile profita de scaderea masiva a preturilor la energie, insa ingrijorarile legate de locurile de munca duc la reducerea cererii.

Ca urmare, Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea reactiona la aceste evolutii prin reducerea ratei dobanzii cheie la 1%, dar din cauza riscului relativ redus de deflatie, ar trebui sa pastreze rata la acest nivel, chiar si pentru o perioada mai lunga de timp, sunt de parere specialistii grupului austriac.

In ceea ce priveste pietele de actiuni din Europa, analistii considera ca au trecut de pragul minim, deoarece in primul trimestru nu s-au mai inregistrat lichidari de portofolii la scara larga.

"Avansam actiunile europene la nivelul neutru, insa recomandam in continuare o atitudine precauta, deoarece pragurile minime ale pietelor sunt inca foarte fragile, data fiind mentinerea volatilitatii ridicate. La nivel local, nu ne asteptam la profituri peste nivelul mediu in Europa in trimestrul urmator", a afirmat Ronald Stoferle, analist pentru pietele de capital internationale.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri